Artyčok: Vzhledem připomíná bodlák, ale jedná se o delikatesu, která má blahodárné účinky na játra a srdce

Syrové artyčoky na prkénku, nůž Canva

Artyčok je exotická zelenina, která je vzhledově velmi podobná bodláku. Jeho lehce nahořklá chuť se naprosto fantasticky hodí pro přípravu různých pečených, vařených a dušených jídel, ale také do salátů. I přesto, že se artyčok pěstuje ve Středomoří, pomalu, ale jistě se zabydluje také v českých zahradách a kuchyních.

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Účinky artyčoku na zdraví člověka

  • Artyčok je považován za lék účinný především na játra, protože obsahuje vysokou dávku antioxidantů.
  • Jsou v něm zastoupeny rutin, quercetin či antokyany, což jsou látky, které podporují imunitní systém a pomáhají předcházet nemocím srdce a cév. V neposlední řadě je konzumace artyčoku doporučována jako prevence rakoviny.
  • Artyčok je bohatý na draslík, vitamín K a mangan, což ocení zejména lidé, kteří chtějí shodit nějaké to kilo, protože podporuje správně fungující metabolismus.
Jeden volně rostoucí artyčok Canva

Jak připravit artyčok v kuchyni

Artyčok je košťálová zelenina, ze které se v kuchyni používají pouze listy. Ať už se rozhodnete artyčok zapéct, naplnit, podusit, nakrájet do salátu, nebo ugrilovat, je nutné hlavičku důkladně omýt a odstranit z ní tvrdé listy. Poté artyčok seřízněte a pokapejte citronem, tím se zabrání případnému ztmavnutí barvy v místě řezu.

Kde koupit artyčok?

Čerstvý artyčok se v supermarketu objevuje velmi málo, ale občas ho nějaký řetězec zařadí do svého akčního letáku. Najdete ho mezi košťálovou zeleninou a jeho cena se pohybuje kolem 60 korun za kus. Mnohem levněji vyjde v obchodech běžně dostupný konzervovaný artyčok, který se skvěle hodí například na pizzu.

K artyčokům se skvěle hodí parmezán, nyní ho koupíte se slevou

Recept na pečený artyčok s česnekem a bylinkami

Ingredience:

  • 4 artyčoky
  • olivový olej
  • česnek
  • sýr parmezán
  • bylinky (čerstvé nebo provensálská směs)

Postup:

  1. Do většího hrnce dejte vodu se solí a přiveďte k varu.
  2. Artyčoky seřízněte a rozpulte.
  3. Přidejte půlky zeleniny do vroucí vody a povařte zhruba 10 minut.
  4. Na plech vyložený pečicím papírem položte předvařené artyčoky a zakápněte je olivovým olejem.
  5. Do misky dejte směs bylinek (čerstvé nasekejte), přidejte prolisovaný česnek a zalijte olivovým olejem, aby vám vznikla jemná marináda, která půjde rozetřít na artyčoky.
  6. Každou půlku artyčoku pomažte marinádou a posypte strouhaným parmezánem. Osolte a opepřete dle chuti.
  7. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 min, dokud hlavičky nebudou měkké a na povrchu nazlátlé. Délka pečení záleží na velikosti plodu.

Podávejte jako přílohu k masu nebo k nim uvařte brambory s máslem a skvělá zdravá večeře je na světě.