Vinylové desky nejsou jen pro audiofily. Jak vybrat ten pravý gramofon pro vás?

Muž si vybírá LP v obchodě s vinyly AboutLife / Shutterstock.com

Vinylové desky už dávno nejsou pouze záležitostí zaprášených půd. Poslech „elpíček“ je opět v módě, téměř každý umělec vydává své nové album i na LP a přímo vybízí své fanoušky k podpoře této pozapomenuté platformy. Na trhu jsou k dispozici retro gramofony s troubou, jednoduché přístroje „vše v jednom“, moderní zařízení plná nejrůznějších funkcí či gramofonové soustavy s reproduktory. Ten pravý gramofon si proto vybere skutečně každý.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Stanovte si požadavky

Než se vydáte do hudebnin nebo elektra pro ten svůj vysněný „gramec“, sepište si, jaké jsou vaše požadavky, a stanovte si cenový limit. Jste spíše příležitostný posluchač, nebo rozený audiofil? Jaké funkce by gramofon měl mít? Máte v plánu za něj utratit 5 000, nebo 20 000 Kč? A jak by měl vypadat? Preferujete moderní vzhled nebo retro klasiku? Zodpovězení těchto otázek vám pomůže lépe se zorientovat v nabídce a vybrat přístroj přesně pro vás.

Na každé součástce záleží

Každý gramofon se skládá ze samotného těla, talíře, na nějž se pokládá deska, a ramínka s přenoskou, jejíž součástí je jehla, která se pohybuje mezi drážkami desky, snímá analogový signál a zajišťuje samotné přehrávání. Signál „přečtený“ jehlou se poté posílá do předzesilovače, který jej zesílí na požadovanou úroveň a přemění na akustický signál, který slyšíme z reproduktorů.

U levnějších gramofonů jsou tyto přenosky piezoelektrické, u těch lepších pak elektromagnetické s pohyblivým magnetem (MM) či elektrodynamické s pohyblivou cívkou (MC). Nejčastější je MM přenoska. Nejkvalitnější jehly jsou vyrobeny z diamantu a zvládnou přehrát až 1 000 hodin, jehly přitom mohou mít různý tvar.

Manuální, nebo automatický?

Gramofony lze rozdělit podle toho, jak zacházíme s ramínkem, na němž je připevněná jehla. U manuálního gramofonu je před přehráním nutné položit ramínko na desku a po přehrávání jej zase zvednout. Paradoxní je, že tímto typem ramínka jsou vybaveny ty nejdražší a nejkvalitnější gramofony na trhu.

Automatický gramofon nevyžaduje žádný zásah zvenčí, stačí pouze položit desku na talíř a zapnout. Gramofon sám desku usadí a po dokončení přehrávání ji zase vrátí zpět do výchozí pozice. Zlatou střední cestu představuje poloautomatický gramofon, který po dohrání desky zvedne ramínko, ale deska zůstane na místě.

Tip: Pokud milujete hudbu, nemělo by vám chybět špičkové vybavení! Kvalitní sluchátka, reproduktory, audio-přehrávače ale třeba i gramofony najdete v letácích obchodů s elektrem – udělejte si radost a ušetřete!

Pro začátečníky vše v jednom

Pokud vás chytla nostalgie a na poslech desek se chystáte spíš rekreačně, ideální volbou pro vás bude gramofon „vše v jednom“. Takové zařízení v sobě často kromě přehrávání desek skrývá ještě další funkce, jako jsou Bluetooth, USB či rádio. Tyto kufříkové nebo skříňkové přístroje v sobě mají zabudovaný reproduktor i zesilovač a seženete je už za pár tisíc korun. Pro příležitostné posluchače, kteří chtějí svůj gramofon zabalit a vzít s sebou například na dovolenou nebo na studentskou kolej, jsou určeny gramofony přenosné, které často nabízí možnost připojení externích reproduktorů.

Mějte hudbu neustále při sobě

Vintage kousky s moderními funkcemi

Pokud chcete mít doma designový vintage kousek, zaměřte se při výběru na retro gramofony, které imitují dobový styl 30., 50., 60. nebo 70. let. Mnohé z nich jsou vybaveny typickou „troubou“, jakýmsi kuželovým útvarem sloužícím jako zesilovač. Přestože jsou navenek tyto gramofony k nerozeznání od svých předloh, uvnitř ukrývají moderní funkce, jako jsou FM rádio, Bluetooth připojení, výstup pro sluchátka či externí reproduktory. I u těchto modelů tedy platí, že jsou „vše v jednom“, jsou určeny především nenáročným posluchačům a není třeba k nim dokupovat cokoli dalšího.

Gramofonový přehrávač Beloborod / Shutterstock.com

Nejlepší kompromis mezi cenou a kvalitou

Nejběžnějším typem jsou domácí gramofony. Ty v sobě kombinují dobrý kompromis mezi cenou, kvalitou zvuku a zajímavým designem. Domácí gramofony jsou ideální volbou pro všechny, kdo chtějí reprezentativní gramofon za rozumné peníze, který ale hraje o něco lépe než obyčejný „all-in-one“ přístroj. U těchto zařízení platí, že čím méně mají funkcí, tím lepší mají zvuk.

Domácí gramofony nemají integrované reproduktory, proto je třeba je připojit k externímu zařízení. Do kategorie domácích gramofonů můžeme zařadit i pokročilejší gramofonové soustavy, které díky zabudovanému zesilovači a samostatným reproduktorům nabízí ještě o stupeň lepší zvuk.

Hudba, víno, co víc si přát?

Gramofony pro skutečné fajnšmekry

Pokud se počítáte spíše k pokročilým posluchačům, jsou pro vás jako stvořené hi-fi gramofony, které patří k nejkvalitnějším a také nejdražším zařízením vůbec. Jak už bylo zmíněno, ty nejlepší gramofony mívají zároveň velmi málo funkcí. Největší důraz je zde kladen na dokonalý zvuk, prémiový design a velmi kvalitní materiálové provedení.

Tyto tzv. high-endové gramofony patří k nejdražším zařízením na trhu, a to i z toho důvodu, že koupí dokonalého gramofonu investice nekončí. K poslechu hi-fi zařízení je třeba též kvalitní zesilovač a reprobedny.