Co znamená, když vám zrudne oko? Může jít o alergii, ale i o vážný syndrom

Žena se zarudlým bělmem očí, v ruce má brýle Canva

Zarudnutí oka je častým problémem. Může se jednat o pouhé podráždění, které během pár dní odezní samo, mohlo by však jít i o signál vážnějšího onemocnění, k jehož léčbě je třeba zásah lékaře. Červenou barvu očního bělma způsobuje zvýšené prokrvení nebo popraskání vlásečnic v oku, které vzniká z různých důvodů. Buď je za ním únava, alergie či úraz, nebo jde o vážnější příčinu, jako je zánět spojivek, syndrom suchého oka či krvácení pod spojivkou.

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Proč oko zrudne?

Zarudnutí očního bělma je velmi běžné, přesto to není nic hezkého. Častěji jím trpí alergici, kuřáci, osoby pracující v klimatizovaných prostorech a nositelé kontaktních čoček. Dochází k němu při zvýšeném prokrvení vlásečnic v oku, a to z různých příčin.

Může jít o pouhou únavu, důsledek pobytu v zakouřeném prostředí nebo koupání v chlorované vodě, ale také o zánět spojivek, alergii, úraz oka, syndrom suchého oka či krvácení pod spojivkou. Doprovázet jej může svědění, otok víčka, bolest, slzení nebo zhoršené vidění.

Nejčastější příčiny jsou:

  • suchý vzduch v klimatizovaném prostoru,
  • nedostatek spánku,
  • chemie (chlor z bazénu, nevhodná kosmetika),
  • dlouhé sledování obrazovky počítače nebo telefonu,
  • přílišná konzumace alkoholu,
  • používání kontaktních čoček,
  • alergie,
  • zánět spojivek,
  • ječné zrno,
  • zánět nebo zranění oka.

Pozor na zvýšený nitrooční tlak

Velmi závažným problémem je pak zvýšení nitroočního tlaku, které se projeví nejen zčervenáním, ale i rozmazaným viděním, bolestí, tlakem a nevolností.

„Červené oko je přítomné i při glaukomovém záchvatu, kdy je zvýšen nitrooční tlak. K prasknutí cévek spojivky může docházet u pacientů, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem nebo užívají léky na ředění krve. U lidí, kteří mají cévy náchylnější k prasknutí, mohou cévky popraskat i při silnějším zakašlání nebo kýchnutí. U dětí mohou být zarudlé oči projevem nekorigované nebo špatně korigované refrakční vady,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

V akci najdete i kapky určené přímo na pomoc se syndromem suchého oka

Syndrom suchého oka

Normální lidské slzy mají tři složky –⁠ vodu, hlen a olej. Chybí-li některé z nich, dochází k nedostatečnému zvlhčování bělma, které může vyústit až v syndrom suchého oka.

„Pacienti s deficitem vodní složky si stěžují na pocit cizího tělíska, pálení a světloplachost. Pacienti s poruchou olejové neboli lipidové složky si stěžují na pálení, pěnovitý sekret v očních koutcích a paradoxně i slzení. A u pacientů s deficitem hlenovité neboli mukózní složky dochází k destrukci pohárkových buněk s pálením oka a světloplachostí,“ popisuje oční lékařka Darina Bujalková z oční kliniky Gemini.

Nejčastější příčinou je nedostatečné mrkání (při dlouhém koukání do počítače, mobilu), pobyt v zakouřeném prostoru a vliv klimatizace.

Léčbu zahajte co nejdříve

Nejčastější příčinou zarudnutí oka je naštěstí běžné podráždění, které buď odezní samo, nebo je snadné proces hojení urychlit volně prodejnými kapkami a roztoky. Pokud kapky ani po několika dnech nezaberou, pak jde o závažnější případy, které je třeba léčit na základě zjištěné příčiny.

Bakteriální infekci řeší antibiotika, alergii konkrétní léky, syndrom suchého oka předepsané kapky či v nejhorším případě chirurgický zákrok. Při neléčení zarudnutí pak hrozí trvalé poškození, dioptrické vady, šedý či zelený zákal nebo poškození zrakového nervu a slepota.

Na běžné podráždění pomohou oční kapky

Volně prodejné léky

První pomoc při zčervenání oka mohou představovat volně prodejné oční kapky, například Ophthalmo Septonex, Visine nebo Siccaprotect. Pokud je zarudnutí způsobeno alergií, kapky musí být určeny přímo k její léčbě.

„Pokud si je člověk vědom, že se mu do oka dostal prach či nečistoty, doporučuje se jej vypláchnout čistou vodou a kapat volně prodejné oční kapky proti zánětům. Pokud zarudnutí vzniklo bez zjevné příčiny, pak lze kapat protizánětlivé kapky do očí, případně umělé slzy. Pokud jsou přítomny další příznaky, je vhodné navštívit očního lékaře,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Detailní záběr na zarudlé oko muže Canva

Při bakteriálním onemocnění bělma pomohou jedině antibiotika ve formě kapek nebo masti, které může předepsat pouze lékař.

Tip: Sledujte volně prodejné léky v akci v letácích lékáren Dr. Max, PharmaPoint či Alphega na Kupi.cz, aby vám neunikla ani jedna nabídka.