Jak nakrájet cibuli rychle a bez slz?

Muž v košili rozkrajuje cibuli na prkénku Canva

Často se říká, že muži nepláčou. Nechte je nakrájet pár cibulí a zajisté brzy uvidíte, jak jim vlhnou oči. Cibule umí rozplakat každého a její dráždivé vlastnosti mohou být při vaření nepříjemné. Pokud máte pracovat s větším množstvím cibule, budou se vám hodit naše rady, jak ji nakrájet bez slz.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Proč při jejím krájení pláčeme?

Než si cibule našla cestu do vaší kuchyně, její rostlina využívala sluneční paprsky a absorbovala minerály z půdy. Ukazuje se, že cibule je obzvláště dobrá při vstřebávání síry, která je důležitá v řadě aminokyselin.

Když krájíte cibuli, rozbíjíte tím buňku po buňce a uvolňujete tak její tekutý obsah. Dříve oddělené enzymy se setkávají s aminokyselinami bohatými na síru a tvoří nestabilní sulfenové kyseliny, které se pak přeskupují do chemické látky známé jako syn-propanethial-S-oxid.

Tato záludná chemikálie je těkavá, což znamená, že se snadno vypařuje, a když se dostane do kontaktu s vašimi očními bulvami, způsobuje pálení. Ve snaze zabránit poškození očí mozek rychle spustí slznou reakci, aby vyplavil dráždivou látku.

Nůž krájí cibuli na kolečka Canva

Tipy, jak se nerozplakat

  • Cibuli ochlaďte: Než cibuli nakrájíte, nechte ji uležet v misce s ledovou vodou po dobu 30 až 60 minut. Můžete ji také na půl hodiny umístit do lednice nebo do mrazáku, následně bude pálit méně.
  • Noste ochranu očí: Můžete si vzít obličejový štít, plavecké brýle, běžné brýle, nebo si dokonce koupit speciální brýle navržené pro krájení cibule. Ve všech případech bude bolest očí menší, nebo dokonce nulová. Vyhýbejte se jen slunečním brýlím, se kterými budete špatně vidět pod ruku.
  • Odvětrávejte výpary: Napadlo vás už někdy zapnout při krájení cibule digestoř? Zkuste to. Cirkulující vzduch snadněji dostane dráždivé látky od vašich očí.
  • Krájejte cibuli pod studenou vodou: Můžete si pustit vodu z kohoutku nebo nakrájet cibuli třeba v lavoru se studenou vodou. Snižuje to komfort při krájení, ale pomáhá to.
Kam zajít pro cibuli v akci?
  • Naostřete si nůž: S tupým nožem více narušujete membrány v cibuli a uvolňuje se tak více dráždivých látek. Nezapomeňte si nůž důkladně naostřit, a dokonce i samotný proces krájení pak bude rychlejší.
  • Krájejte u ohně: Krájení cibule u otevřeného ohně způsobí, že se dráždivé látky mohou vytratit dříve, než dorazí k očím.
  • Kupte si kráječ na cibuli: Na trhu naleznete celou škálu manuálních i elektrických kráječů na cibule. Zajistí vám rychlé a snadné nakrájení bez slz. Pokud jste kuchaři nebo jen často vaříte, rozhodně nejde o marnou investici.
  • Použijte odrůdu, která nepálí: Můžete využít odrůdu cibule s názvem Sunion. Jde o hnědou odrůdu, která nezpůsobuje podráždění sliznice. Počítejte ovšem s tím, že je až třikrát dražší než běžná cibule.
Muž v zástěře krájí červenou cibuli, kření se a přikládá si ruku k očím Canva

Pozor na neúčinné mýty

V první řadě se vyhýbejte nebezpečným radám, jako jsou zavřené oči nebo rychlé krájení. V obou případech byste mohli skončit s řeznými ranami nebo amputovaným prstem. Jaké další rady jsou zbytečné nebo nebezpečné?

  • Dejte si do úst chleba: Někteří si myslí, že chleba absorbuje dráždivé látky, je to ale nesmysl.
  • Dýchejte jen ústy: Zajímavá rada, ale nijak neovlivní podráždění.
  • Žvýkejte žvýkačku: Možná se s ní budete lépe soustředit, ale pálení nezastavíte.
  • Cibuli nekrájejte: Používat celou cibuli jen proto, abyste ji nemuseli krájet? Není to dobrý nápad, protože se z cibule často neuvolní látky, které jsou pro výslednou chuť zapotřebí.

Máte nějaké vlastní tipy, jak krájet cibuli bez slz? Podělte se o ně v komentářích.