Vepřové maso meziročně zlevnilo až o 20 procent. Ve slevových akcích se dá pořídit za stejnou cenu jako v roce 1991

Muž stojí u regálů s baleným masem Canva

Zdražování je jedním z nejdiskutovanějších témat posledních měsíců. Míra inflace tlačí ceny v Česku nahoru stále rychlejším tempem. V posledních týdnech nejvíce zdražily pohonné hmoty a potraviny. Výjimku tvoří kategorie vepřového masa, které meziročně zlevnilo až o 20 procent a díky akčním cenám v supermarketech je možné ho nakupovat za ceny z roku 2019.

Přečtěte si také

Firmy, které to zabalily. Kam zmizely cigarety Start, autobusy Karosa, lednice Calex nebo Delvita?

Výčet všeho, co se v posledních týdnech zdražilo, by byl velký. V drtivé většině se jedná o ceny potravin. U pokladny v supermarketu si tak Češi připlatí mimo jiné za máslo, mléčné výrobky, oleje, ale také zeleninu.

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy je na vině hned několik faktorů, které tlačí ceny potravin nahoru. „Například vyšší cena hnojiv, která se téměř zdvojnásobila. Je to ale i otázka pracovní síly, někteří zemědělci mají problémy vůbec sklidit úrodu. Dalším faktorem je počasí. Třeba Německo se potýkalo s obrovskými záplavami,“ upozornil Pýcha na fakt, že Česko je závislé v některých komoditách na dovozu a cenu tak nelze ve velké míře ovlivnit.

Existují však i výjimky, kdy globální vliv v okolních zemích může ceny potravin v Česku zlevňovat, například v úvodu již zmíněné vepřové maso. Německo se potýká s africkým morem divokých prasat, což Němce limituje ve vývozu vepřového masa mimo Evropu. Přitom Čína byla jedním z důležitých obchodních kanálů, kam vepřové maso z Německa putovalo ve velkém a za podstatně vyšší ceny, než byl prodej pro okolní evropské země. „Prodejci vepřového čelí naprosto nepředstavitelné krizi. V současnosti prodávají živé prase za ceny, které tu byly v roce 1991. Tehdy přitom průměrná mzda v Československu činila asi čtyři tisíce korun,“ sdělil šéf Zemědělského svazu.

Nakupte si maso za výhodné ceny

Nákupem v akci můžeme ušetřit těžko uvěřitelných 56 %

Z dat nákupního rádce Kupi.cz vyplývá, že počet promocí vepřového masa se meziročně nezměnil a za rok 2021 byl téměř identický jako v předchozím roce. Nákupem v akci lze průměrně ušetřit více než polovinu, čímž se tato kategorie potravin řadí mezi ty, kde lze ušetřit nejvíce. Díky akčním cenám je však možné nakupovat za ceny z roku 2019, což je ten největší rozdíl.

Mezi nejčastěji promované druhy vepřového masa patří:

  • vepřová krkovice bez kosti,
  • vepřová pečeně bez kosti,
  • vepřová plec bez kosti
  • a vepřová kýta bez kosti.
Vývoj promované akční ceny vepřového masa v letech 2019 až 2022 v supermarketech Kupi.cz

Vepřová kýta bez kosti

Meziročně v akci zlevnila o 11 % a dostala se tak na ceny z roku 2019 (dá se říct, že byla nejlevnější za poslední 3 roky). V lednu byla za průměrných akčních 82 Kč, nejlevněji ji však můžeme pořídit za 69,90 Kč. Oproti běžné ceně 159 Kč/kg tak nákupem v akci můžeme ušetřit těžko uvěřitelných 56 %.

Vepřová plec bez kosti

V akci ji pořídíme z těchto 4 druhů masa nejlevněji, za 80,5 Kč. Nejlevněji za 69,9 Kč. Průměrná sleva je 53 %.

Vepřová pečeně bez kosti

Patří mezi dražší typy masa. Průměrná akční cena je 93 Kč/kg, ale v největší akci ji pořídíme i za 79,90 Kč. Nákupem v akci lze ušetřit průměrně 53 %.

Vepřová krkovice bez kosti

Vyskytuje se v akci nejčastěji. Průměrná akční cena je 90 Kč. Oproti běžné prodejní ceně 189 Kč lze nákupem ušetřit 52 %.

  • Zdroj: Nákupní rádce Kupi.cz; ceny jsou uváděny za 1 kg.