Jak vybrat chytrou žárovku? Zvolte správnou svítivost a pozor na patici

Chytré žárovky se dají ovládat mobilním telefonem Canva

Ovládat osvětlení v domácnosti podle denní doby či nálady, aniž byste se zvedli z gauče? S chytrou žárovkou je to možné. Na první pohled vypadá zcela obyčejně, oproti klasickému osvětlení ji však lze ovládat na dálku prostřednictvím mobilního telefonu nebo hlasového asistenta. Můžete tak rozsvítit, ztlumit či úplně zhasnout světla pouhým kliknutím v aplikaci nebo jedním slovem.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Co je to chytrá žárovka

Chytrá žárovka je inteligentní LED osvětlení, které lze ovládat smartphonem nebo hlasovým asistentem, poskytuje širokou škálu barev pro každou vaši náladu, a navíc jej lze plně automatizovat.

Díky tomu je možné nastavit rozvrh automatického rozsvěcení a zhasínání přesně podle vašich preferencí nebo v chytré aplikaci zkontrolovat, zda jste doma zhasli. Chytré žárovky jsou součástí rodiny produktů, které dohromady tvoří chytrou domácnost.

Funkce chytrých žárovek

Kromě ovládání mobilním zařízením nabízí inteligentní osvětlení množství chytrých funkcí. Některé ze žárovek jsou vybavené reproduktorem, takže umožňují přehrávat hudbu a vytvářet světelnou show do rytmu, stmívací chytré žárovky nabízí možnost upravovat intenzitu světla, nastavení chromatičnosti zase umožňuje měnit teplotu světla od teplé žluté až po studenou bílou.

Mezi nejpokročilejší funkce patří změna barev. Barevné žárovky umožňují nejen měnit barvy, ale též teplotu a intenzitu osvětlení. Speciální kategorii představují chytré řetězy, kterými lze vyzdobit nejen vánoční stromeček, ale použít je i jako dekoraci v průběhu roku.

Ovládání hlasovým asistentem

Chytré osvětlení lze také ovládat hlasovým asistentem. Při výběru té pravé žárovky ale dbejte na to, aby byla kompatibilní právě s tím vaším. K dispozici jsou žárovky pro Apple HomePod, pro Google Assistant či pro hlasového asistenta Amazon Alexa. Takové žárovce poté stačí říct, jak chcete osvětlení upravit, a ona úkon vykoná za vás.

Výkon chytré žárovky

Zvolit to pravé osvětlení pro vaši domácnost nemusí být nijak složité, pokud výběr vezmete za dobrý konec. Nejprve si ujasněte, do jaké místnosti osvětlení hledáte, zda má sloužit jako hlavní nebo pouze dekorační, a jaké funkce by mělo mít. Jednotlivé žárovky se liší mírou svítivosti podle toho, pro jaký účel jsou určené.

  • Dekorační osvětlení má svítivost 130–240 lumenů (lm), stolní lampičky mají 250 lm, větší bodová světla disponují 400 lm, 800 lumenů mají hlavní stropní světla a 900 lm a více je využíváno na veřejných prostranstvích.
Chytré žárovky vám usnadní každodenní život

Připojení přes Bluetooth nebo Wi-Fi

Další, co byste si měli ujasnit, je připojení žárovek. Ty lze připojit k mobilnímu zařízení hned několika způsoby, a to buď prostřednictvím Bluetooth, Wi-Fi nebo tzv. ZigBee.

Wi-Fi žárovka je připojena přes vaši domácí Wi-Fi a pracuje v pásmu 2,4 GHz. Aby bylo možné ji ovládat, váš smartphone, tablet nebo notebook musí být připojen ve stejné síti. Chytré žárovky ZigBee využívají k propojení s vaším zařízením speciální internetovou bránu o jiné frekvenci než vaše Wi-Fi síť, díky čemuž ji nezatěžují. Bluetooth žárovky mají menší dosah než výše uvedené, nepotřebují však připojení k internetu.

Při montáži dejte pozor na patici

Chytré žárovky lze většinou bez problému našroubovat do všech závitů, protože mají standardizované patice. I ty ale musíte zvolit správně, stejně jako byste vybírali obyčejnou žárovku.

  • Nejběžnější typ patic je E27, který se nejčastěji používá u stropních a nástěnných svítidel, E14, která je využívána v lampičkách a bodových svítidlech, GU10, jež je typická pro podhledy či bodová koupelnová světla, a G13, která má největší využití ve větších zářivkách ve veřejných prostorách, obchodních domech a kancelářích.

Jaké žárovky jsou na trhu a kde je koupit?

Český trh nabízí široký výběr chytrých žárovek nejrůznějších značek, které jsou určeny do různých místností. K těm nejznámějším patří řada žárovek Philips Hue, která nabízí velké množství chytrých žárovek, světelných zdrojů, svítidel a příslušenství. Z dalších značek stojí za zmínku značka Solight, která přináší chytré žárovky za velmi příjemné ceny. U většiny prodejců elektra také zakoupíte žárovky HAMA, WiZ, Xiaomi nebo LEDVANCE.

Široký výběr chytrých žárovek a dalšího světelného příslušenství najdete u většiny obchodníků s elektronikou, jako jsou Alza, Datart, Smarty, Mall.cz či dokonce v obchodním domě IKEA.

Vyplatí se chytrá žárovka?

Co si budeme povídat, chytrá žárovka vyjde dráž než ta obyčejná, někdy až desetinásobně. Nabízí se proto otázka, zda se vám její koupě vůbec vyplatí. Chytré žárovky posouvají možnosti ovládání osvětlení ve vaší domácnosti na zcela novou úroveň. Nabízejí mnoho výhod, od úpravy intenzity a změny barvy, přes kompletní automatizaci osvětlení, až po ovládání hlasovým asistentem. Tyto funkce za vyšší pořizovací cenu rozhodně stojí.