Počet domácích zabijaček klesl. Mohou za to ceny vepřového, ale i zdravý životní styl lidí na vesnicích

Regály plné masa v supermarketu Canva

Podle dat ministerstva zemědělství se počet domácích zabijaček v posledních deseti letech snížil ze 125 tisíc na 93 tisíc, přičemž v tomto čísle jsou započteny porážky nejen prasat, ale také skotu. Za klesajícím trendem zabijaček stojí zdravější stravování lidí na vesnicích, ale také levnější ceny dovozového vepřového masa. V akcích se dá vepřové koupit za cenu jako v roce 1991.

Přečtěte si také

Sezóna ředkviček je tady! Vyzkoušejte netradiční recepty a doplňte vitamíny

Vidět na vesnicích tradiční české zabijačky, jaké známe z typických ladovských obrázků, bude možná za pár let už zcela nemožné.

Vykrmit pašíka stojí víc než si ho koupit v supermarketu

Podle slov mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého za méně domácích zabijaček může pandemie a africký mor prasat. „Bohužel se na tom podílí také zvyšující se ceny vstupů, tedy krmiva či energie. Současně trend poklesu zejména v posledních dvou letech je dán především restrikcemi přijatými v souvislosti s pandemií, a také například s přísnějšími veterinárními opatřeními přijatými kvůli snížení rizika šíření afrického moru prasat. Přesto věříme, že domácí porážky v České republice zůstanou součástí zemědělského života na venkově,“ uvedl Bílý.

Kde nakoupíte vepřové maso v akci?

Domácím zabijačkám nepřejí ani ceny v supermarketech. „Prase jsme chovali každý rok zhruba dvacet let. Loni ani letos však pašíka u nás na dvorku neuvidíte, jednoduše se nám to nevyplatí. Když si spočítáte ceny za krmivo, energie a pak k tomu připočtete náklady za samotnou zabijačku vyjde vám cena za kilo masa daleko vyšší, než za jaké nabízí vepřové maso řetězce. Jsme důchodci a musíme otáčet každou korunu,“ povzdechl si pan Jaromír z vesnice nedaleko Zlína.

Technolog František Kopal z firmy Maso-Profit vidí situaci trochu optimističtěji. Jistým kompromisem mezi zabijačkou a supermarketem může být domácí zpracování masa, které spočívá v tom, že si lidé místo celého prasete koupí jen polovinu a tu pak doma už jen zpracují. „Člověk si namísto celého prasete pořídí pouze vepřovou půlku s droby. Doma si pak vyrobí veškeré produkty spojené se zabijačkou, jako je tlačenka, jaternice a jelítka, ale i různé druhy uzených klobás a uzených mas,“ vysvětlil technolog.

Ceny vepřového masa Kupi.cz

Nákupem v akci můžete ušetřit těžko uvěřitelných 56 %

Z dat nákupního rádce Kupi.cz vyplývá, že počet promocí vepřového masa se meziročně nezměnil a za rok 2021 byl téměř identický jako v předchozím roce. Nákupem v akci lze průměrně ušetřit více než polovinu, čímž se tato kategorie potravin řadí mezi ty, kde lze ušetřit nejvíce. Díky akčním cenám je navíc možné nakupovat za ceny z roku 2019, což je ten největší rozdíl.

Mezi nejčastěji promované druhy vepřového masa patří:

  • vepřová krkovice bez kosti,
  • vepřová pečeně bez kosti,
  • vepřová plec bez kosti
  • a vepřová kýta bez kosti.
Nakupte maso v akci a ušetřete

Vepřová kýta bez kosti

Meziročně v akci zlevnila o 11 % a dostala se tak na ceny z roku 2019 (dá se říct, že byla nejlevnější za poslední 3 roky). V lednu byla za průměrných akčních 82 Kč, nejlevněji ji však můžeme pořídit za 69,90 Kč. Oproti běžné ceně 159 Kč/kg tak nákupem v akci můžeme ušetřit těžko uvěřitelných 56 %.

Vepřová plec bez kosti

V akci ji pořídíme z těchto 4 druhů masa nejlevněji, za 80,5 Kč. Nejlevněji za 69,9 Kč. Průměrná sleva je 53 %.

Vepřová pečeně bez kosti

Patří mezi dražší typy masa. Průměrná akční cena je 93 Kč/kg, ale v největší akci ji pořídíme i za 79,90 Kč. Nákupem v akci lze ušetřit průměrně 53 %.

Vepřová krkovice bez kosti

Vyskytuje se v akci nejčastěji. Průměrná akční cena je 90 Kč. Oproti běžné prodejní ceně 189 Kč lze nákupem ušetřit 52 %.

  • Zdroj: Nákupní rádce Kupi.cz; ceny jsou uváděny za 1 kg.