Jak vybrat žehličku? Typy, parametry i příslušenství

Žena drží žehličku v obchodě a prohlíží si ji Canva

Tápete při výběru žehličky? Poradíme, na co se zaměřit, aby pro vás nákup nové žehličky byl co nejjednodušší. Zohlednit byste měli zejména frekvenci žehlení a materiál i střih oděvů, které nosíte nejčastěji. Na nenáročné tkaniny stačí suché žehličky, zatímco hedvábí nebo jiné problematické látky vyžadují páru. A v neposlední řadě doporučujeme věnovat pozornost technologickým vychytávkám, konkrétním parametrům a příslušenství.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Napařovací, nebo suchá žehlička?

Jestli žehlíte maximálně jednou za měsíc a jde o nenáročné oděvy, bude vám stačit levnější suchá žehlička. Zpravidla se snadněji ovládá a ani její údržba není tak složitá, jako je tomu u napařovacích modelů. Mezi největší nevýhody naopak patří to, že zmačkané oblečení bude potřeba žehlit déle, případně ručně pokropit.

Napařovací žehličku zase musíte pravidelně čistit, tedy když si nevyberete nákladnější model, který si poradí sám. Na druhou stranu je výkonnější, zvládne i hodně pomačkané oblečení a rychleji odstraní bakterie. Ceny dnes začínají na nižších stokorunách, a to i u známých značek, jako je Tefal, Philips nebo Sencor.

Žena drží plný koš na prádlo, před sebou má žehlicí prkno a na něm parní generátor Canva

Trendem jsou parní generátory

Velkou popularitu v poslední době získávají parní generátory. Odradit vás mohou větší rozměry a vyšší ceny, ale pokud na tento typ žehličky najdete doma místo, litovat určitě nebudete. Doporučuje se hlavně na časté žehlení většího množství oděvů. Odpadá totiž nutnost stále doplňovat vodu a měnit nastavení.

Parnímu generátoru stačí nízká teplota kombinovaná s extra výkonnou párou. Jde tedy o bezpečný a velmi snadný způsob žehlení, který vás překvapí efektivitou. V tomto případě si připravte tisícové částky. V nižší a střední cenové kategorii jsou oblíbené například produkty Electrolux, Bosch či Braun.

Nechybí vám v domácnosti základní pomůcky?

Rychle a jednoduše s ručním napařovačem

Pokud nejčastěji žehlíte na poslední chvíli, popřemýšlejte nad investicí do ručního napařovače, který bude skvělým pomocníkem v celé domácnosti. Kromě oblečení vyžehlí i závěsy, záclony nebo ubrusy.

Na cesty

Při častých služebních cestách vám přijdou vhod malé, skladné a lehké cestovní žehličky. Nejvíce se osvědčily ty napařovací, ideálně s keramickým povrchem. Typů je ale na trhu spousta. Jen počítejte s tím, že kvůli nižšímu výkonu a malé žehlicí ploše vám bude žehlení trvat déle.

Žena žehlí košili pomocí ručního napařovače Canva

Čištění a odvápnění

Nejnovější žehličky jsou často vybavené funkcí samočištění. V takovém případě ji stačí při běžné údržbě zapnout a dál se už nemusíte o nic starat. Voda v nádržce se jednoduše ohřeje na maximum a vodní kámen i nečistoty se vyplaví ven. Starší a levnější žehličky je nutné čistit ručně. Pomohou vám k tomu jak speciální detergenty, tak přírodní prostředky, které máte doma v kuchyni, například ocet nebo sůl.

Důležité parametry i moderní technologie

Z jakého materiálu je žehlicí plocha?

Většina výrobců kombinuje keramiku, smalt nebo safír s dalšími materiály. Obecně nejrozšířenější jsou povrchy keramické, které po tkanině dobře kloužou a nehrozí u nich poškození jako u nerezu nebo hliníku. A pokud jste se rozhodli pro páru, doporučujeme před nákupem zkontrolovat i umístění otvorů v žehlicí ploše. Aby se vám žehlilo co nejsnadněji, nesmí chybět vpředu, uprostřed ani na bocích.

Příkon a výkon

Čím vyšší má žehlička příkon, tím rychleji pracuje. Zároveň ale spotřebuje více energie. Záleží tedy na tom, jaké nároky na přístroj máte. Optimální hodnoty začínají na 1 300 W, ale pro časté žehlení doporučujeme minimálně 2 000 W.

Parní výkon udává množství páry, kterou přístroj konstantně vytváří. Pohodlně se vám bude žehlit s hodnotami od 50 g/min a při vertikálním žehlení anebo více vrstvách přeloženého prádla bude ideální 100 g/min.

Délka kabelu

A určitě nepodceňujte ani délku přívodního kabelu. U kvalitních žehliček by měla dosahovat zhruba 2,5 metru, což vyhovuje většině domácností.

Moderní funkce

  • Odvápnění bez námahy zajistí systém Anti Calc, případně Calc Clean apod.
  • Kapání vody při žehlení párou na nízkou teplotu zabraňuje funkce Anti-Drip.
  • Šetrně a ekologicky –⁠ u některých žehliček můžete zapnout i úspornou funkci, která vám ušetří až 20 % energie.
Pořiďte si kvalitní potah na žehlicí prkno

Nezapomeňte na příslušenství

Základem je kvalitní žehlicí prkno s dostatečně velkými rozměry. Kromě toho myslete i na celkovou stabilitu a při žehlení párou pak vybírejte paropropustný potah.

Dále se vám bude hodit i elektrický odžmolkovač, který oživí každý váš oblíbený kousek. Volit můžete mezi variantou na baterky a tou do zásuvky.