Vyrobte si vlastní čisticí prostředky: Je to levnější a bez zbytečné chemie

Nádoby s jedlou sodou a citrusy New Africa / Shutterstock.com

Také doma ukrýváte krabici plnou čisticích prostředků a unavuje vás jejich neustálé shánění a doplňování? Máme pro vás několik tipů, jak si doma můžete vyrobit vlastní přípravky, které vás vyjdou mnohem levněji a jsou i ekologičtější a mnohem méně dráždivé – což ocení jak lidé alergičtí, tak i ti s nejrůznějšími kožními problémy.

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Ocet a jeho použití

Ocet máme doma v kuchyni asi všichni, možná jste však doteď netušili, na co všechno jej můžete využít. Kromě konzervování potravin totiž pomáhá i sterilizovat a čistit. Na co jej lze použít?

1 – Máchadlo do praní

Coby máchadlo ho ocení zejména alergici a lidé s kožními problémy – ocet totiž desinfikuje a ničí choroboplodné zárodky a mnoho mikroorganismů. Prádlo je tak díky němu i jemnější a bez zápachu.

  • Při pravidelném používání octa si navíc dezinfikujete pračku od nánosů běžných chemických čističů, bakterií, které se v ní usazují, i od vodního kamene.

Vyhledejte si ocet v akci

2 – Leštidlo

Ano, ocet pomůže odstranit vodní kámen. Jelikož ale taktéž obsahuje alkohol, pomáhá leštit i skleněné plochy a zrcadla. Pokud ho však jako leštidlo použijete, uklízejte zásadně bavlněnou utěrkou – ty papírové by vám přidaly nejen práci, nýbrž i vrásky ve tváři.

Jedlá soda, citrusy, kartáč a rozprašovač Prostock-studio / Shutterstock.com

3 – Desinfekce povrchů

Jak snadno a šetrně desinfikovat povrchy v domácnosti? Nařeďte si ocet a vodu v poměru 30 : 70 a přelijte směs do rozprašovače, povrchy postříkejte a jednoduše setřete.

  • Tuto směs rozhodně ocení i maminky malých dětí, které neustále něco žužlají v puse a zahazují na zem.
  • Dětské hračky, kousátka aj. směsí postříkejte, nechejte 10 minut působit a poté opláchněte čistou vodou a osušte.

A pokud byste ho chtěli využít na vytírání, můžete! Směs ovšem nařeďte v poměru 0,5 litru octa na 10 litrů vody.

4 – Rozpouštědlo

Ocet v kombinaci s jedlou sodou působí také jako rozpouštědlo, které vytváří aktivní pěnu, jež umí rozložit nejen nános vodního kamene v konvici, ale také odstraní zápach a usazeniny v odtoku, a to bezpečně a s ohledem na životní prostředí.

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je další podobný pomocník – nejen, že ji využijete v kuchyni při zavařování ovoce či coby dochucovadlo, ale své místo má i při úklidu.

  1. Pomáhá na připáleniny – Pokud se vám občas stane v kuchyni nehoda, a vy připálíte nějaké jídlo, doporučujeme dát přes noc do hrnce s vodou 2 velké lžíce kyseliny citrónové. Ráno se vám jej pak podaří krásně umýt, a jako bonus bude i úžasně lesklý.
  2. Leští kov i chrom – Pokud neustále bojujete s bílými kapkami od tvrdé vody, není nic jednoduššího než kyselina citrónová, kterou rozředíte, otřete plochy, necháte pár minut působit a opláchnete. Zároveň si s ní vyleštíte chromové povrchy spotřebičů nebo hrnců.
  3. Výborná na oplach do myčky – 10% roztok kyseliny citrónové lze použít i jako netoxický oplach do myčky místo běžného konvenčního leštidla.
Žena a dítě se smějí při vyndávání prádla z pračky Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Domácí prací prášek

Prací prášek si můžete jednoduše vyrobit i sami doma. Stačí, když si seženete prací sodu, prací mýdlo (kokosové, olivové atd.), TAED aktivátor a perkarbonát sodný. Na výrobu pracího prášku na barevné i bílé prádlo vám stačí opravdu jen tyto 4 suroviny.

A jak na to? Budete potřebovat 2 nádoby – a v nich dvě směsi. Na tmavé prádlo bude stačit směs A, na světlé prádlo a ručníky k ní pak přimícháte i směs B.

Směs A

Smícháte 200 g pracího mýdla a 1 kg prací sody (pokud chcete rovnou větší množství, jednoduše vše vynásobte). Při praní pak 4 zarovnané lžíce směsi přidáte přímo do bubnu pračky a do nádoby na oplach nalijete ocet.

Směs B

Smícháte 1 kg perkarbonátu sodného (samostatně se aktivuje při 60 °C) a 60 g TAEDu – tato směs zaručí, že bělení a vyšší stupeň čištění se aktivuje už při 40 °C.

  • Když tedy budete prát světlé prádlo, použijete 3 lžíce směsi A a 3 lžíce směsi B.
  • Coby oplach pak do nádobky přidejte ocet nebo naředěnou kyselinu citrónovou.
Když chcete nakupovat ekologický prostředek v akci

Prášek do myčky

Opět využijete přísady výše uvedené, a to v tomto složení:

  • 300 g perkarbonátu sodného
  • 200 g prací sody
  • 100 g kyseliny citrónové
  • 150 g jedlé soli

Všechny ingredience smíchejte v nádobě a přesypte do uzavíratelné nádoby. Před spuštěním myčky pak dejte 2 zarovnané lžíce do dávkovače na prášek. Jako leštidlo doporučujeme 10% roztok kyseliny citrónové.

Žena nakupuje v bezobalovém obchodě Natalia Deriabina / Shutterstock.com

Pokud i vy toužíte po čisté domácnosti bez zbytečné chemie, doporučujeme si vyhledat nejbližší prodejnu ekodrogerie, kde si nakoupíte suroviny na výrobu vlastních čisticích prostředků – oproti těm komerčním vás vyjdou za zlomek ceny, při práci s chemikáliemi ovšem nezapomeňte na ochranné pomůcky na ruce a oči.

A pokud nechcete trávit čas přípravou vlastních produktů na úklid, na trhu existuje mnoho firem, které už hotové prostředky na úklid domácnosti nabízejí – např. Tierra Verde, Feel eco, Ecover, Bio-D a další.

  • Určitě si ale přečtěte složení – některé firmy se totiž pouze jako ekologické tváří, ochrana přírody však spočívá pouze v marketingu.