Načepovat si vlastní šampon či prací gel? Bezobalovou drogerii brzy najdete v každém větším městě

Žena čepující prací přípravek u plnicí stanice v drogerii dm drogerie

Šampony, mýdla či prací a mycí prostředky, které lze načepovat do původních nádob, mají své příznivce. Službu bezobalové drogerie nabízí mimo jiné i řetězce Rossmann nebo dm, který se ji ostatně letos chystá zákazníkům nabídnout i v dalších svých prodejnách. Kde všude stáčenou drogerii najdete a proč je ekodrogerie tak lákavá?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Přijít do drogerie s původní nádobou, naplnit ji, zaplatit a po vyčerpání přípravku vše zopakovat. Bez zbytečného plýtvání plasty a znečišťování přírody. Zhruba tak funguje koncept bezobalové drogerie, který si zákazníci v posledních letech velmi oblíbili. Jak vypadá její prodej v drogistických řetězcích?

Dm drogerie: menší výběr, ale v každém kraji

S konceptem stáčené, ekologické drogerie přišel řetězec dm na jaře roku 2019. Plnicí stanice nejprve otestoval na dvojici svých pražských prodejen, po jejich úspěchu pak rozšířil síť po celé republice. V současnosti najdete možnost stáčení ekodrogerie hned na 16 prodejnách, z nichž minimálně jedna je v každém krajském městě. Jejich počet by pak měl letos ještě vzrůst.

Pro čepování ekodrogerie je potřeba nejprve zakoupit originální nádobu přípravku – a to kvůli legislativě. Kupovanému přípravku totiž musí odpovídat i popis na etiketě. V dm drogerii mohou zákazníci čepovat 4 produkty v obsahu 1 či 1,5 l, všechny od ekologické značky Yellow & Blue:

  • Gel na nádobí s citronovou silicí
  • Univerzální čistič s pomerančovou silicí
  • Prací gel z mýdlových ořechů s vůní levandule
  • Máchadlo prádla s levandulovým extraktem
Plnicí stanice drogerie Rossmann stojící vedle regálů s rozličnými přípravky Rossmann

Rossmann: větší výběr, menší dostupnost

Stáčenou drogerii naleznou zákazníci i v konkurenčním řetězci Rossmann. I ten začal s jejím prodejem v roce 2019, konkrétně na podzim. Aktuálně naleznete v celé republice 10 prodejen, které čepování umožňují – 6 z nich se nachází v Praze, zbylé plnicí stanice jsou pak v Brně, Liberci, Pardubicích a Českých Budějovicích.

I v Rossmannu musíte pro stáčení nejprve zakoupit originální nádobu, do které si následně vyberete z osmi různých přípravků rozličných značek, které zahrnují jak prostředky na praní, tak i na hygienu. Konkrétně máte na výběr:

  • Prací gel Persil na barevné prádlo
  • Prací gel Persil pro citlivou pokožku
  • Aviváž Silan
  • Pur na nádobí
  • Tekuté mýdlo Fa
  • Veganský šampon Nature box (granátové jablko či avokádo)
  • Veganský sprchový gel Nature box (avokádo)

I e-shopy jdou ekologickou cestou

Nejen sítě drogerií se na udržitelnost a ekologické přípravky zaměřují. Do své nabídky je zahrnuly například i internetové obchody Rohlik.cz a Kosik.cz, které ostatně využívají systém vratných obalů i u prodeje vybraných potravin. Kromě těchto obchodů seženete ekodrogerii třeba i na Alze.

Matka spolu s dcerou utírající stůl Canva

Prospěšná pro planetu i vaše zdraví

Ekologická drogerie je mezi zákazníky čím dál tím populárnější. Její přínos je patrný na první pohled – oproti běžným prostředkům je její používání šetrnější k životnímu prostředí. Obsahuje totiž menší množství chemických látek a i její výroba je leckdy více založená na fair-trade principech.

Menší podíl chemických látek je ovšem prospěný i pro nás a naše zdraví – taková drogerie je vhodná pro alergiky, osoby s citlivou pokožkou i pro děti. V dnešní době je navíc její výběr natolik široký, že není problém vybavit si jí kompletně celou domácnost, od čisticích přípravků, přes osobní hygienu až po dekorativní kosmetiku.

Jděte přírodě naproti

Pokud se i vy chcete rozhodnout pro ekodrogerii, doporučujeme například značky Tierra Verde, OnlyEco, Ecover, Feel Eco, Frosch a řadu dalších. Dáte ekologické drogerii šanci, anebo ji už dokonce dávno využíváte?