11 užitečných způsobů, jak využít zubní pastu. Pomůže na štípance, mlžící se brýle i špinavé tenisky

Žena držící zubní pastu a kartáček Pixel-Shot / Shutterstock.com

S obyčejnou bílou zubní pastou toho doma svedete mnohem více než jen péči o svůj chrup. Hravě vám nahradí mnohé úklidové prostředky a levně a účinně s ní vyčistíte plno povrchů – od stěn, koberců a oblečení až po skla nebo kovy. Tím ovšem výčet jejích schopností nekončí. Podívejte se, jakých 11 triků zubní pasta dokáže.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

1. Odstraní zápach a skvrny z rukou a nehtů

Zubní pasta dokáže účinně pohlcovat pachy. Zachrání vás v situaci, kdy se potřebujete rychle a účinně zbavit zápachu rukou po krájení česneku, cibule nebo ryb – a stejnou službu prokáže i dřevěnému krájecímu prkénku.

Na ruce a nehty použijte pastu stejným způsobem jako mýdlo, dobře promněte a opláchněte. Pokud sáhnete po pastě s abrazivními mikročásticemi, poslouží vám i na silně znečištěné ruce, případně s ní můžete vyleštit své nehty a dodat jim krásný lesk.

2. Termosku zbaví zápachů

Pokud v termosce často přenášíte kávu nebo čaj, po nějaké době začne být cítit specifickou zatuchlinou. I té vás zbaví obyčejná zubní pasta, která navíc vnitřek termosky desinfikuje a vyčistí. Rozmíchejte trochu pasty ve vodě, tu pak nalejte do termosky, zavřete, párkrát zatřepte a poté dokonale vymyjte.

3. Vyčistí a vyleští stříbro i chrom

Zubní pasta je známým přítelem majitelů stříbrných šperků. Funguje totiž jako dokonalý čistič, který navrací lesk. Jednoduše naneste trochu pasty na houbičku, hadřík nebo zubní kartáček a šperk opatrně vyčistěte, poté opláchněte a vysušte.

Stejným způsobem použijte pastu na jakékoliv pochromované plochy, jako jsou například vodovodní baterie. Naneste ji na hadřík a vyleštěte.

4. Navrátí bělost teniskám i zahradnímu nábytku

S pomocí zubní pasty hravě vyčistíte bílá gumová místa na teniskách, které budou za několik minut vypadat zase jako nové. Stačí rozetřít zubní pastu na zašpiněná místa, nechat chvíli působit a poté důkladně vydrhnout houbičkou nebo zubním kartáčkem. Obdobně navrátíte bělost například zažloutlým klávesám piana nebo bílým plastovým židlím a stolům.

  • Nákupní tip: Pokud v tomto případě s běžnou zubní pastou nepochodíte, v obchodech se poohlédněte po oblíbených melaminových nano houbičkách, které jsou na čištění bílých předmětů i dalších míst v domácnosti jako dělané. Na internetu je seženete např. od značek Vileda, Alori či NanoConcept. Koupit se dají kusově (za cenu cca 10 Kč/ ks) i po velkých 100ks baleních, kde vás jedna vyjde i na méně než 2 koruny.

5. Zamezí zamlžování brýlí i zrcadel

Tento trik ocení všichni majitelé brýlí, kteří se vlivem nošení roušek a respirátorů potýkají s jejich zamlžováním. Skla brýlí jemně potřete zubní pastou a vyleštěte dočista. Takto pasta funguje také na mlžící se zrcadla v koupelně.

6. Odstraní skvrny z koberce a oblečení

Zubní pasta si v mnoha případech dokáže poradit i s odolnějšími skvrnami na koberci od bláta, rozlité kávy, šťávy či vína. Stačí jí trochu vetřít na znečištěné místo, nechat pár minut působit a poté důkladně vydrhnout kartáčkem. Zbytky pasty odstraňte z vláken čistým hadříkem. Doporučujeme nejprve vyzkoušet na menším kousku koberce, aby vám neudělala nežádoucí skvrnu.

Stejným způsobem se zbavíte zažloutlých míst od potu na bílém oblečení nebo fleků od rtěnky. Malé množství pasty naneste přímo na nečistoty a důkladně třete, dokud skvrna nezačne mizet. Pak oděv vyperte běžným způsobem v pračce.

7. Pomůže s léčbou oparů i akné

Používat zubní pastu na pupínky je poměrně známým a často využívaným způsobem, jak se nepříjemného akné zbavit a pupínek co nejrychleji vysušit. Věděli jste ale, že je zubní pasta stejně účinná při oparech? Sáhněte po ní ovšem pouze v počátcích, kdy se opar teprve dělá a netvoří se puchýřky a otevřené ranky, které by pasta spíše podráždila.

8. Hojí kousance od hmyzu

Pokousali vás komáři či jiný bodavý hmyz a nic z domácí lékárničky nezabírá, nebo zrovna nemáte po ruce žádný léčivý gel? Zkuste zubní pastu. Zbavuje nepříjemného svědění a pomáhá zmírňovat otoky. Pastu na postižené místo aplikujte několikrát denně.

9. Vyčistí žehličku na prádlo i na vlasy

Zubní pasta si hravě poradí s připáleninami, např. na povrchu žehličky, žehličky na vlasy nebo kulmy. Podobně jako v ostatních případech ji naneste na železný povrch, rozetřete a dočista vytřete čistým hadříkem.

10. Odstraní pastelky ze stěny i fixy ze stolu

Na všechna nechtěná umělecká díla svých dítek si vezměte zubní pastu. Snadno s ní odstraníte pastelky ze zdi. Místo opatrně otírejte vlhkým hadříkem s pastou, dokud malůvky nezmizí. Pastou vyčistíte i fixy (včetně těch lihových) z dřevěných povrchů.

11. Vyčistí světla u auta

Vlivem opotřebení dochází u světel k častému zažloutnutí a zmatnění, což může mít negativní vliv na bezpečný provoz vozidla. Průhlednost světlometům ovšem velice snadno navrátíte pomocí zubní pasty, která jim prodlouží životnost. Zubní pastu naneste na jemný hadřík a šetrně světla vydrhněte a vyleštěte.