Krmíte kočku syrovým masem? Chyba! Vystavujete ji i sebe velkému nebezpečí

Hnědá kočka plížící se trávou Canva

Kočka je lovec! Ale ani přesto byste jí nikdy neměli dávat syrové maso. Může na vás z něj totiž přenést nebezpečného parazita, který potřebuje právě trávicí systém kočky k vývoji své pohlavní fáze. Člověk a ostatní zvířata jsou pak už jen hostiteli tohoto parazita, který je velmi nebezpečný zejména pro nenarozené děti.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Proč byste kočce nikdy neměli dávat syrové maso?

Kočky jsou na první pohled naprostí umazlení miláčci! Ale uvnitř skrývají nelítostného vrcholového predátora, kterého myslivci z duše nenávidí, protože ve volné přírodě dělá obrovské škody.

Podle článku zveřejněného v odborném časopise Proceedings of the National Academies of Sciences má kočka na svědomí vyhynutí 63 druhů zvířat, což ji řadí na druhé místo hned za hlodavce, kteří jich mají na kontě 75. Pro kočky je zcela přirozené konzumovat syrové maso, ale přestože je to jejich instinkt, není vůbec bez rizika jim to dovolit – ať už jde o lov samotný, anebo cílené krmení syrovým masem a nepasterovaným mlékem.

Kočky totiž mohou chytit onemocnění jménem toxoplazmóza, kterou způsobuje parazit Toxoplasma gondii neboli kokcidie kočičí. Tento parazit se do těla kočky dostane po snědení infikovaných hlodavců, ptáků a jiných malých zvířat, které si kočky uloví. K onemocnění také snadno dojde, pokud kočka sní cokoli potřísněné výkaly jiné nakažené kočky.

Toxoplazmóza se z ní pak na člověka přenese právě jejími výkaly, přičemž parazit v prostředí přežívá i několik měsíců a může tak kontaminovat půdu, vodu, plodiny, pískoviště apod.

Žena hladící rezavou kočku, která jí leží na nohách Canva

Že máte toxoplazmózu, na sobě většinou nepoznáte

U koček se toxoplazmóza většinou projevuje asymptomaticky, a tak snadno parazita přenese i na svého páníčka, na kterém se také ve většině případů nemoc projevuje bez příznaků. Právě proto americké úřady odhadují, že více jak 30 milionů Američanů má v sobě tohoto parazita, aniž by o něm vědělo. U nás se odhaduje, že toxoplazmózu má až třetina Čechů.

Pokud se přeci jen příznaky toxoplazmózy u jinak zdravých lidí nějak projeví, průběh nebývá dramatický. Jde jej přirovnat k viróze vyznačující se teplotami, zduřením lymfatických uzlin, bolestmi svalů, očními problémy, skvrnkami a zatvrdlinami na těle.

V největším nebezpečí je plod těhotné ženy

Přestože spousta lidí tohoto parazita v sobě má, aniž by o tom věděla, je velmi nebezpečný pro kojence, které infikuje matka buď ještě před těhotenstvím, anebo v průběhu něj, a také pro lidi s oslabeným imunitním systémem.

Ani u miminek infikovaných toxoplazmózou se příznaky většinou hned neprojeví, ale v pozdějším věku jsou častou příčinou ztráty zraku, mentálního postižení, onemocnění jater, záchvatů apod. Velmi častým důsledkem toxoplazmózy bývá i potrat v začátku těhotenství nebo porod mrtvého dítěte. Právě při opakovaných potratech je na místě testy toxoplazmózu vyloučit.

Nicméně i těhotné ženě, která má toxoplazmózu, se může narodit zdravé dítě, tedy za předpokladu, že imunitní systém infekci zaznamená, vytvoří protilátky proti ní a předá je přes placentu i plodu.

Hnědobílá kočka ležící na dlažbě na ulici Canva

Co (ne)dělat, pokud máte doma kočku a plánujete dítě

Pokud se snažíte o miminko, je důležité dbát na bezpečný domov. Neznamená to ale, že se musíte své kočky zbavit.

  1. Pro jistotu zajděte k veterináři. Toxoplazmóza se dá vyléčit antibiotiky, vakcína bohužel zatím neexistuje.
  2. Měňte kočičí záchod každý den, protože toxoplazmóza potřebuje více jak jeden den, aby byla infekční.
  3. Pokud je žena těhotná anebo máte oslabený imunitní systém, neměli byste nikdy čistit kočičí záchod. Pokud však není zbytí, vždy používejte jednorázové rukavice a důkladně si umyjte ruce.
  4. Pokud máte na dvoře pískoviště, vždy jej zakryjte plachtou, a to i v případě, že nemáte kočku. Kočky totiž nerespektují hranice dvorků.
  5. Nekrmte toulavé kočky ani koťátka, jinak se k vám naučí chodit pro jídlo.
  6. Nejezte nedovařené maso.
  7. Důkladně omývejte prkénka na krájení a nože, které přišly do kontaktu se syrovým masem.
  8. Krmte kočku granulemi nebo konzervami, nikdy ne syrovým masem.
  9. Snažte se bytové kočce zabránit chodit ven, čímž ji i sebe před toxoplazmózou ochráníte.