Rodinný, turistický nebo ultralehký stan? Víte, jak si vybrat ten správný?

Stan vám bude sloužit několik let, proto je dobré jeho výběr nepodcenit Canva

Na trhu dnes najdeme opravdu širokou nabídku stanů. Od velkých rodinných, přes skladné turistické až po ultralehké stany vhodné na cyklistické přesuny. Určitě tak dokážete najít takový, který bude splňovat všechny vaše požadavky. Ale jaký stan pro vás bude nejlepší?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Co si ujasnit, než začnete stan vybírat

Než začnete vybírat konkrétní stan, je důležité si promyslet několik věcí:

  • Jak často budete stan stavět?
  • Kde a v jakých podmínkách ho budete používat?
  • Pro kolik osob by stan měl být a bude sloužit pouze na spaní?
  • Jak ho dopravíte do cílové destinace? Budete ho nosit na zádech?
  • Kolik jste ochotni do koupě investovat?

Tyto otázky vám pomohou ujasnit si, co od stanu očekáváte a jaký typ pro vás bude nejvhodnější.

Stany se dělí na 4 typy:

1. Rodinné stany

Tato kategorie je určena pro dlouhodobé pobývání v kempu. Stany mají vyšší hmotnost a nejsou příliš skladné. Důraz je u nich kladen na dostatečně velký prostor nejen na spaní.

2. Turistické stany

Jedná se o nejuniverzálnější typ stanu, který má kompaktní rozměry a přijatelnou hmotnost. Nejčastěji jsou určeny pro 2 až 4 osoby. Využití mají v kempu, na vodě a při méně náročných turistických výletech.

3. Expediční stany

Jsou určené zejména pro vysokohorskou turistiku. Odolají i extrémním podmínkám, důraz je kladen především spíše na pevnost a celkovou stabilitu než na komfort. Jsou vysoce kvalitní, mají nízkou hmotnost, ale jejich pořizovací cena je vyšší než u ostatních typů.

4. Ultralehké stany

U těchto stanů je kladen důraz na co nejnižší hmotnost a rozměry. Nejčastěji jsou pouze pro 1 nebo 2 osoby. Jsou velice skladné a využívají se při každodenních cyklistických nebo turistických přesunech. Oproti ostatním typům mají menší odolnost, takže se nehodí se na delší přespávání.

Pro turistické výlety volte raději skladné a lehké stany Canva

Čemu při výběru stanu věnovat pozornost

Jakmile máte vybraný typ stanu, zaměřte se na tyto hlavní parametry:

  • velikost a tvar
  • počet vchodů a ventilační otvory
  • vodní sloupec čili nepromokavost
  • hmotnost a velikost ve složeném stavu
  • obtížnost a rychlost stavby
  • celkový vzhled a barva

Velikost, tvar a hmotnost stanu

Velikost volte podle počtu osob, které ve stanu budou spát. Nejčastěji jsou stany určeny pro 1, 2, 3, 4 až 6 osob, podle čehož se odvíjí i jejich rozměry. Nezapomeňte také na věci, které se s vámi musí dovnitř vejít.

Stany se dělí podle tvaru také na:

  • Klasické „áčkové“ – stany s jednoduchou konstrukcí, které předcházely těm dnešním. Konstrukce není samonosná a je jednovrstvá, takže není možné větrání ani tepelná izolace. Dnes se kupují spíše z recese nebo nostalgie.
  • Kopulovité – jsou nejrozšířenějšími modely. Jejich základ tvoří dva pruty křížící se uprostřed, takže je jejich stavba vcelku jednoduchá. Konstrukce je samonosná, kvůli větru se ale raději kotví k zemi.
  • Geodetické – podobají se kopulovitým, avšak jsou větší a konstrukce obsahuje více prutů, tudíž je jejich stavba náročnější. Mají většinou 2 místnosti – jednu na spaní a předsíňku na věci.
  • Tunelovité – prostorné stany, ve kterých se nemusíte krčit. Jejich stavba je složitější a nejsou tak samonosné a stabilní jako kopulovité nebo geodetické.

Velikost stanu ovlivňuje také jeho hmotnost. Až na pár výjimek platí, že čím větší je kapacita stanu, tím je těžší. Zatímco ultralehké stany pro jednoho mohou vážit do 1 kg, velké rodinné stany přesahují hmotnost 7 kg.

Vodní sloupec

Vodní sloupec je veličina, která udává voděodolnost stanu. Uvádí se v milimetrech a číslo představuje počet milimetrů vody, která dopadá pod tlakem o rychlosti 80 až 90 km/h, aniž by tkaninou pronikla.

Rodinné a turistické stany na kempování by měly mít vodní sloupec minimálně 1 500 až 2 000 mm. Pro nenáročnou turistiku je vhodný vodní sloupec od 2 000 do 3 000 mm. A expediční modely vyžadují vodní sloupec okolo 10 000 mm.

Obtížnost a rychlost stavby

Především u expedičních a turistických stanů je důležité, aby vám jejich stavba nezabrala více než pár minut. Podívejte se také na to, zda stan dokáže postavit jeden člověk, nebo je potřeba někoho dalšího. Novinkou posledních let jsou samorozkládací a nafukovací stany.

  • Samorozkládací stany – jedná se o menší samonosné stany, které stačí vytáhnout z obalu a do požadovaného tvaru se rozloží samy, takže jste zcela bez práce. Jejich nevýhodou je ale velký objem ve složeném stavu.
  • Nafukovací stany – zpravidla se jedná o větší rodinné stany, jejichž konstrukci nafukujete ruční pumpou. Nevýhodou je opět velký objem a vysoká hmotnost.
Podle toho, jak často budete stan stavět a zase rozkládat, volte náročnost jeho stavby Canva

Kde stan koupit a vyplatí se do něj investovat?

Jak již bylo řečeno, stan si nekupujete pouze na jednu sezónu, ale může vám sloužit několik let. Proto se nevyplatí sáhnout po tom nejlevnějším kousku. Na druhou stranu, pokud nemáte žádné vysoké nároky a stan využijete párkrát přes léto, není potřeba utrácet za něj velké peníze.

Cena se u stanů pohybuje zhruba od 1 000 do 10 000 Kč. Pokud jej budete kupovat poprvé, doporučujeme si ho nejdříve prohlédnout v obchodě v rozloženém stavu. Chystáte-li se v létě s rodinou jen na pár dnů do kempu, doporučujeme například:

  • CRIVIT Dvouplášťový stan pro 4 osoby – dostupný na e-shopu Lidl za 1 399 Kč.
  • Prutový stan ARPENAZ 4.1 pro 4 osoby s jednou ložnicí QUECHUA – pořídíte v Decathlonu zhruba za 2 499 Kč.
  • Husky Tuzon 4 Classic – stan také vhodný pro 4 osoby koupíte za cca 2 899 Kč v prodejnách Intersport