Dušené houby s bramborami a kapustou. Neuvěříte, jak může být tato kombinace chutná!

Žádné složitosti a překombinované gastronomické kličky v tomto receptu nehledejte. Jak sám nadpis říká, jde o jednoduchou kombinaci brambor, dušené kapusty na másle a hříbků, když se vám zrovna v lese nebo v obchodě poštěstí. Hříbky lze samozřejmě nahradit i jinými houbami. Neklesejte tedy na mysli, není-li zrovna jejich sezóna.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Na sezónu hříbků čekat nemusíte

Pokud se mezi vámi najdou milovníci houbaření (anebo jen jedení hub), určitě si tento velice prostý, ale zato nesmírně dobrý recept zamilujete.

Uvidíte, že vám tento pokrm natolik zachutná, že si jednoho dne uvaříte brambory jenom proto, abyste si je mohli dát s hříbky nebo žampiony, které se dají bez problémů koupit v obchodě po celý rok.

Co budete potřebovat?

  • 600 g hřibů/žampionů
  • 800 g brambor
  • 300 g kapusty
  • 200 ml mléka
  • 250 ml vývaru
  • 1/2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíci oleje
  • sůl, pepř

V receptu jsme uvedli záměrně i žampiony, které se dají běžně koupit po celý rok.

Kdo by to byl řekl, že tak jednoduché jídlo může být i tak výborné? Cuketka / Kupi

Jak na to?

  1. Nejdříve si oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Připravte si také cibuli, kterou nasekejte nadrobno.
  2. Jako další si očistěte kapustu, rozdělte ji na listy a nakrájejte na jemné proužky. Ty pak vložte do hrnce, přidejte máslo, podlijte vodou, opepřete, osolte a přiveďte společně k varu.
  3. Poté kapustu duste, dokud nebude měkká, což trvá nějakých 5 až 7 minut.
  4. Houby si očistěte a rozkrojte na půlky. Připravujete-li větší hřiby, bude lepší, když si je rozkrojíte na menší díly.
  5. V pánvi si rozehřejte lžíci oleje, přidejte hřiby a zprudka osmahněte dozlatova. Přendejte na chvíli hříbky na talířek a zbylý tuk po nich z pánve vytřete kuchyňskou utěrkou.
  6. Do pánve pak znovu vložte lžíci másla a cibuli. Osolte, opepřete a přidejte zpět hříbky, které v pánvi s cibulí promíchejte a pomalu všechno restujte 5 až 10 minut.
  7. Až se vám hříbky budou zdát dostatečně orestované, přidejte vývar a svařte jej na minimum. Až se téměř vypaří, přidejte pažitku a dejte houbovou směs stranou.
  8. K uvařeným bramborám přidejte lžíci másla, horké mléko a kapustu. Všechno společně rozšťouchejte a promíchejte.
  9. Pokrm si dochuťte podle chuti solí či pepřem a podávejte společně s hříbky.