Jak rychle zhubnout a nehladovět? Vaření v páře je základem zdravého stravování při dietách

V parním hrnci připravíte celé jídlo za pár minut Canva

Vaření v páře je zdravá a snadná příprava jídla, která se těší velké oblibě nejen u zastánců zdravého životního stylu. Oproti klasickému vaření má spoustu výhod, a to nejen pro naše tělo. Pokud chcete rychle a trvale zhubnout a nehladovět, měla by být vaše první investice na začátku diety do parního hrnce.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Výhody vaření v parním hrnci

Vaření v páře využívaly už naše babičky, a to především na knedlíky. Vystačily si s větším hrncem a obyčejný pařáčkem. Dnes se na vaření v páře využívá parní hrnec, ve kterém připravíte celé chody.

Jeho používání je navíc snazší a rychlejší. Jaké další výhody má tento kuchyňský pomocník?

1. Pokrmy jsou nutričně bohatší

Pokrmy připravené na páře jsou oproti jiným zdravější. Potraviny si totiž zachovají mnohem více živin – vitamínů i minerálů.

Pro představu: Brokolice si při přípravě v páře uchová 81 % vitaminu C, zatímco po vaření ve vodě je to jen 30 %.

2. Zůstane struktura i chuť

Někteří lidé mají obavy z chuti jídla. Ta přitom zůstává mnohem výraznější než při jiných přípravách.

Skvělé je například použití bylinek přímo v hrnci, protože pára jejich vůni a chuť propůjčí celému pokrmu. Zelenina také kromě chuti neztrácí barvu, je křupavější a nehrozí ani rozvaření.

V parním hrnci připravíte zeleninu, maso, přílohy i dezerty Canva

3. Zdravé vaření bez tuku

Smažená, tučná a těžká jídla nejsou pro naše zdraví nic dobrého. Díky parnímu hrnci však zvládnete připravit lahodné pokrmy zcela bez tuku. Záleží pak jen na vás, zda budete chtít hotové jídlo obohatit o pár kapek kvalitního olivového oleje.

4. Šetří čas, práci i energii

Další velkou výhodou parního hrnce je jeho snadné používání. Vaření v páře je opravdu jednoduché a oproti jiným přípravám ho zvládne i naprostý začátečník. Navíc šetří váš čas v kuchyni a spotřebujete méně energie než při zapnuté troubě a sporáku.

Snadný je také následný úklid. Jídlo připravíte pouze v jednom hrnci a nečeká vás tak žádné mytí nádobí a zdlouhavé uklízení kuchyně.

5. Připraví nejrůznější slaná i sladká jídla

Vaření v páře už dávno není pouze pro knedlíky, jako za časů našich babiček. V parním hrnci jednoduše připravíte maso, ryby, zeleninu, zahuštěné omáčky, různé přílohy jako rýži, brambory či luštěniny. Hravě si poradí také se sladkými jídly, jako jsou třeba plněné ovocné knedlíky.

V každém patře parního hrnce můžete nezávisle na sobě připravit různá jídla Canva

Jak parní hrnec funguje a jaký vybrat?

Jak již bylo řečeno, vaření v páře je jednoduché a zvládne ho úplně každý. Parní hrnec nejprve naplníte umytými a nakrájenými surovinami. Dále do nádobky vespod stačí nalít vodu, která se pak při spuštění hrnce zahřeje na 100 °C a začne vznikat pára.

Pára se pak už o vše postará a vy se v klidu můžete věnovat něčemu jinému, zatímco se vám jídlo bude připravovat. Zpravidla do hodiny máte připravený chutný pokrm plný tělu prospěšných látek.

Při výběru hrnce koukejte především na velikost a výkon. Pro početnější rodiny je lepší větší a silnější hrnec. Parní hrnec se skládá z několika pater, přičemž v každém lze vařit různé pokrmy nezávisle na sobě. Mezi oblíbené modely patří například:

  • Hrnec parní Tefal CONVENIENT PLASTIC VC140131 černý – dvoupatrový parní hrnec o výkonu 900 W pořídíte v prodejnách Datart za 999 Kč.
  • Russell Hobbs 19270-56 – tento třípatrový parní hrnec s příkonem 800 W koupíne v ElectroWorld za 1 299 Kč.
  • ETA parní hrnec ETA013490000 STEAMPOT – je třípatrový hrnec s výkonem 1000 W a na T.S.Bohemia ho mají za 1 499 Kč.