Staňte se mistrem grilovaček díky dokonalému marinování, jehož základem je kvalitní sójová omáčka

Správná marináda je základ každého grilování Kikkoman

Grilovací sezóna je v plném proudu, a proto nápadů na marinády není nikdy dost. My jsme se tentokrát zaměřili na takové, co obsahují přirozeně fermentovanou sójovou omáčku. Ta je totiž zárukou kvality, a navíc má daleko více možností využití než jen to, že si ji dáme k sushi.

Přečtěte si také

Dodnes nezměnily obal, přesto neztrácejí popularitu: Retro výrobky, které se stále prodávají

Pozor na kvalitu!

Dobrým příkladem je kvalitní japonská sójová omáčka Kikkoman, která se vyrábí přirozenou fermentací pouze ze čtyř ingrediencí: vody, soli, pšenice a sójových bobů. Pokud tedy na obalu vidíte i jiné složky, raději zkuste pátrat po jiné. Tím spíš, pokud se dočtete, že jsou do ní přidávány glutamáty, konzervanty a barviva, které při výrobě opravdu nejsou nutné.

Přítomnost umělých přísad obvykle odhaluje ještě jinou skutečnost: omáčka prošla jen krátkým procesem fermentace. Vlivem toho nebude mít tak rozvinutou chuť jako taková, které prošla řádnou dobou fermentování. V tom je si sójovka podobná s pivem, které také prochází tímto procesem.

U kvalitní sójové omáčky jsou fermentované sójové boby a pšenice, a to za pomoci mikroorganismů. Vše trvá několik měsíců, i proto někteří výrobci raději volí rychlejší výrobu pomocí chemického rozkladu, během něhož však nikdy nevznikne tak kvalitní a chutný produkt jako při poctivé fermentaci.

Taková omáčka je potom všestranným pomocníkem, kterého stačí jen zkombinovat s další ingrediencí a vznikne lahodný dip nebo zálivka. Zkuste 1/2 lžíce sójové omáčky Kikkoman smíchat se lžící extra panenského olivového oleje, 1/2 lžíce medu nebo s 2 lžícemi marmelády, a budete příjemně překvapeni.

Ukazatelé kvalitní sójové omáčky

  • Jen přírodní ingredience
  • Byla vyrobena procesem přirozené fermentace
  • Obsahuje vysoké množství bílkovin
Aby měla sójová omáčka svou pravou chuť, musí být vyrobená poctivě Kikkoman

Dokáže nahradit sůl

Zajímavým faktem je to, že přirozeně fermentovanou sójovou omáčkou nahradíte sůl. Pro příklad vezměme sójovou omáčku Kikkoman, u níž platí, že 1 čajová lžička soli se rovná 7 lžicím sójové omáčky. Díky tomu můžete snížit svůj příjem soli až o 50 %.

Navíc se ke slanosti přidává přítomnost chuti umami, která je pátou chutí vedle těch základních. Její název pochází z japonštiny a v překladu znamená chutný nebo také delikátní.

Obou vlastností využijete například v přípravě marinád na maso. Letní grilovačku tak posunete o level výš.

Použijete-li pro marinování směs se sójovou omáčkou, jedním z benefitů bude kratší doba marinování. Čím bohatší je totiž sójová omáčka na umami, tím rychleji voda v mase chuť vstřebá, a díky tomu je maso křehčí. Voda se při úpravě masa vypaří, ale zůstane zajímavá chuť a také vůně, která povzbuzuje chuť k jídlu. Uvidíte, že se vaše návštěva bude pídit po receptu na vámi použitou marinádu.

Co má marináda obsahovat?

Jedna ze složek dobré marinády by měla být vždy tuková. Použít lze i řepkový, ale my doporučujeme kvalitní olivový olej. Úkolem tuku je udržet přísady na povrchu masa a také se postarat o látky, které jsou rozpustné v tucích. Takové obsahují například bylinky.

Druhá složka by měla být ve vysoké kvalitě a měla by dodávat pokrmu vůni a dobrou chuť, proto v řadě receptů najdete olivový olej se sójovou omáčkou, případně citron nebo balzamikový ocet.

A poslední, i když stejně důležité ingredience, dodávají aroma. Jedná se o med, česnek, hořčici, koření, bylinky atd.

Nenechte se zmást

Pokud vám někdo tvrdí, že maso by mělo být naložené co nejdéle, nevěřte mu. Ano, ideální je marinovat přes noc, ale někdy stačí i třicet minut. A navíc: kyselé složky mohou při příliš dlouhém marinování maso vysušit.

Přehled, jak dlouho maso marinovat

  • hovězí a jehněčí: 3 až 24 hodin
  • drůbeží a vepřové: 3 až 12 hodin

Hodí se vědět

  • Tenké karamelové krusty na mase docílíte použitím sladké složky. Může se jednat o med, melasu nebo třeba javorový sirup. Přidejte k nim také špetku chilli a vznikne lahodná sladko-štiplavá chuť.
  • Maso naložte do uzavíratelné nádoby. V marinádě musí být celé ponořené.
  • Alespoň jednou maso otočte, aby se marináda dostala ke všem stranám.
Marinované steaky budou mít skvělou chuť! Canva

Vyzkoušejte osvědčené marinády

U marinád je postup přípravy snadný: stačí smíchat všechny ingredience a do směsi vložit maso.

Marináda na steak

  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 polévkové lžíce sušené petrželky
  • 2 polévkové lžíce sušené bazalky
  • 90 ml sójové omáčky
  • 1 lžička pepře
  • 130 ml extra panenského olivového oleje

Teriyaki na kuřecí i vepřové maso

  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 120 ml ananasového džusu
  • 120 ml vody
  • 250 ml sójové omáčky
  • 1/2 lisovaného česneku
  • 60 ml extra panenského olivového oleje

Tip na závěr

V obchodech koupíte řadu hotových dresinků na saláty, třeba od značky Hellmann's, ale s pomocí sójovky si můžete připravit vlastní. Smíchejte půl lžíce sójové omáčky a lžíci olivového oleje a chutný dresink do zeleninových salátů, na nakrájenou nebo v páře připravovanou zeleninu, tofu i mořské plody bude na světě. Nezapomeňte však, že se jednotlivé složky začnou oddělovat, takže je před použitím vždy řádně promíchejte, ideálně metličkou.