Hurá na kempování! Znáte 5 moderních vychytávek, které posunou vaše táboření na novou úroveň?

Moderní outdoorové vychytávky vám zpříjemní táboření mimo civilizaci i v kempu. Canva

Zatímco někdo má rád dobrodružné táboření pod širým nebe, jiný dává přednost pohodlnému kempování s moderní výbavou. Na trhu dnes najdeme opravdu široký výběr nejrůznějších vymožeností, díky kterým vám na výletě nebude nic chybět.

Přečtěte si také

Klasika s maďarskými kořeny: Recept na poctivý hospodský guláš

Nafukovací karimatka pro maximální pohodlí

Nahraďte klasické pěnové karimatky, ze kterých akorát bolí záda, opravdovým pohodlím. S nafukovací karimatkou si při kempování po posteli stýskat nebudete. Svou komfortní, několikacentimetrovou tloušťkou zajistí nerušený a pohodlný spánek i na tvrdé a chladné zemi.

Tyto karimatky se rozlišují na dva druhy – nafukovací a samonafukovací karimatky. Jejich výhodou je skladnost a nízká hmotnost. U nafukovací karimatky je však třeba počítat s tím, že vám její foukání pár minut zabere.

Se samonafukovací karimatkou budete bez práce. Stačí odklopit ventil a do karimatky začne okamžitě vnikat vzduch a za pár minut je plně nafouklá. Otevřete-li ventil a na karimatku několikrát zatlačíte, vzduch naopak vyfouknete.

S nafukovací karimatkou vás záda při kempování bolet nebudou. Canva

Solární nabíječka, se kterou nedojte šťáva

Pro případ, že nebudete mít zaručený přístup k elektřině, se určitě hodí přenosná solární nabíječka. S tou si díky USB portům můžete kdykoliv nabít svůj telefon, foťák, GPS navigaci a s výkonnějším kouskem i tablet nebo notebook. Solární nabíječky jsou malé a lehké, takže vám na cestách nebudou překážet.

Solární nabíječky se vyrábí ve 2 variantách:

  • Solární nabíječky na přímé nabíjení – jedná se o solární článek větší velikosti, který má obrovský výkon nabíjení, takže s ním nabijete i notebook. Nedisponuje ale možností uložit energii na později a nabíjí se pouze ze slunce – plné nabití trvá zpravidla půl dne.
  • Solární nabíječky s integrovaným akumulátorem – tento typ je podobný klasickým powerbankám. Dobíjet je můžete jak ze slunce, tak i ze sítě. Nabíjí sice pomaleji, zato umožňují energii uskladnit. Hodí se spíše na menší elektroniku a jejich cena bývá zpravidla nižší než u solárních článků.

Cenu solárních nabíječek určuje především typ a také výše jejich výkonu, který se nejčastěji pohybuje od 2 do 20 W. Nenáročným uživatelům budou stačit produkty do 2 000 Kč.

Doporučujeme například SILVERCREST skládací solární nabíječka 15 W, kterou na lidl-shop.cz pořídíte za 1 199 Kč. Na alza.cz zase najdete ChoeTech Foldable Solar Charger 22W Black za 1 979 Kč.

Solární nabíječka je praktický pomocník. Canva

Kempingové svítilny

Klasické baterky, které svítí pouze jedním směrem, a navíc je musíte ideálně držet, nejsou příliš praktické. Svítilny položíte nebo zavěsíte a krásně vám osvětlí i větší prostor.

Široký výběr svítilen na kempování v různých cenových kategoriích najdete na decathlon.cz. Mezi oblíbené patří například Turistická svítilna BL 100 QUECHUA, kterou zde koupíte za 249 Kč. Nebo závěsná kempingová lucerna s Cree LED diodou Varta Outdoor Sports L10, kterou na hervis.cz mají za 399 Kč.

Kompaktní kempingové vařiče

Pokud rádi táboříte mimo civilizaci, určitě se neobejdete bez vařiče a outdoorového nádobí. Možnost uvařit si něco vlastního oceníte ale i při stanování v kempu – i kdyby se mělo jednat jen o horkou vodu na čaj.

Plynové a benzínové vařiče

Nejoblíbenější jsou u nás plynové vařiče, které se namontují na kartuši naplněnou směsí propanu a butanu. Jejich hlavní výhodou je snadné ovládání a skladnost. Hůře vzdorují větru, ale při klasickém kempování si s nimi určitě vystačíte.

Pokud však patříte mezi dobrodruhy a vyrážíte například na táboření do hor, zvolte raději spolehlivé benzínové vařiče. Ty jsou sice dražší, zato fungují při jakékoliv teplotě a nadmořské výšce.

Tip: O něco dražší, zato spolehlivější je kompaktní souprava na vaření Jetboil Flash. Má velmi nízkou spotřebu plynu a funguje i v horších povětrnostních podmínkách. Litr vody uvaří do 2 minut a ukáže, kdy je teplota uvnitř nádoby na bodu varu. Seženete ji na internetu od 2 599 Kč.

Filtrovací láhev a tablety

V případě, že se chystáte kempovat mimo kempy, měli byste být připraveni na to, že nebudete mít přístup k pitné vodě. Můžete si sice vodu z přírody převařovat, ale máme pro vás mnohem jednodušší řešení.

S filtrovací lahví naberete vodu z řeky, zapumpujete a okamžitě pijete s vědomím, že všechny mikrobakterie zůstaly ve filtru. Doporučujeme například Lifestraw Play Lime (300 ml), kterou v prodejnách Electro World pořídíte za 1 299 Kč.

Dalším možným řešením jsou filtrovací tablety. Ty se v daném poměru přidají do láhve s vodou a ta je pak po 30–90 minutách zdravotně nezávadná. Nahradí filtrovací lahev, ale musíte počítat s tím, že neodstraní zrnka hlíny a podobné nečistoty, takže je lepší vodu nabírat přes kus látky.