Zaměřeno na ředkvičky: Víte, co způsobuje to, že pálí?

Zaměřeno na ředkvičky: Proč jsou tak zdravé? Canva

Ředkvičky jsou plné vitamínů a minerálů, stojí pár korun a snadno se dají také během jara a léta vypěstovat. Pro naše tělo tak představují levnou a snadno dostupnou superpotravinu! Tušíte, proč bychom je měli jíst?

Přečtěte si také

Jednoduchý recept na dokonalé palačinky, které vám budou mizet pod rukama

Proč jíst ředkvičky?

1. Jsou dietní

Ředkvičky se skvěle hodí do dietních jídelníčků, protože jsou plné vody a vlákniny. Mají výrazně nízkou energetickou hodnotu – 100 g této zeleniny obsahuje jen 67 kJ. Patří navíc mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že jejich konzumace výrazně nerozhodí hladinu cukru v krvi.

2. Posilují činnost mozku

Kromě vitamínů skupiny B, vitamínu K a C, betakarotenů, kyseliny listové a fosforu, zinku i draslíku najdeme v ředkvičkách ještě jednu zajímavou látku: glukosinolát. Právě díky němu někdy při jedení ředkviček cítíme zmíněnou štiplavost. V malé míře je pro náš organismus přínosný, nadměrný příjem této látky ale dokáže i uškodit. Glukosinoláty neboli hořčičné oleje či sirné silice nejsou specialitou pouze ředkviček, obsahuje je i ostatní brukvovitá zelenina jako například brokolice.

V mírném množství (dopřejete-li si svazek ředkviček tak jednou za dva dny) má tato sloučenina síry velmi pozitivní efekt. Udržuje v kondici mozek i ostatní části nervové soustavy. Tím pádem slouží ředkvičky mimo jiné jako prevence Alzheimerovy choroby.

Pozor: V nadměrném množství narušuje glukosinolát metabolismus jódu v těle a tím i činnost štítné žlázy. Při zvýšené konzumaci ředkviček obohaťte proto raději svůj jídelníček mořskými plody a rybami – tím nejbohatším zdrojem jódu.

3. Bojují proti rakovině

Jak už jsme zmínili, v rozumné míře je glukosinolát pro naše tělo přínosný. Mimo jiné také tím, že má antimikrobiální a protinádorové účinky. Čistí střeva od plísní, zbavuje je škodlivých bakterií a společně s vlákninou pomáhá udržovat zdravou peristaltiku našich střev.

Pravidelná konzumace ředkviček tak pomáhá nejen při střevních a žaludečních obtížích, ale slouží navíc jako prevence, která snižuje riziko vzniku rakoviny zažívacího ústrojí.

Ředkvičky jsou mimo jiné bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku a selenu. Canva

4. Zatočí i s nachlazením

Právě díky obsahu sirných silic (glukosinolátů) jsou ředkvičky účinným pomocníkem i při běžném nachlazení. Zmíněné silice totiž dezinfikují sliznici a rozpouštějí hleny. S ředkvičkami se tak rychleji zbavíte kašle nebo rýmy.

5. Co obsahují ředkvičky?

  • Vitamínu C, který posiluje především náš imunitní systém, obsahuje 100 g ředkviček 15 mg.
  • Draslíku je ve 100 g ředkviček 233 mg. Tento minerál je nezbytný pro trávicí ústrojí našeho organismu a také spolu s antokyany/flavonoidy (též najdeme v ředkvičkách) pomáhá udržovat v kondici náš kardiovaskulární systém.
  • Selen působí jako antioxidant, který pomáhá z těla odstranit těžké kovy a ostatní toxiny.

Jak jíst ředkvičky?

Nejvíce vitamínů, minerálů a ostatních zdraví prospěšných látek obsahují syrové, čerstvé ředkvičky. Ty skvěle chutnají v pomazánkách, salátech a jednoduše na chlebu s máslem i jako příloha k obloženému talíři nebo grilovanému masu.

Kromě studené kuchyně mají ale ředkvičky své využití i v té teplé: přidávají se k míchaným vajíčkům, dušeným a pečeným jídlům nebo do polévek. A už jste ochutnali ředkvičkové pesto?

Recept na ředkvičkové pesto

Pesto z ředkviček je způsob, jak zpracovat tuto potravinu bezezbytkově: pesto se totiž připravuje z ředkvičkových listů, které jsou příjemně aromatické a pikantní – svým způsobem podobně jako bazalka. Kromě pesta se z nich dá připravit alternativa klasického špenátu, salát nebo je lze přidat do zelených smoothies.

Na 2 porce pesta budete potřebovat:

  • 50 g omytých ředkvičkových listů
  • zhruba 10 ml olivového oleje
  • 15 g strouhaného parmezánu
  • 15 g kešu ořechů nebo slunečnicových semínek
  • 2 g třeného česneku
  • sůl, pepř a citronovou šťávu

Postup:

Mixujeme společně ředkvičkové listy, kešu ořechy nebo slunečnicová semínka a česnek s parmezánem do požadované konzistence. Někdo má rád v pestu kousky, někdo dává naopak přednost hladkému rozmixování. Následně zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Než se do něj s chutí pustíme, necháme ho ještě přes noc odpočinout v lednici.