Jak naučit děti rychle plavat? Na rukávky zapomeňte

Dítě se musí naučit plavat co nejdříve. Canva

Budete letos v létě učit děti plavat? Pak na to jděte správně a s pomůckami, které malého plavce neohrozí, ale budou mu skutečnou oporou.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Rukávky? Raději ne

Tolik využívané plavecké rukávky nejen, že vaše dítě nenaučí plavat a osvojí si kvůli nim špatné pohyby rukou, ale dokonce ho mohou utopit. Jsou totiž široké a nedovolují zcela připažit ruce.

Plavání s nimi je také obtížné, protože brzdí přirozené proudění vody kolem těla. Navíc během plavání může nastat situace, kdy se dítko lekne a zpanikaří. V ten okamžik přestane správně dýchat a půjde ke dnu. Jenže rukávky drží nad hladinou pouze ruce. V této nepřirozené poloze, kdy je hlava pod vodou a ruce nad vodou, snadno dochází k tonutí.

Vyzkoušejte jiné pomůcky

Ideální pomůckou, která vám může dobře posloužit, je například klasický nafukovací kruh. Nabízí nejen odpočinek na hladině šplouchajících vlnek, ale i skvělou oporu během prvních pokusů o plavání. Je nepravděpodobné, že by dítko skrze něj propadlo, protože se zasekne o paže. Znavený plavec si opře hlavu o okraj kruhu a nemá možnost dostat se pod hladinu.

Vychytávka s kruhem

Jakmile se dítko s vodou trochu seznámí a pochopí základní pohyby a dýchání, můžete se pustit do akce. Během přestávek si vezměte kruh do své péče a trochu ho upusťte. S měkčím kruhem musí dítě vynaložit stále více vlastního úsilí pro potřebný výkon. Uvidíte, že po pár upuštěních vzduchu už to půjde samo!

Kruh je dobrou pomůckou pro děti, co se učí plavat. Canva

Naučte se floating

Předpokladem pro úspěšný start výuky plavání je dovednost zvaná floating. Plavec leží na vodní hladině buď na břiše, nebo na zádech. Je důležité, aby tuto dovednost mělo dítě osvojenou ještě před samotným zahájením učení. Splývání je zároveň záchranná poloha jak pro vás, tak pro tonoucího. Plavci pomáhá si odpočinout, relaxovat, v klidu vydechnout. Naopak pokud byste někdy někoho zachraňovali, bude potřeba, abyste uměli nést nejen váhu svou, ale i cizí.

Žádné pomůcky!

U nácviku této dovednosti se vyvarujte použití jakýchkoli nadnášecích pomůcek, které by byly pomocnou berličkou. Dítě tento prvek musí zvládnout zcela samo. Dejte tomu čas a „netlačte na pilu“.

Vyhrajte rodinný vstup do Aquapalace Praha!

Navažte kontakt s vodou

Důležitá je důvěra dítěte v bezpečí vodní plochy. Pokud se dítko zdráhá do vody vůbec vkročit, rozhodně ho nenuťte ani nepoužívejte psychický nátlak. Naopak použijte jemné přesvědčovací metody.

  • Lehce dítko postříkejte vodou.
  • Omyjte si vzájemně obličej.
  • Brouzdejte se mělčinou.
  • Využijte hraček a zařiďte zábavu.

Tip: Pro rozptýlení ratolesti ve vodě sáhněte po vodních hračkách, jako jsou míčky či vodní pistole. Některé se dokonce vyrábějí ve tvaru zvířátek. Nebo svezte dítě jako na loďce – určitě se mu bude líbit jemné houpání vlnek. A třeba nakonec smočí nožky, nebo do vody dokonce rovnou hupne.

Tohle nedělejte!

Existuje pár věcí, které byste během učení dětí dělat rozhodně neměli.

  • Přebytečné chválení vede k přílišnému sebevědomí a následné neschopnosti naučit se plavat pořádně.
  • Psychický nátlak ze strany dospělých může vyvolat absolutní nechuť k vodním hrátkám či plavání obecně.
  • Respektujte přání dítěte. Pokud už plavat nechce, nenuťte ho.