Kočka v bytě? Hračky, za které vás budou chlupatí miláčci zbožňovat

Jak zabavit kočku v bytě. Tohle budou vaši chlupatí miláčci zbožňovat! Canva

Kočky jsou přirozenými lovci, kteří se pro hru narodili. Nezapomínejte jim proto dopřát dostatek zábavy a podnětů i v bytě. Zvláště, pokud nemají vůbec přístup ven. Co vašeho kočičího mazlíčka zaručeně rozdovádí a jaké neobvyklé věci miluje?

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Je vaše kočka náročnější?

Některým kočkám postačí k radosti jakýkoliv hýbající se předmět (provázek, peříčka na tyčce nebo klidně šňůrka od mikiny) a prakticky nikdy se jim neomrzí. Jiné vyžadují stále nové a nové podněty, u kterých mají navíc možnost prokázat svou chytrost a vytrvalost. Tak jako tak, dostatek hraček dokáže vaší kočce zpříjemnit v bytě život (a vám možná zachránit nějaký ten kousek nábytku).

Škrabadlo je základ

Škrabadla poskytují kočce nejen místo pro hru a odpočinek, ale umožňují jí pečovat i o její drápky, což jinak může dělat o pohovku nebo křeslo. Navíc, jak je známo, kočky mají rády výšky, odkud mohou nerušeně pozorovat veškeré dění okolo a dopřávat si svou denní porci spánku. Čím vyšší škrabadlo tedy zvolíte, tím lépe.

Pokud je to jen trochu možné, vaše kočka ocení jakýkoliv přístup na další vyvýšená místa u vás doma. Ideální jsou v tomto ohledu například skříně. Pokud chcete svému chlupatému mazlíčkovi dopřát skutečnou zábavu, namontujte na stěnu v různých výškách několik prázdných polic, mezi kterými bude moci kočka libovolně přeskakovat.

Kočky ocení přístup na vyvýšená místa, dopřejte jim jich v bytě co nejvíce. Canva

Hračky, kam se podíváte

Kočky milují rozmanitost, proto jim dopřávejte nové hračky. Nemusí se ale jednat vždy o kupované předměty. I myšky, balónky nebo udice s peříčky se mohou časem okoukat. Ve svém okolí přitom najdete spoustu věcí, které kočky zabaví na dlouhé hodiny.

Zkuste jim dát na hraní smotek lesklých stužek na balení dárků, slámku, gumičky do vlasů nebo proužek lepenky. Některé kočky fascinují bubliny vyfukované bublifukem, jiné zase laserové ukazovátko. Zkoušet můžete opravdu cokoliv. Uvidíte, že se při testování „domácích“ hraček budete spolu se svým mazlíčkem dobře bavit i vy.

Pro povzbuzení i zamyšlení

Šanta kočičí je rostlina, která kočky krátkodobě poblázní. Pěstovat ji můžete čerstvou, nebo se dá sehnat sušená. Mnohé hračky jí bývají již naplněny nebo napuštěny. Prodávají se také aromatické spreje, kterými můžete postříkat jakýkoliv předmět, škrabadlo nebo místo určené k dovádění, a podpořit tak kočičí hravost.

A věděli jste, že se kočky mohou zbláznit z oliv? Jsou pro ně stejně aromatické jako zmiňovaná šanta kočičí a také kozlík lékařský. Nemusíte se bát, nejsou pro ně nijak nebezpečné (mohou je proto bez obav i rozkousat). Jejich tvar navíc umožňuje kutálet si s nimi podobně jako s míčkem.

A pokud vaše kočka ocení i trochu zábavy k zamyšlení, pořiďte jí interaktivní hračky. Různé dráhy s blikajícími míčky, automatické točící se hračky na baterky a věže, které stačí naplnit v příslušných místech pamlsky. Kočka si pak sama musí najít způsob, jak se k dobrotám dostat.

Že mě nevidíš?

Hra na schovávanou patří u koček mezi nejoblíbenější. Zpoza dveří, závěsů nebo jakéhokoliv kusu nábytku si simulují číhání a lov. Nezapomeňte jim obměňovat i různé schovky, tunely a krabice, které můžete přetvářet ve všemožné úkryty a domečky.

Kočky milují objevování a prolézání nejrůznějších skrýší. Zkuste jim proto i ve známém domácím prostředí přichystat pár překvapení. Poschovávejte po bytě jejich oblíbené pamlsky, které budou postupně nalézat, zatímco vy budete v práci nebo jinde mimo domov.