Someliér začátečník: Jak si vybrat v obchodě skvělé víno za výhodnou cenu? I víno v krabici chutná

Vyznáte se v nabídce vín v obchodech? Canva

Víno, biblický nápoj, jehož ochutnávání se v rukou odborníků proměňuje v neprostupně složitou vědu a umění zároveň. I když ale nedokážete čichem rozpoznat, jak daleko je od vinohradu nejbližší dálnice, můžete si v obchodě vybrat skutečně kvalitní víno. Stačí znát jenom pár jednoduchých pravidel a digitálních vychytávek.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Jak vína dělíme a k čemu se hodí?

Jakkoliv se vinaři tváří, že kvalita jejich výrobku je stoprocentní, ve skutečnosti snad neexistuje subjektivnější disciplína než ochutnávání vína. Dokazuje to i fakt, že jeden druh a ročník může získat na soutěži první místo a na jiné odejde zcela bez ocenění.

Mnohem důležitější než snaha mezi sebou vína objektivně poměřovat, je umět najít to správné víno pro danou příležitost.

Rozdíly mezi bílým a červeným vínem

Barva vína do velké míry určuje, k jakým pokrmům je nápoj vhodný.

Bílá vína (která se mimochodem vyrábí i z červených hroznů bez slupek) se hodí k lehčím pokrmům, jako jsou saláty, mořské plody, drůbež a sýry. Většinou se bílé víno vyznačuje větší kyselostí s příchutí citrusových plodů.

Červená vína se více hodí k chuťové výraznějším pokrmům a červeném masu. Pokud si tedy chcete dát ke slavnostní večeři pořádný steak, neváhejte sáhnout po červeném. Červená vína se vyznačují příchutí bobulí a náznakem vanilky, ovšem pozor na vnímaný rozdíl v lehkosti chuti oproti bílým vínům. Lehkost nemá nic společného s obsahem alkoholu a výběrem bílého vína se kocoviny nezbavíte.

Máte raději červené, nebo bílé víno? Canva

Suchá pro fajnšmekry

Vína se kromě barvy dělí také podle cukernatosti, tedy podílu zbytkového nezkvašeného cukru. Známe vína suchá (nízký podíl cukru), polosuchá, polosladká a sladká (vysoký obsah cukru, alespoň 45 g na litr).

Mezi fajnšmekry jsou spíše oblíbená suchá vína, protože v nich lépe vynikne charakter hroznů. Nemusíte se ale ostýchat před nákupem sladkých vín. Především Tokaj nebo Pálava patří k vynikajícím sladkým vínům. Pro milovníky suchých a polosuchých doporučujeme Sauvignon, Muškát moravský, Ryzlink rýnský nebo Tramín červený.

Na medaile nekoukejte

Etikety některých vín jsou doslova oblepeny medailemi z různých soutěží. Ve výsledku to v podstatě znamená, že víno je pitelné. Už jsme zmínili subjektivnost soutěží, ale dalším faktem, který hodnotu medailí znehodnocuje, je používaný bodový systém. Medaili mnohdy nezíská jenom vítěz soutěže, nýbrž všechna vína, která dosáhla základního počtu bodů. Tím pádem se stává, že skoro všechna soutěžní vína si nějakou tu medaili odnesou.

Vyzkoušejte šikovné aplikace

Pokud nemáte vína znalého přítele nebo se vám nechce dlouze studovat rozdíly mezi jednotlivými odrůdami, výrobci a regiony, nezoufejte. Stačí si stáhnout bezplatnou aplikaci Vivino, která funguje skoro po celém světě a rychle se s ní dokážete zorientovat v nabídce obchodů. Jenom vyfotíte etiketu a vyjedou vám všechny důležité informace, a to včetně hodnocení obrovské uživatelské základny vinařských nadšenců.

Neupínejte se na korek

Šlápnout vedle při výběru vína je jednoduché, nicméně díky výše zmíněným radám byste pod dalším korkovým špuntem zklamání najít již neměli. A když už jsme u toho korku, dokonce i vína se šroubovacím uzávěrem nebo vína v krabici s kohoutkem (tzv. bag in box) mohou nabídnout skvělý obsah.