Již od počátku lidstva se moudří členové lidských společenství snaží najít ve volné přírodě přirozená léčiva, která zajistí zdraví a dlouhověkost. Někdy ale trvá, než se znalost kořenářek ze vzdálených zákoutí planety donese k odborné i laické veřejnosti. Proto až v posledních několika letech začínáme slýchat o houbě jménem čaga, která je na Sibiři považována za zázračný lék již několik staletí.
Odborně se u nás čaga, anglicky chaga, nazývá rezavec šikmý (Inonotus obliquus) a řadí se mezi dřevokazné houby. Najdete ji na nejrůznějších druzích stromů, ovšem ty nejlepší léčivé účinky má prý především čaga sejmutá z břízy. Jedná se o houbu poměrně nevýrazného (podle někoho až ošklivého vzhledu), která se těžko sbírá, protože dobře splývá s barvou kmene stromů, na kterých roste. Protože se jedná o dřevokaznou houbu, bere si čaga veškeré potřebné živiny ze stromu, na kterém roste. Dostanou se tak do ní nejrůznější prospěšné látky, od flavonoidů přes kyselinu pantothenovou až po přírodní melanin. Čaga je také skvělým přirozeným zdrojem antioxidantů. Je velmi těžké, až skoro nemožné ji pěstovat, jedná se tedy o ryze přírodní produkt.
Čaga má podle lidí, kteří ji užívají pravidelně, prakticky magické účinky. Avšak i bez kouzel a čistě vědecky je třeba uznat, že její konzumace může být nápomocná při mnoha druzích potíží, a to především jako prevence. Její antioxidační účinky pomáhají zbavovat tělo od nebezpečných volných radikálů, které narušují tkáně. Tím čaga jednak odvrací nepříjemné projevy stárnutí jako vrásky, ale zároveň snižuje riziko rakoviny. Nikoli jako náhrada léků, ale spíše jako dobrá výpomoc, se čaga osvědčila při nejrůznějších onemocněních zažívacího traktu od žaludečních vředů po záněty slinivky, žaludku či dvanácterníku. Pravidelná konzumace výtažků z čagy pomáhá zlepšit trávení obecně a zároveň posiluje vaši imunitu. Zejména v zemích, kde je tato houba velmi oblíbená (Rusko, ale také Japonsko a jiné asijské země), ji používají lidé s nádorovými onemocněními. Rozhodně však čagou nenahrazujte návštěvu doktora nebo předepsanou léčbu.
Protože nemůžete jen tak vyrazit do lesa a přinést si čagu domů spolu s hříbky a bedlami, budete muset sáhnout po jednom z dostupných produktů, které se z ní vyrábí. Nejčastěji čagu její konzumenti přijímají v podobě čaje. Ten najdete v obchodech již porcovaný. Níže vám ale také poradíme, jak si připravit jeho domácí verzi. Kromě čajů lze nakoupit také extrakty z čagy či její mletou verzi.
Na slušnou dávku čaje z čagy budete potřebovat:
Všechny bylinky zalijte 3 litry studené vody a přiveďte k varu. Nechte nějakou dobu povařit a pak hrnec odstavte a přes noc zakryjte. Druhý den vývar přeceďte a přidejte med a šťávu z aloe. Vše dobře promíchejte a nechte znovu stát 3 až 4 dny. Pak můžete konzumovat.