Trvanlivé salámy do lednice nepatří! Měkké vybírejte pečlivě, mohou být plné vody a kůže

Kvalitní salámy skvěle doplní svěží letní drink při posezení s přáteli. Canva

Mnoho z nás dává obzvlášť v létě přednost lehčím pokrmům. Existuje ale populární potravina, které málokterý Čech odolá. Salámy nám prostře chutnají. Víte, jaké druhy salámů obsahují nejvíce masa a jak bychom je měli konzumovat?

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Jsou měkké salámy na hranici kvality?

Tolik oblíbený gothajský nebo šunkový salám už dnes působí trochu retro. Měkké salámy byly oblíbeným pokrmem, na kterém si před 30 lety našinec pochutnával s octem a cibulí.

Faktem je, že měkké salámy rychle podléhají zkáze a v létě bychom měli být s jejich konzumací extra opatrní. Dalším háčkem často bývá i nízký podíl masa, který obsahují. Vyhláška tvrdí, že šunkový salám musí obsahovat minimálně 55 % masa, aby mohl nést toto označení. Co ale najdeme ve zbývající polovině obsahu? Vodu, zahušťovadla, bramborový škrob nebo vepřové kůže.

Za žádnou cenu by se ve složení na obalu neměly vyskytnout položky, jako je drůbeží separát, sója nebo umělá syntetická barviva, která jsou ve výrobě měkkých salámů zakázaná. Jestli se této pochoutky nechcete vzdát, vybírejte kvalitní měkké salámy, které obsahují více než 80 % masa.

Trvanlivá klasika ze všech koutů Evropy

Herkules, poličan a uherák. Oblíbené dobroty, které najdete téměř v každé české domácnosti. Věděli jste však, že byste tyto salámy neměli skladovat v lednici? Mohou v ní zvlhnout a mnohem rychleji se kazí. Raději je zavěste v suché a temné místnosti, nejlépe někde, kde proudí vzduch. Takto vám vydrží lahodné opravdu dlouho.

  • Růst plísní je na některých salámech žádoucí! Například uheráku bezesporu dodává typický vzhled a chuť.

Na rozdíl od měkkých salámů nejsou ty trvanlivé tepelně opracované a vznikají fermentováním za pomocí probiotik a prebiotik. V Evropě mají fermentované salámy dlouhou tradici a v oblasti Středozemního moře je vyráběli již staří Římané. Tradiční salámy tak můžete ochutnat na dovolené v Itálii, Španělsku a výroba pikantních uzenin proslavila i celé Maďarsko.

Salámy jsou v ČR oblíbené. Canva

Je libo trochu exotiky?

Fakt, že obliba kvalitních suchých salámů roste, potvrzuje i široké množství jejich příchutí. Ochutnat lze suché salámy s příměsí pepře, ořechů, kaštanů nebo třeba lanýžů. Dopřát si můžete také kvalitní uzeniny vyrobené z netradičních mas, jako je kančí, jelení či bizoní.

Suché salámy z hovězího masa a zvěřiny mají nižší obsah tuku, a jsou navíc zdravější variantou této oblíbené lahůdky. Váháte, jakou pozornost přinést ke známým na návštěvu? Věřte, že výběr prvotřídních salámů ze specializovaného uzenářství nebo lahůdkářství potěší téměř každého hostitele.