Dělají se vám na hlavě plešatá místa? Nejspíš známe jejich důvod!

Jedním z prvních znaků trakční alopecie je rozšiřující se pěšinka ve vlasech. Canva

Pokud nosíte pevně utažené culíky nebo drdoly, měli byste je trochu povolit, hrozí vám totiž úplně zbytečná a trvalá plešatost.

Přečtěte si také

Obchody nakupují máslo v zahraničí a před prodejem ho zamrazí, což zákazník nemá šanci zjistit. Výsledkem je nižší cena

Culík milujeme, protože je praktický, jenže...

Culík a drdol patří mezi ty nejpraktičtější a nejsnadnější účesy, které se dají udělat narychlo před odchodem do práce. Nic vám během dne nepadá do očí, drží svůj tvar, dobře vypadají, a dokonce zamaskují fakt, že by vlasy už chtěly umýt. Jenomže kvůli těmto účesům vlasy také trpí a kromě toho, že jsou náchylné k polámání, riskujete vznik trakční alopecie.

Pozor na napětí

Trakční alopecie je důsledkem nadměrného a dlouhodobého napětí vlasů, které vzniká právě z pevně utažených účesů, velmi dlouhých vlasů, těsné a neprodyšné pokrývky hlavy (čepice, paruka, cyklistická nebo motorkářská helma), prodlužování vlasů a chemického narovnávání. „Oběťmi“ trakční alopecie tak často bývají afroamerické ženy, které ve snaze zkrotit své nepoddajné vlasy chodí na chemické narovnávání nebo si vlasy sčesávají do různých pevně stažených účesů.

Pevně stažený culík dává vlasům pěkně zabrat. Canva

Rozpoznejte trakční alopecii včas

Existuje několik druhů alopecie, v jejichž vzniku hlavní roli hraje například dědičnost, autoimunitní onemocnění a infekce. Zatímco ostatním typům alopecie se obvykle zabránit nedá, u trakční to možné je. Pokud ji podchytíte včas, vlasy ještě mohou narůst. Jestliže ale problém začnete řešit až v pozdějších stadiích, samy už nikdy nenarostou.

Proto si všímejte prvních náznaků, mezi které patří:

  • Nadměrné vypadávání vlasů při česání nebo pouhém dotyku.
  • Ustupující vlasová linie okolo čela, spánků a šíje.
  • Rozšiřující se pěšinka.
  • Drobné pupínky na pokožce hlavy – často se objevují v místě, kde bývají vlasy stažené gumičkou.
  • Zarudlé a svědivé vředy na hlavě.
  • Pod tenkými nebo zlomenými vlasy prosvítající drobné lysinky.
  • V pokročilejších případech jsou už viditelné lysiny se zjizvenou kůží.

Zatímco se pánové často s holou hlavou nakonec smíří, protože pleš mužům sluší, pro ženy plešatost znamená ve většině případů trauma.

7 změn, které můžete udělat teď hned

  1. Ideálně byste měli přestat nosit pevně utažené culíky a drdoly. Pokud ale tento typ účesu vyžaduje například vaše povolání, pokuste se ho udělat co možná nejvolnější.
  2. Pokud vám to váš životní styl dovoluje, střídejte často účesy.
  3. I když jsou uhlazené, lesklé a rovné vlasy jednoduše nádherné, raději se vyhněte chemickému narovnávání a začněte používat produkty podporující růst vlasů.
  4. Pokud si vlasy narovnáváte žehlením, dělejte tak při co možná nejnižších teplotách.
  5. Nespěte v culíku
  6. Dovolte vlasům víc dýchat. Pokud tedy často nosíte kšiltovku, čepici nebo šátek, zkuste pokrývky hlavy odložit.
  7. Pokud už známky trakční alopecie na sobě sledujete, zajděte si raději za dermatovenerologem, který vám předepíše vhodnou léčbu v podobě kortikoidů nebo antibiotik k potlačení zánětů, případně doporučí aplikaci minoxidilu, což je látka, která bývá součástí přípravků podporujících růst vlasů.

Kolik stojí náprava alopecie?

Jediným řešením následků trakční alopecie pak zůstává buď paruka, nebo transplantace vlasů, jejíž cena se v průměru pohybuje okolo 75 tisíc Kč. Cena se pak samozřejmě ještě odvíjí od závažnosti případu, tedy od počtu implantovaných štěpů a kliniky samotné. Nakonec se může vyšplhat i na 100 tisíc Kč.

Paruka samotná také není levnou záležitostí, ty z pravých evropských vlasů se prodávají okolo částky 15 tisíc Kč, paruky z pravých indických vlasů se pohybují okolo 10 tisíc Kč a paruky z umělých vlasů okolo 5 tisíc Kč. O paruku jak z pravých, tak z umělých vlasů, se pak musíte ale poctivě starat, aby dlouho vydržela.