Prodělali jste koronavirus a teď vám padají vlasy? Má to souvislost

Padání vlasů může mít několik příčin. Canva

Podle studie, kterou publikoval časopis The Lancet, se pacienti, kteří prodělali závažnější formu covid-19, potýkají s nadměrným padáním vlasů i několik měsíců po nemoci. Co vše má na padání vlasů vliv a jak o ně správně pečovat?

Přečtěte si také

Týden na all inclusive do 10 tisíc! Právě teď Egypt nebo Turecko

Na genetiku nevyzrajeme

Genetika je významným faktorem způsobujícím vypadávání vlasů. Kromě toho má však vliv také na počet vlasových follikulů – ten je dán již od narození a není možné jej jakkoliv navýšit.

S nadměrným vypadáváním vlasů během života se však můžeme setkat i tehdy, když nám jejich ztráta geneticky nehrozí. Co za to může?

Časté příčiny nadměrného vypadávání vlasů

  • hormonální změny
  • stres
  • nedostatek vitamínů
  • špatná životospráva
  • nesprávná péče o vlasy
  • jiná vážná onemocnění (nesprávná činnost štítné žlázy apod.)
Některým pacientům vyléčeným z covidu padají vlasy. Canva

Kadeřník radí, jak s padáním vlasů bojovat

S genetickými predispozicemi již bohužel nemáme možnost své vlasy výrazněji „zachránit“. Pojďme se tedy zaměřit na ty, kterým v průběhu života vlasy vypadají vlivem výše zmíněných důvodů. Přední kadeřník Martin Kováč radí, jak kaddeře nejen po prodělaném covidu posílit a vypořádat se s jejich nadměrným padáním.

  • Vlasy před mytím vždy pročešte.
  • Je dobré mýt je dvakrát – zaměřte se hlavně na masáž vlasové pokožky.
  • Po umytí z nich opatrně vysušte přebytečnou vodu ručníkem.
  • Aplikujte kondicionér a nechte jej působit (doporučuje se nechat alespoň 3 minuty). Vlasy poté jemně pročešte a opláchněte.
  • Na závěr je doporučena aplikace vlasového séra (nejlépe takové, které podporuje jejich růst) ke kořínkům. Sérum se neoplachuje.
Správná péče v boji proti padání vlasů pomůže. Canva

Důležitá je i podpora růstu vlasů

Stejně jako je důležitá vnější péče o vlasy, má nemalou váhu i péče vnitřní, tedy ve formě zdravého životního stylu se zaměřením na vyvážený jídelníček a vhodné výživové doplňky, které nám s problémem můžou pomoci. Asi nejznámějším je Biosil, který přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů a pokožky. Výrobek obsahuje biotin, kyselinu pantothenovou a zinek.

Dalším pomocníkem pro posílení stavu vlasové pokožky je kolagen. Jeho tvorba se s rostoucím věkem postupně snižuje, až se zcela zastaví – doplňovat ho můžete v tabletách nebo kolagenovém prášku, který přimícháte do jakéhokoliv jídla nebo pití.

Nepodceňujte stříhání vlasů

Nedílnou součástí krásných, zdravých a hustých vlasů je také pravidelné stříhání. „Doporučuji vlasy zastřihnout 1× za 2 až 3 měsíce. Vlasy tak budou zacelené, a i opticky jim dopřejete hustotu, kterou když podpoříte správnou a kvalitní péčí, tak své vlasy budete milovat,“ dodává kadeřník a majitel salonu Martin Kováč.