Křepelčí vs. slepičí vejce: Která obsahují více cholesterolu a která jsou zdravější?

Křepelčí vs. slepičí vejce. Která obsahují více cholesterolu a která jsou zdravější? Canva

Křepelčí vajíčka jsou oproti slepičím považována za chuťově lepší. Jaký je ale mezi nimi rozdíl z nutričního hlediska, jak si stojí s množstvím cholesterolu a mohou být pro naše zdraví i škodlivá?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Vajíčka jako superpotravina

Než se podíváme na konkrétní rozdíly mezi oběma druhy, je dobré zmínit, že vajíčka všeobecně vynikají vysokým obsahem vitamínu A, B1, B2, B6, B12 a D, dále vápníku, fosforu, železa, hořčíku, draslíku a zinku. Jsou bohatá na vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny a látku cholin.

Křepelčí vejce

Oproti slepičím mají nepatrně více tuků a bílkovin. Co je ovšem hlavní, mají dvojnásobný obsah riboflavinu (B2) i dalších vitamínů skupiny B a několikanásobně vyšší obsah železa, fosforu i draslíku.

Křepelčí vajíčka se také častěji spojují se schopností posilovat imunitu a pomáhat v prevenci před rýmou a nachlazením. Díky obsaženému železu a draslíku se doporučují lidem, kteří trpí chudokrevností, trápí je silné bolesti hlavy nebo špatné zažívání. Křepelčí vajíčka by měla být pravidelnou součástí jídelníčku malých dětí, lidí s oslabenou imunitou i těhotných žen.

Slepičí vejce

Na rozdíl od křepelčích obsahují mnohem více cholinu, který má pozitivní vliv na nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Kromě toho je cholin součástí enzymu zodpovědného za odbourávání špatného cholesterolu a pokles jeho hladiny v krvi.

Představují vejce pro naše srdce riziko?

Po dlouhou dobu byla vejce označována za zdroj škodlivého cholesterolu a rozhodně se nedoporučovalo jíst jich denně či týdně větší množství. Dnes je však toto tvrzení považováno za nepravdivý mýtus. Je to z toho důvodu, že vejce obsahují jak špatný LDL cholesterol, tak i ten dobrý HDL, který hladinu škodlivého vyrovnává a tím přispívá k rovnováze (spolu s již zmíněným cholinem, kterého jsou vajíčka taktéž bohatým zdrojem).

Když k tomu připočteme zásluhy vaječných bílkovin, které pomáhají regulovat krevní cukr, a tím snižovat riziko obezity nebo onemocnění srdce a cév, nepředstavují vejce pro náš kardiovaskulární systém žádnou hrozbu, což také potvrdily mnohé klinické studie.

Křepelčí i slepičí jsou na tom podobně

A jak je to s obsahem cholesterolu u křepelčích a slepičích vajec? V přepočtu na 100 g ho obsahují podobné množství. Pokud sníte stejné váhové množství křepelčích i slepičích vajec, z křepelčích můžete přijmout cholesterolu o trochu více, protože mají větší podíl žloutku, který je zdrojem cholesterolu (u křepelek tvoří žloutek asi 35 % vajíčka, u slepic je to 30–35 %). Nejedná se nicméně o nijak závratný rozdíl.

Křepelčí vajíčka obsahují mnohem více železa, draslíku, fosforu a vitamínů skupiny B než ta slepičí. Canva

Co byste měli o cholesterolu ve vejcích vědět?

  • Nachází se pouze ve žloutku.
  • Jedno slepičí vejce obsahuje asi 215 mg cholesterolu: 2/3 obsahu představuje špatný LDL cholesterol, 1/3 dobrý cholesterol HDL.
  • Doporučená denní dávka cholesterolu je asi 300 mg, s jedním vejcem (slepičím) se tudíž dostanete asi na 70 % denního příjmu.

Vajíčko klidně každý den, nejlépe s lososem nebo špenátem

Pokud si tedy rádi dopřáváte vajíčka, nemusíte se špatného vlivu cholesterolu bát. Jeho obsah vysoce převyšují ostatní cenné látky a zdraví prospěšné benefity (z tohoto hlediska jsou lepší vejce křepelčí).

I přesto ovšem v rámci zdravé a vyvážené stravy doporučujeme jíst vejce spolu s potravinami, které přispívají ke snižování cholesterolu. Jedná se například o ovesné vločky, luštěniny, špenát nebo tučné mořské ryby (losos) a ořechy. Ty jsou totiž zdrojem nenasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu dobrého HDL cholesterolu.