Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Připravte si doma vynikající korejský salát kimchi rychle a snadno

Kimchi je plné zdravých látek

Korejská specialita kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. I když se jedná o velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí. Pokud se s ním chcete více seznámit a připravit si ho ve vlastní kuchyni, pak určitě čtěte dál.

Přečtěte si také

Jak pečovat o orchidej, aby kvetla co nejdéle
Jak pečovat o orchidej, aby kvetla co nejdéle

Jak pečovat o orchidej, aby kvetla co nejdéle

Nálož vitamínů s nízkým obsahem kalorií

Kimchi patří k extrémně zdravým jídlům, které do vašeho těla dokážou vpravit velkou dávku potřebných a podpůrných látek. S každým soustem konzumujete pořádnou porci vitamínů (A, B1 a B2, C), ale také vápník, železo či velké množství antioxidantů. Kromě toho díky fermentačnímu procesu vznikají v kimchi bakteriální kultury, které mají probiotický účinek. Pojídání kimchi tak není jenom radost kvůli jeho chuti, ale má i velmi pozitivní dopad na vaše zdraví.

Blahodárný účinek má kimchi na naši imunitu i na dobré fungování trávicího systému. Látka allicin, kterou kimchi také obsahuje, dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím zabraňuje vzniku nebezpečných kardiovaskulárních potíží. Správné fungování trávicího systému spolu se zdravým srdcem také odvrací obezitu, zvlášť když kimchi zapojíte do svého jídelníčku pravidelně spolu s dávkou pohybu. Tato korejská dobrota totiž výborně chutná, ale nejedná se o žádnou kalorickou bombu.

Kimchi neodmyslitelně patří ke korejské kuchyni

Co budete potřebovat?

Hlavní roli v kimchi hraje pekingské zelí. 1 středně velká hlávka (přibližně 1 kg) vám postačí pro porci určenou přibližně pro 4 lidi. Dále budete potřebovat:

Ingredience na salát:

  • 1 středně velká hlávka pekingského zelí
  • 1–2 svazky jarní cibulky
  • 1 středně velkou kuchyňskou cibuli
  • 1 mrkev či jablko dle chuti
  • sůl

Zálivka:

  • 5 lžic mořské soli
  • 2 lžíce chilli koření (popř. nadrcené korejské feferonky)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • sezam na posypání
Kimchi se hodí jako příloha k nejrůznějším jídlům nejenom z korejské kuchyně

Postup

Nejdříve nakrájejte a nasolte pekingské zelí. Hlávku rozkrojte a oddělte od sebe jednotlivé listy. Ty nakrájejte na tenké nudličky, velké asi 5 až 6 cm. Všechny kousky pořádně nasolte, aby mohly změknout i tvrdé řapíky. Nasolené zelí nechte stát v zatížené nádobě. Stačí i jenom 2 hodiny, ideálně jej však nechte nasát sůl přes noc. Na druhý den pořádně zelí opláchněte pod tekoucí vodou. Nechte důkladně oschnout a připravte si vedle zálivku.

Zálivka se vytvoří jednoduše smícháním všech ingrediencí do ní určených, které následně spojte dohromady pomocí rychlých pohybů vidličkou nebo lžící. K zelí přidejte nakrájenou jarní cibulku, cibuli nakrájenou na nudličky a nastrouhanou mrkev či jablko. Polijte zálivkou a jemně promíchejte, nejlépe rukama. Na závěr posypejte sezamovými semínky a pokud chcete, můžete zakápnout trochou olivového oleje.

Jíst takto připravené kimchi můžete okamžitě, ale v Koreji je ve zvyku ho nechat klidně i měsíc fermentovat. Vám bude pro poznání opravdového kimchi stačit ho nechat v nádobě ležet alespoň 2 dny a občas promíchat. Získá tak výše zmíněné probiotické účinky i výraznější chuť.

Co s hotovým kimchi?

Kimchi se hodí jako příloha k nejrůznějším jídlům nejenom z korejské kuchyně či jako samostatná netradiční svačinka. Můžete jej ale používat i jako přísadu do jídel. Například přimícháním kimchi do smažené rýže vznikne vynikající asijský hlavní chod.