Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Šťáva z kysaného zelí. Osvědčený lék, nebo trend?

Šťáva z kysaného zelí. Osvědčený lék, nebo trend?

Zajímáte-li se aspoň trochu o zdravé stravování, možná jste v poslední době zaznamenali ódy na šťávu z kysaného zelí. Ta je často označována i jako přírodní lék na všechny možné neduhy. Dodává tělu vlákninu, probiotika i prebiotika. Opravdu má tato obyčejná potravina mocnou sílu? A jaký to má háček?

Přečtěte si také

Dokonale strašidelné pohoštění na halloweenskou párty
Dokonale strašidelné pohoštění na halloweenskou párty

Podle celebrit

V létě pili influenceři šťávu z řapíkatého celeru, dnes plní sociální sítě šťáva z kysaného zelí. Proč? Jedná se zcela jistě o skvělý zdroj vitamínu C (antioxidantu), zároveň obsahuje také vitamíny A, B1, B2 a vitamín K. Podle blogerů a modelek jim pomáhá elixír ze zelí při hubnutí, a také vyhlazuje vrásky. Funguje to? Těžko říct, ale pokud se do této výzvy chcete též zapojit a být trendy, začít můžete hned. Šťáva se totiž prodává v lahvičkách nebo malých plastových krabičkách a koupíte ji ve vybraných drogeriích. Denně se doporučuje vypít 100–150 ml. 

Podle našich babiček

Složení stravy se za posledních 100 let radikálně změnilo. Jídelníček našich předků obsahoval hlavně sezónní potraviny z lokálních zdrojů. Několikrát týdně se jedly brambory, luštěniny a zelenina, které často vévodilo zelí. I přesto, že tehdy naši předci neměli možnost volby, tímto stravováním výrazně posilovali svůj imunitní systém. Podomácku vyrobené kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu C a hlavně bakterie mléčného kvašení. Ano, to jsou ty známé bakterie rodu Lactobacillus z televizní reklamy, které my dnes tak moderně konzumujeme v různých mléčných nápojích. Kvašená zelenina je obecně lépe stravitelná než čerstvá a má též protibakteriální účinky. A tak nechcete-li se ládovat vitamíny a probiotiky v tabletkách, vsaďte na kysanou zeleninu obecně.

Kysané zelí obsahuje množství vitamínu C a zdravé bakterie mléčného kvašení.

Kysané je zdraví prospěšné? Ne vždy

Pozitiva kysané zeleniny pro naše zdraví jsou jasná. Pokud si ale myslíte, že kupovaným kysaným zelím v sáčku dosáhnete stejných výsledků, vyvedeme vás z omylu. Aby si totiž kysaná zelenina zachovala tělu prospěšné látky, nesmí být sterilovaná. Tato chemická konzervace jeho původní vlastnosti zásadně mění. Spotřebitelský časopis dTest hodnotil celkem 14 druhů kysaného zelí dostupných v našich obchodech. Test ukázal, že celá třetina má nedostatečné množství vitamínu C a některé vzorky dokonce neobsahují vůbec žádné probiotické bakterie charakteristické pro kysanou zeleninu. Ani kysané zelí ve sklenicích příliš nezabodovalo. Sterilovaná zelenina prostě probiotika zcela postrádá.

Zkuste domácí fermentaci i s dalšími druhy zeleniny. Je to opravdu jednoduché!

Zkuste fermentaci doma

Domácí fermentace se poslední dobou dostává opět do popředí zájmu a vrací se tak doba, kdy spousta hospodyněk vlastnila tzv. kvašák, velký kameninový hrnec k nakládání zeleniny. Do této nádoby si připravte 1 kg umyté, oškrábané a najemno nakrájené zeleniny a ponořte ji do láku, tedy vody s 20 gramy soli. V průběhu kvašení občas nádobu otevřete, abyste upustili plyn. Pak zeleninu nechejte několik dní kvasit. Hotový výrobek umístěte do lednice a začněte směle konzumovat. I bez kvašáku můžete začít s fermentací. Zkuste to třeba s uzavíratelnou sklenicí nebo jinou nádobou, která má pevné víčko.

Kimči je korejské národní jídlo z kysané zeleniny nakládané v pikantní omáčce.

Znáte kimči a kombuchu?

Kysané zelí není výlučně českou záležitostí. Speciality z kysané zeleniny najdeme i různě po světě. Korejským národním jídlem je kimči, pikantní křupavý salát připravený z kysané zeleniny a dalších přísad. Chuťově je o dost výraznější než jeho vzdálený příbuzný z Čech. Nicméně i tenhle asijský recept je plný vitamínů a probiotik, a tak pokud se vám nechce do domácího kvašení, zajděte si občas do některé z asijských restaurací právě na kimči. Vzácné vitamíny do sebe dostanete i v nápoji zvaném kombucha. Tento kvašený nápoj z čaje si vychutnávají Japonci, Číňané i Rusové už více než 2000 let! U nás tento zázrak koupíte v biopotravinách, na farmářských trzích i v některých dobře zásobených supermarketech.