Šťáva z kysaného zelí. Osvědčený lék, nebo trend?

Kysané zelí v misce a šťáva z něj ve sklenici Canva

Zajímáte-li se aspoň trochu o zdravé stravování, možná jste v poslední době zaznamenali ódy na šťávu z kysaného zelí. Ta je často označována i jako přírodní lék na všemožné neduhy. Dodává tělu vlákninu, probiotika i prebiotika. Opravdu má ale tato obyčejná potravina tak mocnou sílu? Není v tom nějaký háček?

Přečtěte si také

Návrat na silnice po vybodování? Nic jednoduchého. Součástí je i psychologické vyšetření

Podle celebrit

Onehdy pili influenceři šťávu z řapíkatého celeru, jindy zase plnila sociální sítě šťáva z kysaného zelí. Proč? Jedná se zcela jistě o skvělý zdroj vitamínu C (antioxidantu), zároveň obsahuje také vitamíny A, B1, B2 a vitamín K. Podle blogerů a modelek pomáhá elixír ze zelí při hubnutí a také vyhlazuje vrásky.

Funguje to? Těžko říct. Pokud se ale do této výzvy chcete též zapojit, začít můžete ihned. Šťáva se totiž prodává v lahvičkách nebo malých plastových krabičkách a koupíte ji ve vybraných drogeriích. Denně se jí doporučuje vypít 100–150 ml.

Vyzkoušíte moderní trend?

Podle našich babiček

Složení stravy se za posledních 100 let radikálně změnilo. Jídelníček našich předků obsahoval hlavně sezónní potraviny z lokálních zdrojů. Několikrát týdně se jedly brambory, luštěniny a zelenina, které často vévodilo zelí. Ačkoliv tehdy naši předci neměli možnost volby, tímto stravováním výrazně posilovali svůj imunitní systém.

Podomácku vyrobené kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu C a hlavně bakterie mléčného kvašení. Ano, to jsou ty známé bakterie rodu Lactobacillus, které dnes tak moderně konzumujeme v různých mléčných nápojích. Kvašená zelenina je však obecně lépe stravitelná než čerstvá a má též protibakteriální účinky. Nechcete-li se tedy ládovat vitamíny a probiotiky v tabletkách, vsaďte na kysanou zeleninu obecně.

Kysané zelí v kameninové misce a za ním hlávka zelí ke krouhání Canva

Kysané je zdraví prospěšné? Ne vždy

Pozitiva kysané zeleniny pro naše zdraví jsou jasná. Pokud si ale myslíte, že kupovaným kysaným zelím v sáčku dosáhnete stejných výsledků, vyvedeme vás z omylu. Aby si totiž kysaná zelenina zachovala tělu prospěšné látky, nesmí být sterilovaná. Tato chemická konzervace její původní vlastnosti zásadně mění.

Nezávislé testování 14 druhů kysaného zelí z obchodů ukázalo, že celá třetina má nedostatečné množství vitamínu C a některé vzorky dokonce neobsahují vůbec žádné probiotické bakterie charakteristické pro kysanou zeleninu. Ani kysané zelí ve sklenicích příliš nezabodovalo. Sterilovaná zelenina zkrátka probiotika zcela postrádá.

Nakládání okurek v zavařovací sklenici Canva

Zkuste fermentaci doma

Domácí fermentace se poslední dobou dostává opět do popředí zájmu a vrací se tak doba, kdy spousta hospodyněk vlastnila tzv. kvašák, tedy velký kameninový hrnec k nakládání zeleniny.

  • Do této nádoby si připravte 1 kg umyté, oškrábané a najemno nakrájené zeleniny a ponořte ji do láku, tedy vody s 20 gramy soli.
  • V průběhu kvašení občas nádobu otevřete, abyste upustili plyn. Pak zeleninu nechejte několik dní kvasit.
  • Hotový výrobek umístěte do lednice a začněte směle konzumovat.
  • I bez kvašáku ovšem můžete začít s fermentací – zkuste to třeba s uzavíratelnou sklenicí nebo jinou nádobou, která má pevné víčko.
Kimchi ve sklenici a v pozadí i ve skleněné zapékací míse Canva

Znáte kimchi a kombuchu?

Kysané zelí není výlučně českou záležitostí. Speciality z kysané zeleniny najdeme i různě po světě. Například korejským národním jídlem je kimchi – pikantní křupavý salát připravený z kysané zeleniny a dalších přísad. Chuťově je o dost výraznější než jeho vzdálený příbuzný z Čech.

I tenhle asijský recept je však plný vitamínů a probiotik. Pokud se vám tedy nechce do domácího kvašení, zajděte si občas do některé z asijských restaurací právě na kimchi.

Pohlídejte si kombuchu v akci

A vzácné vitamíny do sebe dostanete i v nápoji zvaném kombucha. Tento kvašený nápoj z čaje si vychutnávají Japonci, Číňané i Rusové už více než 2 000 let. U nás tento zázrak koupíte v biopotravinách, na farmářských trzích i v některých dobře zásobených supermarketech.