Keto dieta je skvělá na hubnutí, ale celkovému zdraví může spíše uškodit

Žena ležící na sedačce s bolestí hlavy Canva

Keto dieta je skvělá na rychlé zhubnutí, to je bez debat. Ale není všechno zlato, co se třpytí. A u keto diety to platí zrovna tak. Při tomto ultra-nízkosacharidovém stravování dojde k nástupu tzv. ketózy, kdy tělo spálí všechny uložené sacharidy a musí pro energii spalovat tuky. Podle nového výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v červenci tohoto roku, zdravotní negativa dalece převyšují pozitiva.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Při keto dietě je důležitý správný poměr makroživin

Ketóza je takový metabolický stav, při kterém začnou játra pro tvorbu ketonů používat uložený tuk namísto glukózy. Játra si totiž začnou „myslet“, že člověk hladoví, a proto si jako nový zdroj energie najde alternativu – ketózu. Aby se tak ale stalo, musí člověk jíst makroživiny (bílkoviny, sacharidy a tuky) ve správném poměru, jinak by se tělo do ketózy nedostalo.

Existuje hned několik druhů keto diet, nicméně nejlépe prostudovaným typem je tzv. klasická keto dieta, kde je hmotnostní poměr 4 : 1 nebo 3 : 1 k proteinům a sacharidům.

To tedy znamená, že při klasické keto dietě 4 : 1 člověk přijme 90 % energie z tuků, 2–4 % ze sacharidů a 6–8 % z bílkovin. Při klasické keto dietě v poměru 3 : 1 pochází 85–90 % energie z tuků, 2–5 % ze sacharidů a 8–12 % z bílkovin.

Keto jídelníček bez zdravých potravin

Zahájení keto diety je obrovským zásahem do stravovacích návyků člověka, protože ovlivňuje kvalitu stravy.

Z jídelníčku najednou totiž musíte vyškrtnout ovoce, zeleninu, celozrnné produkty či luštěniny, které jsou považovány za zdravé, a namísto nich zařadit množství tučných živočišných produktů, které odborníci na výživu doporučují jíst jen v omezeném množství, protože obsahují vysoký podíl nasycených mastných kyselin.

Právě v takové stravě pak chybí vitamíny, minerály a vláknina, a pokud člověk na keto dietě nepřijímá multivitamínové doplňky, budou mu pochopitelně chybět. Jediný vitamín, který je při keto dietě obsažen v dostatečném množství, je vitamín B12, kterého naopak vegani mívají nedostatek, protože nejedí živočišné produkty.

Za taková zdravotní rizika keto dieta nestojí

Vláknina, které mají lidé dodržující keto dietu také nedostatek, je důležitá nejen pro správnou funkci střev, ale také pro mikrobiální tvorbu prospěšných mastných kyselin s krátkým řetězcem, které zlepšují vstřebávání živin, podporují uvolňování hormonů sytosti, zlepšují imunitní funkce a mají protizánětlivé a protirakovinové účinky.

Ačkoli je keto dieta na rychlé hubnutí učiněným zázrakem, rozhodně se v jejím případě nedá mluvit o zdravém stravovacím směru. Účinná se nicméně ukázala být u lidí trpících epilepsií, u nichž selhává léčba léky a dá se pomocí ní efektivně dosáhnout snížení glukózy v krvi.

V červenci vyšel na zahraničním webu článek s názvem Ketogenic Diets and Chronic Disease: Weighing the Benefits Against the Risks, který nepotěšil příznivce keto diet. Článek se opírá o studii vědců, kteří některým lidem keto dietu rozhodně nedoporučují.

Ale to je podle zmiňované studie asi tak všechno. Velmi nízkosacharidové diety jsou totiž spojovány s výraznými zdravotními riziky. Kromě drastického nárůstu LDL cholesterolu jsou v ohrožení také těhotné ženy, respektive jejich plod. U těhotných žen totiž může narůst pravděpodobnost, že jejich dítě bude mít rozštěpové vady neurální trubice, a to i přes doplňování kyseliny listové.

Keto dieta může navíc zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako je:

  • onemocnění srdce,
  • rakovina,
  • cukrovka,
  • Alzheimerova choroba.

Současné důkazy, které tahle studie předkládá, tedy vypovídají o tom, že rizika keto diety dalece převyšují nad jejich přínosy.