Veterináři zakázali řetězcům prodej sekané, která obsahovala salmonelu

Nebezpečná kuřecí sekaná, příbor a plátky sekané na talíři Canva / Kupi.cz

Veterinární inspekce nařídila stáhnout z trhu výrobek od výrobce Drůbežářský závod Klatovy, který obsahoval bakterie salmonely, která může být pro konzumenta velmi nebezpečná. Některé řetězce pouze varují před konzumací na svých webových stránkách. To však není případ Albertu, který zmíněného výrobce vylistoval ze svého sortimentu a čeká na jeho vyjádření. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalily v srpnu stejné bakterie také v kuřecích prsních řízcích. 

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

Není nebezpečná sekaná i ve vašem mrazáku?

Salmonelu objevili inspektoři v hluboce zamrazené kuřecí sekané z Klatov. Kontrola proběhla 14. června a výrobek měl trvanlivost až do 20. prosince 2021! Protože se jedná o mražený výrobek, je dost možné, že ji doma ve svém mrazáku má ještě stále několik desítek nebo stovek nic netušících zákazníků.

Když řetězec s potravinami Albert zveřejnil před několika dny na svých stránkách varování před konzumací výrobku, který nabízel, a to několikrát i ve svých letácích, zbystřila velká část konzumentů, kteří si dělají zásoby na „horší časy“ do mrazniček.

„Vážení zákazníci, upozorňujeme Vás, že byl z prodeje v obchodní síti Albert stažen produkt AHB KUŘECÍ SEKANÁ MRAŽENÁ 800 g od výrobce Drůbežářský závod Klatovy, EAN: 8590421627907, z důvodu nevyhovujících laboratorních rozborů. Žádáme zákazníky, aby z preventivních důvodů výrobek nekonzumovali,“ omlouvá se řetězec Albert v tiskové zprávě a zákazníkům nabízí, že mohou vrátit výrobek do prodejen, a to až do 29. 8. s garancí vrácení peněz.

To ovšem není vše, společnost Albert dokonce výrobek kompletně stáhla z prodeje. „Od tohoto zjištění jsme z preventivních důvodů zcela pozastavili prodej tohoto výrobku a již více než měsíc ho zákazníci na pultech v Albertu nenajdou. Jednáme s dodavatelem o přenastavení kontrolních mechanismů tak, aby byl schopen garantovat vždy a u všech výrobků 100% kvalitu," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Počítač na pracovním stole na kterém je otevřená webová stránka Albert s varováním před konzumací sekané AHB Canva / Kupi.cz

Výrobce přislíbil nápravu

Drůbežárny Klatovy uvedly, že si jsou své chyby vědomy, a oznámily, že neustále pracují na zlepšení technologie. „Výskyt bakterie salmonely je z hlediska množství zpracovávaných výrobků velmi ojedinělý. Výrobky jsou primárně určeny pro tepelné opracování, které spolehlivě tyto bakterie ničí. Za celou dobu historie firmy jsme neřešili žádný případ přenosu bakterie na člověka z našich výrobků," sdělil generální ředitel společnosti David Bednář.

Salmonela v kuřecím mase 

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalily v srpnu i další prohřešky, které by v konečném důsledku mohly způsobit nemalé zdravotní problémy konzumentům. Maso se stejnými bakteriemi našli kontroloři také v Plzni, konkrétně v obchodě Penny Market, kde byl problém v kuřecích prsních řízcích.

„Laboratorním rozborem, metodou selektivní kultivace, jsme v předmětném výrobku zjistili přítomnost patogenní bakterie Salmonella enteritidis, která je původcem salmonelózy, což je nepříjemné akutní průjmové onemocnění,“ uvedla inspekce ve svých hlášeních.

  • Výrobek byl zakoupen 8. června v prodejně v ulici Lidická. Trvanlivost měl až do 15. června. Šlo konkrétně o kuřecí prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy.