Nakopněte hubnutí pomocí koření a čaje, budete překvapeni, jak to funguje

Šálky s čajem, talířek se zázvorem a plátky citronu, miska kurkumy a bylinky v květináči Canva

Toužíte zhubnout nebo alespoň zdravě nakopnout svůj metabolismus? Kromě pohybu a vyváženého stravování vám mohou pomoci také některé druhy koření a bylinek. Co vám pomůže rychleji se zbavit nadbytečných kilogramů, na co se hodí jaký čaj či jaké účinky dovedou mít nálevy z koření, to vše se dozvíte v tomto článku.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Kouzlo hřejivé skořice

Milujete voňavou skořici? Právě toto oblíbené koření vás zahřeje – a ještě díky němu můžete začít hubnout. Podporuje totiž metabolismus a zabraňuje zbytečnému zadržování vody v těle.

Dopřejte si špetku skořice do ranní kávy nebo si uvařte skořicový čaj. Kousek skořice zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut pod pokličkou louhovat a následně si šálek tohoto nálevu dopřejte před jídlem.

Zdravý zázvor

Zázvor je vhodný hlavně na nachlazení, má ale i řadu dalších efektů. Tento štiplavý kořen a čaj z něj připravený pomůže nastartovat vaše zažívání, stejně jako skořice vás i příjemně zahřeje, a ještě vám navíc protáhne dutiny.

Čerstvý zázvor v akci

I nápoje ze zázvoru je ideální dopřávat si před jídlem – nezapomeňte však, že při hubnutí je lepší vyhýbat se medu. Nálevy tedy pijte nejlépe pouze neslazené.

Sage/ETA konvice na čaj se sítkem na louhování Sage/ETA

Tip z Kupi.cz: Skvělým pomocníkem na čaje jsou louhovací konvice – mají sítko, do kterého dáte bylinky, kousky ovoce nebo třeba zmíněný kořen zázvoru. Vše pak jednoduše vytáhnete a nemusíte lovit z čaje zbytky ingrediencí. Pokud jste milovníkem čajů vyplatí se investovat do varné konvice se sítkem. Za nás doporučujeme třeba ty od značek Sage nebo ETA.

  • Rychlovarná konvice ETA Crystela Premium – 1 599 Kč
  • Čajovar SAGE STM700SHY – 4 590 Kč

Pro milovníky ostrého

Pokud milujete ostré chilli, jistě navíc oceníte i jeho blahodárné účinky. Pálivé červené papričky zlepšují trávení a opět dokážou poměrně slušně popostrčit metabolismus. Díky pravidelné konzumaci pokrmů s chilli se můžete rychleji zbavit nepříjemných tuků v oblasti břicha. Kromě toho toto koření podporuje i imunitu a působí jako zahřívací látka pro organismus. Prostě a jednoduše – mějte rádi ostrá jídla!

Není zelená jako zelená

Dalším krokem, který vám může pomoci zhubnout, je pravidelné pití matcha čaje. Tento silný zelený čaj v prášku je nesmírně bohatý na antioxidanty a bývá oslavován jako nástroj pro rychlé spalování tuků. Dále podporuje paměť, energii, hubnutí, a dokonce vám i pomůže projasnit pleť. A jelikož se dá pít teplý i studený, můžete si jej dopřávat prakticky kdykoliv.

Dřevěná miska a vedle ní nasypaný černý čaj Andrei Iakhniuk / Shutterstock.com

Nejstarší čaj světa

Znáte Pu Erh? Tento původem čínský černý čaj získávaný fermentací účinkuje na lidský organismus velmi pozitivně. Údajně pomáhá proti migrénám i klimakteriu, a kromě toho snižuje i hodnotu tuku v krvi. Jak tedy využít benefity tohoto silného čaje s báječnou zemitou chutí? Celý měsíc pijte alespoň dva jeho šálky denně – a výsledek vás jistě překvapí.

Lžičky s kurkumou a skořicí, v pozadí s kousky kořenu zázvoru j.chizhe / Shutterstock.com

Všestranná kurkuma

Poslední položkou, která by rozhodně neměla ve vašem redukčním jídelníčku chybět, je indická kurkuma. Ta totiž zmírňuje pocity hladu a chuti, spaluje tuky, zdravě nakopává metabolismus a má i detoxikační účinky. Její pravidelné užívání navíc ještě ke všemu bělí zuby – chcete-li si bělicí pastu připravit, smíchejte kurkumu s kokosovým olejem.

Objevte Indii i u sebe doma

Tip: Závěrem dodáme ještě tip na ranní hubnoucí nápoj – vlažnou vodu s citronem a kurkumou. Tento drink je protizánětlivý, detoxikační a má redukční účinky.