Rekordy navzdory pandemii: Sony prodalo 10 milionů konzolí PS5, Apple si připsal historický zisk

Dva mladí lidé hrající na gauči videohry ovladačem na herní konzoli Canva

Technologičtí giganti se pochlubili rekordními zisky, pandemii navzdory. A není se čemu divit, lidé kvůli vládním opatřením trávili čas před televizí či tabletem ještě častěji. Například Sony oslavilo 10 milionů prodaných konzolí PlayStation 5 za necelý půlrok a společnost Apple zase nejziskovější rok své dosavadní existence.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Kdo si hraje, nezlobí

Lidé uvelebení ve svých domovech hráli do karet japonské společnosti Sony. Když loni v listopadu uvedla na trh netrpělivě očekávanou konzoli PlayStation 5, doslova se po ní zaprášilo. K dnešnímu dni se jí stihlo prodat už více jak deset milionů kusů a stala se tak vůbec nejrychleji prodávanou konzolí této firmy.

Ten, komu se ji povedlo ulovit, může mluvit o velkém štěstí. E-shopy ji totiž stále uvádí jako vyprodanou. Na vině je jednak omezená výroba kvůli globálně nedostatkovým čipům a jednak pořádně nacpaný pořadník předobjednávek.

Herní konzole PlayStation 5 od značky Sony Canva

Sony se za první čtvrtletí letošního finančního roku povedlo utržit úctyhodných 2,6 miliard dolarů, čímž si polepšilo o 26,3 %.

Microsoft vyhrál i aplikací Teams

Pozadu nezůstal ani konkurenční Microsoft. Ten u svých nově vydaných Xbox Series X a Xbox Series S rovněž hovoří o rekordně rychlých prodejích. Protože ale Microsoft konkrétní data tají, o přesných číslech můžeme pouze spekulovat. Zdroje z herní komunity nicméně odhadují, že Microsoftu se od listopadu podařilo prodat přibližně 6,5 milionů kusů zmíněných konzolí.

Protože je ale výrobní portfolio Microsoftu daleko širší, v uplynulých měsících jej táhly nahoru především cloudové služby a komunikační platforma Teams. I díky nim se mu povedlo navýšit meziroční tržby o 21 % a připsat si tak přes 46 miliard dolarů.

Notebook od značky Apple a šálek kávy na stole Canva

Jablečný magnát

Veleúspěšný rok za sebou má i prominentní výrobce elektroniky Apple. Ve svých účetních výkazech hovoří dokonce o vůbec nejziskovějším roce ve své historii, za poslední čtvrtletí mu totiž tržby narostly o 36 % na 81,4 miliard dolarů.

Největší podíl na tom tradičně měly prodeje chytrého telefonu iPhone (48 %), následovaly počítače iMac (16,4 %) a tablety iPad (11,8 %).

Čím dál větší podíl na tržbách ale získává i segment služeb, mezi které patří App Store, Apple Music či Apple TV+. Ty souhrnně Applu vydělaly 17,5 miliardy dolarů.

Sháníte elektroniku levněji?

Vládce reklamy

Vzhledem k nevídanému rozmachu online nakupování v posledních měsících se tržby nejrozšířenějšího internetového vyhledávače Google vyhouply na 62 miliard dolarů, což je přibližně o 61 % více než v předchozím období. Úspěšná byla především reklama na portálu YouTube, jejíž výnosy vyskočily o necelých 84 %.