Šest rohlíků, pivo a vzhůru do kavárny! Obchody COOP rozšiřují služby pro zákazníky

Kavárna obchodní skupiny COOP plná zákazníků Coop

Obchodní skupina COOP, jejíž pobočky naleznete především na venkově a v menších obcích, rozšiřuje své provozovny o kavárny. Mají jednak nahradit restaurace, které často nepřežily uzavření během pandemie, a jednak ještě více podpořit podobu prodejen COOP coby místa setkávání občanů a rozličných služeb.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Po nákupu rovnou do kavárny

Pokud se i ve vašem městě či vesnici nachází jedna ze zhruba 2 500 poboček samoobsluh skupiny COOP, zbystřete. Možná se i právě vaše prodejna brzo rozšíří o kavárnu.

Kavárny u prodejen už najdete například v Ústí nad Orlicí, Opočně či na jihu Moravy. Podle Miloslava Hlavsy, ředitele družstva Konzum Ústí nad Orlicí, které vytvořilo jedny z prvních kaváren, vytváří takto COOP z obchodů jedinečná místa pro obyvatele jednotlivých obcí. „Naše obchody jsou často jediným centrem dění v obci, vesnická prodejna dnes často supluje bankomat, lékárnu či poštu a další služby. Nyní dáváme místním také prostor, kde se setkávat,“ vysvětluje Hlavsa.

V kavárnách si lidé mohou odpočinout po nákupu, vybrat si produkty od místních výrobců, ale taktéž se jenom tak zastavit na kávu, například i s dětmi – kavárny totiž často nabízí i dětské koutky. A to vše s požehnáním místních obyvatel – COOP totiž zjišťuje zájem o kavárny přímo u nich, případně u zástupců místních obchodů.

Starší pár popíjející kávu na zahrádce kavárny Canva

Obchody se do kaváren nehrnou. Klasikou je Globus či IKEA

Sdružení COOP možná skutečně našlo díru na trhu – jeho kavárny totiž mohou zaujmout v menších obcích, kde jinak není nabídka služeb tak vysoká. Ve větších městech může být proražení těžší, o čemž ostatně svědčí i fakt, že jiné obchodní řetězce kavárny neprovozují. Čestnými výjimkami jsou hlavně řetězce Globus a IKEA.

Globus Café

Globus je známý především pro své restaurace, vedle nich však můžete v jeho prodejnách narazit i na vlastní kavárny. Najdete je například v Brně, Plzni, Olomouci či Českých Budějovicích. V nabídce mají vedle kávy a horkých nápojů široký výběr dortíků a zákusků či obložených baget a croissantů. Kavárna je také zpravidla doplněna o sousední pekárnu, která nabízí pečivo či další dezerty.

  • Řez s jahodami – 33,90 Kč
  • Obložený croissant šunkový – 35 Kč
  • Cappuccino – 30 Kč

IKEA kavárna

IKEA je na tom co do kavárny jako takové o něco hůře – i tento řetězec provozuje oblíbené restaurace, výběr kávy a sladkých dezertů v nich je však o něco slabší a kavárenský prostor naleznete třeba jen v Brně či na pražském Černém mostě. I tak si zde ovšem můžete dát sladké dezerty (například mandlový či jablečný) a doplnit je o kávu, čaj či studený nápoj.

  • Mandlový dort s kousky karamelu – 39 Kč
  • Bagel s marinovaným lososem – 49 Kč
  • Káva – 20 Kč

Stane se Žabka dalším průkopníkem? Na Edenu si v ní dáte hot dog

I další řetězec malých městských prodejen, Žabka spadající pod značku Tesco, možná o rozšíření do oblasti gastra uvažuje. Své nové prodejny v Praze totiž rozšířila o tzv. teplý pult, u něhož si zákazníci mohou zakoupit párky v rohlíku či panini a dopřát si je na stoličkách přímo v prodejně.

Stejně jako skupina COOP, i Žabka pak nabízí i další služby, jako je třeba dobíjení telefonu, poštovní schránky či volný prodej léčiv.