Pivo pravděpodobně na podzim zdraží. Důvodem je nedostatek ječmene, kterého kvůli dešťům bude málo

Ženská ruka držící pivo v kelímku mezi lidmi Canva

Vydatné deště, které v posledních dnech zažívalo Česko, trápily nejen dovolenkáře, ale také pivovarníky. Podle člena představenstva Asociace soukromého zemědělství ČR Martina Nováka sladovnickému ječmenu nepřeje letos počasí. A bez něj se pivovary neobejdou. Například na jižní Moravě je již téměř jasné, že úrodu se zachránit nepodaří. S největší pravděpodobností by tak mohl půllitr dvanáctky stát i o dvě koruny víc.

Přečtěte si také

Nike omezí výrobu Air Force 1: Chce z klasiky udělat vzácnost a zaměřit se na novější řady

Podle námi oslovených pivovarů bude letos kvůli deštivému počasí velký nedostatek ječmene. To se logicky projeví na cenách piva jak v restauracích, tak obchodech. Už dnes cena ječmene ve srovnání s loňským rokem znatelně roste. „Pokud přestane pršet, tak možná ještě úrodu zachráníme, jiné je to v ranějších oblastech, jako je jižní Morava, tam už je to špatné,“ vysvětluje Martin Novák z Asociace soukromého zemědělství ČR.

Kvůli vydatným dešťům se tak cena za půllitr piva může zvednout podle ekonomů o několik korun.

Různé pivovary pak k tomu zdražování budou přistupovat různě, ale pivo by nemělo být dražší o více než pět procent oproti loňskému roku,“ odhaduje, jak vysoko se bude cena šplhat, ekonom Štěpán Křeček.

Pivo v akci se teď hodí nakoupit více než kdy jindy

Pivovary budou na zdražování reagovat různě

Plzeňský Prazdroj

S dodavateli surovin máme uzavřené dlouhodobé smlouvy, které nám stanovují odběr za garantované ceny, a to bez ohledu na sezónní výkyvy počasí nebo úrody,“ vidí situaci kolem zvyšování cen za ječmen mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Bernard

Nakupujeme ječmen za cenu, která je ve srovnání s loňskem asi o 13 % vyšší a je dost možné, že další dodávky budou ještě dražší, říká mluvčí pivovaru Bernard Radek Tulis.

Staropramen

Zdražení ječmene nás ovlivní, máme však strategie pro eliminaci výkyvu cen jednotlivých komodit na trhu. 95 % ječmene a sladu odebíráme od lokálních dodavatelů,zaznělo ze Staropramenu.

Co ovlivňuje cenu piva?

Podle ekonomů mají přitom vliv na cenu piva spíš jiné položky. „Výchozí ceny surovin se do těch koncových cen piva projevují jen malou částí. Mnohem důležitější roli při cenotvorbě piva hrají mzdy, energie, obaly, cena technologií nebo dopravy,“ vysvětluje ekonom Křeček.

Lahev červeného vína naaranžovaná na stole s vývrtkou a korkovými uzávěry Canva

Politici chtějí zdanit tiché víno

Podle některých studií by zdražení vína, které podle odhadů nastane v letošním roce, nemuselo přijít, kdyby do českého rozpočtu přistály finance za zdanění „tichého vína“, tedy vína, které nešumí. Spotřební daň za něj je teď nulová. Za víno s bublinkami, pivo a další alkoholické nápoje se daň přitom odvádět musí. Podle ekonomů by stát na zdanění nešumivého vína vydělal skoro dvě miliardy ročně.