Výroba piva klesla, Češi ho vypili nejméně za desítky let

Čepované pivo si Češi z důvodu opatření nemohli dopřát, spotřeba tak logicky klesla. Canva

Spotřeba piva kvůli pandemii meziročně klesla. České pivovary sice uvařily 20,1 milionu hektolitrů tohoto nápoje, ale vypilo se o 6,9 % méně než loni. Spotřeba piva na obyvatele byla dokonce nejnižší od 60. let. Příčinou je koronavirová krize a omezení restauračních provozů.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Výroba piva klesla

ČTK informovala o tom, že zatímco předloni v tuzemsku dosáhla výroba piva rekordních čísel, konkrétně pivovarníci uvařili 21,6 milionu hektolitrů nápoje, loni výroba rapidně klesla.

Krize se dotkla především gastro zařízení, jejichž provoz omezily restrikce kvůli koronavirové pandemii. Ještě předloni v restauracích Češi vypili třetinu piv, loni pouze čtvrtinu.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven ukončilo činnost 500 zařízení, mnoho dalších hospod podle předpokladů skončí i letos. Důvodem není jen samotná nucená uzávěrka, ale i minulý zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a zrušené kulturní a sportovní události.

Stouply prodeje piva v lahvích a plechovkách

I když celková spotřeba piva klesla, logicky kvůli omezením vzrostly prodeje lahvovaného piva, a naopak klesly prodeje sudového a tankového piva. PET lahve si svých 11 % celkového výstavu udržely, o 3 % stouply i prodeje oblíbeného piva v plechovkách. Během loňského roku si lidé podle statistik oblíbili také nealkoholická piva, jejichž prodej rovněž vzrostl o 12 %.

Po devíti letech klesl i export piva – meziročně se snížil o 381 000 hektolitrů. Zajímavé přitom je, že stoupl import nápoje do ČR o 12,8 % – tedy o 56 000 hektolitrů ze zemí EU.

V případě rozvolnění se pravděpodobně brzy dočkáme otevřených zahrádek. Canva

Pokles se týká i jiného alkoholu

Pokles ve spotřebě se týká nejen piva, ale také ostatních alkoholických nápojů. Unie výrobců a dovozců lihovin uvedla, že prodej lihovin klesl meziročně o 4,3 %. Může za to snížená poptávka v restauracích, kavárnách i ubytovacích zařízeních.

Nadále roste obliba silných ležáků, které mezi čepovanými pivy převažují od roku 2017. Další celkový vývoj nejen spotřeby piva, ale i ostatních alkoholických nápojů, se zřejmě bude vyvíjet s ohledem na postupné rozvolňování a rušení jednotlivých restrikcí.