Okna, která vám budou sousedi závidět. Papír jako úklidový pomocník

Umyjte okna beze šmouh! Canva

Těšíme se na čistá, lesklá okna, až jimi světlo pronikne do interiéru. Budou zářit a příjemně vonět! Najednou však máme před očima zašedlé šmouhy, které ani zdaleka nepředstavují naše vysněná okna. To je častý jev! Pojďme se podívat na to, jak se šmouh zbavit.

Přečtěte si také

Jak ošetřit travní porost po zimě? Pět kroků pro dokonalý trávník

Žádné šmrdlání

Na mytí oken bychom se měli řádně vybavit. Nestačí jen naběhnout s hadříkem a začít „šmrdlat“ sklo. To zkrátka nejde. Zvlášť bydlíme-li u silnice, víme, že špína z oken jen tak nepustí. Zapotřebí je teplá voda, saponát a kvalitní hadřík. Až po řádné očistě se můžeme věnovat leštění a blýskání.

Kbelík je základ

Poslouží nám jako odkladač pro ostatní pomůcky, pokud je prázdný – můžeme v něm lehce přenést saponáty, hadříky, rukavice, stěrky a další produkty. Při základním omytí špíny do něj napustíme teplou vodu a mácháme v něm hadřík. Jak je vidno, bez kbelíku se zkrátka neobejdeme.

  • Kvalitní plastové kbelíky Curver v bordó barvě nabízí například UNI HOBBY. Nepodléhejte nižším cenám a vsaďte na ověřené obchodníky. Cena totiž odpovídá kvalitě použitého plastu.
  • Levnější kbelík z méně kvalitního materiálu by mohl snáze prasknout – a mít zalité parkety několika litry špinavé vody rozhodně není příjemné.

Neničte si ruce v chemii

Protože na okna se příliš přírodních prostředků nevyrábí, je pravděpodobné, že sáhneme po nějakém tom lacinějším. Ten je bohužel plný chemie, která nám narušuje pokožku. Zabraňme tomu správnou ochranou a pořiďme si gumové rukavice na úklid. Využijeme je nejen na mytí oken, ale také na stírání podlahy, mytí nádobí nebo pro pravidelný úklid koupelny a toalety. S rukavicemi se také vyhneme sahání na bakteriemi zahlcená místa.

Tip: Pořiďte si gumové rukavice v pastelových barvách nebo s nějakým veselým motivem.

Správné prostředky a postupy dokážou divy. Canva

Místo hadříku papír

Jak jsme už zmínili, kvalitní hadřík je základ. Potřebujeme takový, který nepouští chlupy a vlákna, dobře saje vodu a nerozpadne se po prvním použití. My jsme pro vás jeden objevili!

Jak na zářivá okna beze šmouh? Řešení je jednoduché a možná vás překvapí. Ideálním bojovníkem za zářivá okna je papír. Vlhká okna, na kterých je několik kapek, neleštíme látkou ani je nesjíždíme stěrkou na vodu. Použijeme obyčejný papír. Možností je několik: staré noviny z recyklovaného papíru, toaletní papír nebo kuchyňské utěrky.

Vždy si dejme záležet na tom, aby papír dobře sál. Nezkoušejme leštit okna kancelářským běleným papírem, nefunguje to a naděláme si víc škody než užitku. Také se vyhněme kapesníčkům, které nasáknou vodu a zanechávají za sebou malé žmolky. A šmouh se s nimi nezbavíme.

Postup mytí oken je jednoduchý

Napustíme kbelík velmi teplou vodou, přidáme do ní pár kapek saponátu (postačí i přípravek na nádobí) a hadříkem okna umyjeme. Tenkou, dlouhou stěrkou vlhkost a špínu setřeme a okna jsou čistá.

Rada na závěr: Před konečným sušením dodejme oknům lesk za pomocí čističe ve spreji.