Grilování na kameni má v oblibě stále více lidí, protože je zdravější. Používá se již od pradávna a pokrmy připravené na rozžhavených lávových kamenech výborně chutnají. Jak na to, abyste si na svých grilovaných dobrotách pochutnali i vy? Pojďme se na to podívat.
Pro zdravé stravování je grilování na kameni to pravé. Brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se při opékání na klasickém roštu vždy uvolňují. Lávové a žulové kameny nejsou průmyslově zpracovány. Jde o přírodní kameny, které se opracují do požadovaného tvaru a deska se vyleští do hladkého povrchu. Výhodou je, že vám pokrm nepropadá roštem i snadné čištění. Povrch lávových kamenů odvede tuk z připravovaného pokrmu a sníží riziko vzniku škodlivých spálenin.
Grilovací kamennou desku položíte na dřevěné uhlí, plynový či elektrický gril. Dá se použít do zděných krbů i na otevřené ohniště. Vhodné je dát kámen na gril či ohniště už při rozpalování, aby se postupně rozehříval. Prudké teplotní změny by jej mohly poškodit. Nahřátí kamenů trvá asi 10 až 15 minut. Těsně před grilováním je třeba pomazat desku olejem.
Pro správnou přípravu je třeba pokrm rychle a zprudka opékat, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka s chutnou šťávou uvnitř. Proto je důležité, aby byl kameninový plát maximálně rozžhavený - jednoduše to poznáte podle toho, že když maso na desku položíte "zasyčí". Grilování na kameni trvá srovnatelně dlouho, jako grilování na roštu. Na kameni lze opékat maso (třeba i v oblíbené marinádě), ryby, zeleninu, ovoce i pečivo. Po ukončení grilování stačí odstranit zbytky jídla nerezovou škrabkou a kámen setřít vlhkým hadrem. Pokud kámen při maximálním výkonu znovu zahřejete na 5 minut, dojde k jeho vypálení a vyčištění od zbytků jídla.
Na desce lze připravit i volská oka, stačí na rozžhavený kámen rozklepnout vejce. Můžete je doplnit uzeninou, šunkou, cibulkou i bylinkami. Na kameni si snadno připravíte i nejrůznější placky, třeba zelné či cuketové, nebo třeba oblíbené karbanátky či bramboráky. K nim už stačí jen opečená zelenina nakrájená na plátky. Výborně se na kamenech opékají také ryby, mleté maso na hamburgery, klasické klobásky, nebo třeba sýry.
Na grilování je ze sýrů nejvhodnější Halloumi, nebo oštěpek.
Zaujala nás solná deska na grilování, jedná se o speciální plát vyrobený z růžové kamenné soli, jejíž ložiska se nachází vysoko v Himálaji a vydrží vysoké i nízké teploty. Můžete ji používat na varné desce či grilu, v troubě nebo také jako chlazený servírovací tác, protože součástí balení je i ocelový držák. Se solnou deskou od firmy Electrolux nebo AEG můžete vaše jídlo dochutit přirozeným a zdravým způsobem a dodat mu ještě větší lahodnost. Další výhodou solné desky je teplota - ta zůstane stejná, ať je horká nebo vychlazená a vaše pokrmy si tak uchovají svoji lahodnost i po naservírování. Ceny se pohybují kolem 2 500 Kč.