Na co všechno se dá použít obyčejný alobal. Parťák při sušení i žehlení prádla

Alobal najde i jiné smysluplné využití než pouze v kuchyni. Canva

Většina z nás ho používá převážně v kuchyni, ale jeho využití je daleko širší. Ano, alobal není jenom ta hliníková fólie, do které se například balí maso do trouby – může posloužit také při mnoha jiných činnostech v domácnosti. Jeho klíčovou vlastností je schopnost tepelné izolace a snadná tvarovatelnost.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Vrstva alobalu pomůže ušetřit

Pokud se vám nelíbí neustále se zvyšující výdaje spojené s vytápěním domu či bytu, hliníková fólie může být tím, co vám pomůže snížit náklady na topení. Stačí ji vhodně umístit na místa, kde dochází k největším únikům tepla.

Je doporučováno umístit desku polepenou alobalem přímo za topení, díky čemuž se zhruba 25 procent tepla odrazí směrem do místnosti a neunikne přes zeď. Dalším místem, kde lze pomocí alobalu ušetřit, jsou vchodové dveře, případně dveře vedoucí na terasu apod. I ty se vyplatí (především v chladnějším období) obložit vrstvou hliníkové fólie, která teplo nepustí pryč z místnosti.

Využijte toho, že se jedná o tvárný kov

Alobal je vlastně tenká fólie z hliníku, která vznikla jeho rozválením pod velmi vysokým tlakem. V několika případech se proto dají chytře využít jeho vlastnosti kovu.

Alobal dokáže:

  • nabrousit nůžky (stačí ho několikrát přeložit a poté prostříhat)
  • vydrhnout připáleniny na nádobí (zmuchlaným kusem vyčistíte i rez)
  • zaskočit za trychtýř (jednoduše ho vytvarujte a použijte k nalití tekutiny)
  • vyčistit zašlé šperky ze stříbra (do misky dejte kousek alobalu, nalijte na něj vodu a přidejte lžičku jedlé sody, do tohoto roztoku pak vložte stříbrné předměty a počkejte pár hodin)
Alobal naostří nůžky. Canva

Pomůže vám při sušení prádla

Pokud sušíte prádlo v sušičce, jistě jste už někdy narazili na potíže se statickou elektřinou. Jak je vyřešit? Stačí spolu s prádlem přihodit do sušičky i několik zmačkaných koulí z alobalu a máte vystaráno.

Pomocník při žehlení

Jak docílit mnohem rychlejšího vyžehlení? Postačí, když pod potah žehlicího prkna či plochy vložíte alobal – ten se od žehličky zahřeje a začne vyrovnávat prádlo i z druhé strany, bohatě vám tudíž postačí vyžehlit oblečení jen z jedné.

Najde využití i na zahradě

I zahrádkářům se vyplatí mít k dispozici roli alobalu v šuplíku – dokáže totiž ochránit úrodu bez nutnosti používat neekologické přípravky. Nastříhaná hliníková fólie přichycená na kus laťky umístěná v záhoně odrazuje opeřence od návštěvy vaší zahrádky. Stejně dobře poslouží i pásky alobalu připevněné na větve stromů.

Alobal také poměrně dobře odráží světlo, vyplatí se proto nalepit ho na stěnu v místě, kde se rostlinám nedostává tolik světla, kolik by potřebovaly, a sluneční svit jim tak dopřát zprostředkovaně.