Pečujte o svoje boty tak, aby vám co nejdéle sloužily a vypadaly jako nové

O boty se musíte starat. Canva

Ne nadarmo se říká, že čisté boty jsou vizitkou civilizovaného člověka. Jak ale docílit toho, aby bota vydržela co nejdéle jako nová? Přinášíme pár tipů, jak pečovat o koženou a textilní obuv.

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Čištění kožené obuvi vyžaduje pečlivost a pravidelnost

V případě čištění kožených bot můžete použít speciální přípravky, které běžně zakoupíte v prodejnách s obuví. Vždy se ovšem ujistěte, z jaké kůže je vaše obuv vyrobena.

Boty potřebují kromě vyčištění také hydrataci, kterou jim dodáte v podobě tuku. Přípravky určené na ošetření kožené obuvi všechny potřebné přísady většinou obsahují. Pokud ne, je potřeba obuv čistit více přípravky, aby byla vyčištěná bota dostatečně hydratovaná.

Nezapomínejte ani na impregnaci, která chrání nejen před nadměrným promočením, ale také před nežádoucí špínou a prachem.

Domácí čistění bot

Pokud nechcete za přípravky v obuvnictví utrácet, můžete vyzkoušet postup čištění s pomocí prostředků, které najdete doma.

  1. Za pomoci měkkého kartáče odstraňte z bot povrchové nečistoty.
  2. Navlhčete hadřík (nejlépe flanelový) ve vodě s mýdlem či šamponem a jemně odstraňte hlubší nečistoty.
  3. Boty přetřete namočeným hadříkem pouze ve vodě.
  4. Odstraňte zbytky mydlin a nechte obuv vyschnout.
  5. Nakonec boty přetřete vepřovým sádlem, nejlépe bez soli (ta by obuv vysušovala).
  • Tuk botám dodá nejen hydrataci a lesk, ale působí také jako impregnace před nadměrným promočením.
  • Místo hadříku je také možné použít vnitřní stranu banánové slupky nebo překrojenou syrovou bramboru – voda z brambor absorbuje špínu.

Nezapomeňte vyčistit kožené boty zevnitř

Údržbu kožených bot zevnitř byste rozhodně neměli podcenit – právě odsud totiž neustále absorbují vodu a pot. Pravidelným čištění obuvi zevnitř zachováte svěžest a zabráníte rozvoji nepříjemných pachů a plísní.

  1. Nejdříve boty řádně vyvětrejte. Nikdy je ale nedávejte na přímé slunce!
  2. Namočte v roztoku mýdla a jedlé sody kartáč nebo hadřík a vyčistěte vnitřek boty.
  3. Roztokem z jedlé sody a mýdla důkladně omyjte vnitřní stélku. Pokud je možné ji vyndat, vyperte ji v pračce. I zde přidejte k pracímu prášku lžičku jedlé sody.
  4. Boty nechte opět vyvětrat.
  • Na trhu existuje široká škála deodorantů na boty i nohy, které brání vytvoření plísní a nadměrnému zápachu.
  • Věděli jste, že naše nohy denně vypotí až 1 dcl potu? Pot se však odpařuje nebo nasákne do ponožek, proto jeho množství nemusíme vůbec zpozorovat.

Jak čistit koženou podešev?

V případě elegantní obuvi je mnohdy podešev (podrážka) vyrobená z kůže. Jenže kvůli působení vnějších vlivů může být suchá a lámavá, a tím pádem dochází k vážnému poškození obuvi. Životnost bot prodloužíme speciálními oleji na kožené podrážky. Podešev nejprve očistěte mokrým hadříkem, po uschnutí aplikujte olej na kožené podrážky, a to až do momentu, než materiál přestane olej absorbovat.

  • Olej na kožené podrážky zakoupíte u prodejců obuvi. Použít však lze i olej, který máte doma – olivový, ricinový či lněný.

Údržba textilní obuvi a tenisek

Úplně nejjednodušší a nejrychlejší varianta očištění textilní obuvi je vyprání bot v pračce. Bohužel ne vždy je tento způsob vhodný – obuv se v pračce může poškodit, například přijít o části podrážky. Navíc se u vyprané obuvi snižuje její funkčnost a flexibilita (stává se tvrdší). I tu textilní doporučujeme čistit manuálně – poradíme vám, jak na to:

  1. Použijte kartáč, s jehož pomocí odstraníte svrchní nečistoty.
  2. Vyndejte tkaničky a stélky (vložky), které můžete vyprat v pračce nebo vyčistit zvlášť.
  3. S pomocí namočeného hadříku ve vodě s mýdlem nebo šamponem zbavte obuv od nečistot, a to včetně těch v dírkách od tkaniček.
  4. Boty osušte suchým hadříkem, který navíc dodá finální lesk.
  5. Mokré tenisky pověste za patu a vytáhněte co nejvíce jazyk, aby rychle proschly.

Sledujte na Kupi.cz akční ceny a kupujte výrobky na údržbu bot levněji.