Hlíva ústřičná, houba Reishi a další: Jaké mají účinky a proč je stojí za to vyzkoušet?

Některé houby mají léčivé vlastnosti, které stojí za to objevovat. Canva

O léčivé síle bylin slyšel už asi každý z nás. Léčivé houby však zná podstatně méně lidí, což je škoda. Medicinální houby mají spoustu zdraví prospěšných látek, které potřebujeme dodat našemu oslabenému imunitnímu systému.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Proč užívat vitální houby?

Vitální houby jsou na Dálném východě známé po staletí, k nám začínají pronikat nově a teprve se s nimi seznamujeme. Všechny jejich druhy jsou zdrojem mnoha biologicky aktivních látek a živin. Podporují imunitu, zažívání, psychiku a pomohou i s plánovaným početím.

Reishi podpoří imunitní systém

Asi nejznámější vitální houbou je reishi. Tato nenápadná houba obsahuje vysoké množství železa a vitamínů skupiny B. Velice zajímavý je i obsah germania, které je jako prvek velice vzácné. Jeho účinky na lidský organismus nejsou ještě zcela probádané, ale podle vědců působí germanium na podporu imunitního systému a brání vzniku nádorů.

Reishi se doporučuje pro osoby vyššího věku, protože díky terpenoidům zmírňuje projevy stařecké demence a podporuje paměť. Výtažek z reishi je tudíž skvělý dárek pro starší ročníky.

Chaga zklidní podrážděný žaludek

Chaga roste na stromech v oblasti Ruska a jde o dřevokaznou houbu, konkrétně o jeden z chorošů. V tradičním ruském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli v péči o zažívací trakt. Ruští léčitelé používají chagu na záněty střev, onemocnění jater či slinivky.

Pozor na užívání chagy by si měli dát lidé s poruchou srážlivosti krve, kteří pravidelně užívají léky na ředění krve (např. warfarin). Chaga obsahuje značné množství vitaminu K1, který má na srážlivost krve vliv.

Houba Chaga na břidlici a lžička FotoHelin / Shutterstock.com

Cordyceps snižuje stres

Cordyceps neboli housenice má domov v Číně a Tibetu, kde parazituje na těle hmyzu. Vstupuje do řady biochemických reakcí a můžeme ji zařadit také mezi adaptogeny. Pozitivní vliv má na psychiku, chronickou únavu nebo dýchací soustavu.

Housenice se často kombinuje se ženšenem, s nímž vytváří mocné přírodní léčivo, které působí antibioticky a v Číně jej po staletí užívají coby afrodiziakum.

Hlíva podpoří metabolismus

Našincům je hlíva ústřičná velmi dobře známá. Dřevokaznou houbu rostoucí na pařezech sbíráme na guláš nebo jiné pochoutky, ale má také spoustu léčivých schopností. Pravidelná konzumace hlívy zrychluje metabolismus, podporuje obnovu buněk, snižuje cholesterol a krevní cukr. Díky tomu se z ní stává skvělý doplněk v boji proti cukrovce.

Existuje samozřejmě mnohem více medicinálních hub – setkat se můžete například s poměrně známou houbou shiitake nebo enoki. Méně známé jsou hericium (lví hříva) nebo meitake (trsnatec lupinatý).

Jakou formu podání zvolit?

Většinu vitálních hub koupíte ve formě kapslí nebo rozemletého prášku. Kapsle se vám budou velmi snadno polykat a neucítíte chuť houby. Pokud jste naopak naladění na zkoušení nových chutí, můžete zvolit prášek, který si poté dávkujete do svého oblíbeného čaje, kakaa nebo jiného nápoje.

Další možností je sušená či čerstvá houba. V našich podmínkách již běžně seženete sušené asijské houby. Někteří pěstitelé dokonce pěstují houby enoki nebo shiitake a prodávají je čerstvé. Hlívu ústřičnou seženete celý rok v každém supermarketu. Stačí si najít svůj oblíbený recept a zapojit houby do své kuchyně.