Klasické cigarety to mají nahnuté. Tabákové firmy je chtějí během pár let přestat vyrábět

Uvítali byste zrušení cigaret do roku 2025? Canva

Kouření patří mezi nejčastější závislosti, se kterými lidé chtějí jednou provždy skoncovat. Zatěžuje totiž jak zdraví kuřáka, tak jeho okolí a samozřejmě také peněženku. Jenomže udělat takový krok není vůbec jednoduché. Co když to za vás však udělá někdo jiný?

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Klasické cigarety možná skončí během několika málo let

Asi byste od největší nadnárodní cigaretové a tabákové společnosti, která vyrábí například cigarety značek Marlboro a L&M, nečekali, že jednoho dne přijde s vizí světa bez cigaret. A pokud možno, tak do roku 2025.

Zní to tak trochu jako aprílový vtip, viďte? Jenomže je to skutečně tak a nejedná se o žádnou novinku. Firma Philip Morris, do jejíhož portfolia obě zmiňované značky patří, proti klasickým cigaretám brojí už pár let.

Odvolává se na to, že jedním jediným zapálením cigarety kromě chuti tabáku a dávky nikotinu do sebe a lidí ve svém okolí dostanete okolo šesti tisíc chemikálií, z nichž se dá přibližně sto látek považovat za možnou příčinu vzniku rakoviny plic, onemocnění srdce a rozedmy plic.

Věděli jste, že se „Marlborky“ vyrábí v Kutné Hoře? Canva

Tabákové firmy nechtějí, aby lidé přestali kouřit úplně

Kladete si otázku, proč by tabáková firma vůbec šla takto sama proti sobě? Zjednodušeně řečeno: chce uživatele klasických cigaret naučit na něco jiného – tedy na alternativní nehořlavé výrobky, které jsou pro kuřáky podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) lepší volbou než klasická cigareta.

Co si budeme povídat, tabákové výrobky představují miliardový byznys a firmě tak hraje do karet také pravidelné zdražování cigaret. Lidé budou možná totiž sami přemýšlet, zda není lepší přestat kouřit úplně nebo případně vyzkoušet alternativu ke klasickým cigaretám produkujícím kouř.

Jaké jsou alternativní nehořlavé výrobky?

  • První způsob uspokojení kuřáckých potřeb spočívá v nahřívání tabáku, díky čemuž zařízení vygeneruje páru, která voní jako tabák, a také se při tomto zahřívání uvolňuje nikotin. V porovnání s klasickou cigaretou však nedochází k nijak velkému uvolňování nebezpečných chemikálií.
  • Druhá varianta nehořlavého výrobku, tzv. vaping, nepotřebuje tabák vůbec a svou dávku nikotinu kuřák dostane i bez něj.

U obou druhů e-cigaret firma uvádí, že se při jejich užívání uvolňuje o cca 95 % nižší množství škodlivých chemických látek v porovnání s klasickými cigaretami. To však neznamená, že uživatel elektronických cigaret může počítat se snížení rizika o 95 %, ani elektronické cigarety totiž nejsou bez rizika. Nejlepším způsobem, jak snížit zdravotní riziko spojené s kouřením, je tedy přestat kouřit úplně.

Nicméně alternativní nehořlavé produkty by mohly podle odborného článku Managing Nicotine Without Smoke to Save Lives Now: Evidence for Harm Minimization ročně zabránit předčasnému úmrtí v důsledku vdechování kouře z cigaret až 7,2 milionů lidí po celém světě.

Nahradí elektronické cigarety ty klasické? Canva

Nikotin není na cigaretách tím největším zlem

Nikotin, ač jde o silně návykovou látku, není primárně zodpovědný za rakovinu vzniklou v důsledku kouření, onemocnění plic a srdce. Z výše zmiňovaného odborného článku totiž vyplývá, že za většinu škodlivých účinků na zdraví je zodpovědné spalování tabáku a chemikálie, které při tom vznikají.

Nikotin samozřejmě nelze považovat za látku neškodnou, ale k celkovému negativnímu dopadu na lidské zdraví přispívá jen málo. Dokonce je „bezpečnější“ v elektronických cigaretách používat kapaliny s vysokými koncentracemi nikotinu než náplně o nižších koncentracích. Při užívání nízkonikotinových náplní totiž musí kuřák vdechovat mnohonásobně vyšší množství aerosolu při vyšších teplotách, aby do sebe dokázal dostat kýžené množství nikotinu. A čím víc aerosolu do sebe dostane, tím vyšší hladině toxických látek se vystavuje.