Nepodceňujte zubní hygienu mazlíčků. Ušetříte je návštěvy veterináře a sebe nemalých výdajů

Zdravý chrup koček i psů je základ pro jejich spokojenost. Canva

Stejně jako lidé, i čtyřnozí mazlíčci potřebují péči o chrup. Začněte už u štěněte nebo kotěte, protože při žádné či nesprávné ústní hygieně mohou chlupáči skončit i na operaci u veterináře – a navíc za nemalé peníze.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Péče je nejlepší prevence

Základem je pravidelnost péče o zvířecí chrup. Měli byste tudíž zvolit vhodnou metodu péče o zuby koček a psů a vždy ji po určitých časových intervalech opakovat.

V případě zanedbání péče nejčastěji u zvířat dochází k zánětu dásní nebo hromadění zubního kamene na sklovině. Nutno dodat, že nezdravý chrup vede k dalším problémům, jako je třeba odmítání potravy nebo krvácení z dutiny ústní. A to nechce žádný chovatel zažít.

Granule pomohou

Vhodným krmivem pro mazlíčky z dentálního hlediska je většina granulí, které mechanicky odstraňují plak ze zubů a nedochází tak k jeho nadměrnému hromadění. Pokud sáhnete po lepších granulích se složením zabraňujícím hromadění bakterií na zubní sklovině, uděláte ještě lépe. Samotné granule mají účinnost odstranění plaku okolo 30 %, je proto lepší kombinovat je i s jinými dostupnými přípravky určenými pro dentální hygienu zvířat.

Důležitá je i vhodná strava. Canva

Ústní hygiena mazlíčků může být i zábava

Kočky i psi jsou hraví, proto je dobré opatřit jim nějakou žvýkací hračku, kterou se budou aktivně zabývat a kousat ji. Tyto žvýkací pochutiny nejenom odstraňují nežádoucí plak ze zubů, ale také masírují dásně a pomáhají je udržovat zdravé.

Pasta a kartáček jsou nejefektivnější

I když většina mazlíčků nemá ráda, když jim někdo sahá do pusy, je vhodné zkusit se starat o jejich zuby tím nejznámějším způsobem – zubním kartáčkem a pastou. Nejlepší je začít s tím již v brzkém věku. Je zřejmé, že tato metoda je vhodná spíše pro pejsky než kočičky, ani psi si však na tento způsob nemusí zvyknout. Hlavní je nicméně starat se o zdraví dutiny ústní jakýmkoliv možným způsobem a ideálně zvolit kombinaci několika z nich.

Jak na to?

K čištění psích zubů používáme speciální zubní pastu pro psy. Nanášet ji můžeme buď malým froté hadříkem, nebo zubním kartáčkem. Pomocí speciálních zubních kartáčků pak čistíme psovi zuby stejně jako sobě. Při péči věnujeme pozornost také jazyku a ústní sliznici. Otoky, zatvrdliny, hnisavá ložiska, začervenání, rány, krvácení nebo cizí tělíska by měly být vždy důvodem k návštěvě veterináře.

Je nezbytné se začít zabývat stavem zubů psa nebo kočky pokud:

  • má zarudlé a na dotek bolestivé dásně
  • slintá a z tlamy se line nepříjemný zápach
  • ztratí chuť k jídlu a odmítá nabízenou stravu
  • zuby mají jinou než bílou nebo mírně nažloutlou barvu
  • některé zuby chybí nebo jsou ulomené

Kolik stojí „psí zubař“?

  • Preventivní ošetření chrupu v celkové anestezii se snesením zubního kamene ultrazvukem a leštěním skloviny vás přijde za čtyřnohého mazlíčka na 2 500–4 000 Kč.
  • Ošetření zubů s parodontózou, extrakce zubů v celkové anestezii uzavřenou nechirurgickou nebo otevřenou chirurgickou metodou, stojí v rozmezí 2 500–7 000 Kč.
  • Endodontické ošetření v celkové anestezii má cenu od 3 500–7 000 Kč.