Střídáte krémy z drogérie? Nedělejte to, radí odbornice, ničíte si tím pleť

Jak často měníte pleťový krém? Canva

V drogerii vidíte nový krém v hezkém obalu a láká vás k vyzkoušení. Koupíte si ho, ale když je vypotřebovaný, zase vás v obchodě zaujme jiný. Pečující kosmetika z drogerie navíc obvykle není drahá, takže nákup finančně tolik nebolí. Napadlo vás ale, co se s pletí děje, když krémy takto střídáte? A podle čeho naopak poznáte, že po dlouhodobém používání nastal čas na změnu?

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Kosmetické přípravky potřebují i několik týdnů, aby se účinek projevil

Zda je pleťová kosmetika účinná či nikoli, poznáme obvykle velmi rychle. Dermatologové však doporučují vyčkat čtyři až šest týdnů, teprve tehdy by se totiž měl plný účinek projevit. Některým produktům to ovšem může trvat i déle, například osm týdnů. Právě proto je tak důležité si na konečný efekt počkat.

„Časté střídání krémů může v pleti udělat pěkný zmatek. Nejenom, že neví, co si z krémů má vzít za aktivní látky. Ale častým střídáním může také dojít k reakci s ostatními aktivními složkami, které se spolu nesnesou a negativně se projeví na pleti. Dochází tak často k pálení, štípání a začervenání pleti,“ vysvětluje pleťová terapeutka Nela Matoušková z Dermalogica expert.

Pleťové krémy potřebují čas, aby se jejich účinek projevil. Canva

Některé krémy fungují rychle, jejich účinek je ale dočasný

Na druhou stranu existuje také kosmetika, která funguje okamžitě. Má nicméně jedno velké „ale“ – její účinek je jen dočasný. To se děje například u kofeinových přípravků na kruhy či na otoky v očím okolí – tzv. pytle pod očima. Kofein totiž funguje po nanesení jako vazokonstriktor, díky čemuž snižuje prokrvení tkání tím, že zmenšuje průměr krevních cév. Pokožka je po aplikaci hladší, svěží a bez otoků. A protože kofein dehydratuje, krátkodobě fungují dobře také přípravky na snížení projevů celulitidy.

U kosmetiky na předpis se může účinek dostavit až po dvou letech

Ještě později než u volně prodejné kosmetiky se může projevit efekt u přípravků na lékařský předpis. Například u retinoidů, které se používají k léčbě závažných forem akné, psoriázy, rakoviny kůže a rosacey, to může trvat šest až dvanáct týdnů, půl roku, rok nebo dokonce dva roky. Retinoidy totiž potřebují více času, než začnou plně fungovat.

Během této doby se však pleť postupně zlepšuje. U volně prodejných kosmetických přípravků s obsahem kyseliny retinové se výsledky na pleti bez kožních problémů obvykle objeví po 12 týdnech používání. Chce to tedy především trpělivost.

Kdy nastává čas na výměnu pleťového krému?

Ať už je řeč o pleťovém krému, séru, pleťové masce nebo vodě, jestliže zpozorujete, že kosmetika nefunguje tak jako dřív, je čas na výměnu. Není to tím, že by se stala méně účinnou, jen se zřejmě vaše pleť změnila. Právě nejvýraznější změny možná pozorujete teď, kdy přichází vyšší teploty, a poté v zimě, kdy trpí nejen tvář, ale například i kůže na rukou. Změnit pleťový krém jednou za půl roku tudíž není nic neobvyklého.

Totéž se může stát, pokud se odstěhujete do země, kde panuje výrazně chladnější klima – vaše dříve mastná pleť se začne vysušovat, a možná dokonce loupat.

Střídání krémů je někdy nutné, ale nemělo by být časté. Canva

Pleť se mění spolu s věkem

Pleť se však mění i bez teplotních výkyvů. Kůže je živoucí orgán a ten se přirozeně mění a vyvíjí. Jak člověk stárne, ztrácí kolagen, elastin a snižuje se také produkce mazu – zkrátka s věkem přicházíme o vše, co dělá naši pleť hydratovanou a zdravě vypadající. Častou příčinou jsou také hormonální změny, ať už jde o těhotenství, nebo menopauzu.

Pleť může reagovat jinak, když začnete cvičit

Ačkoli se často hovoří o tom, co jíst před a po tréninku, už málokdy slyšíme, co dělat s pletí před a po cvičení. Před cvičením by totiž měla být pleť čistá, tedy bez makeupu, který by mohl ucpávat póry. Po docvičení je ji zase potřeba znovu omýt. Nejlepší ovšem je, když si po cvičení osprchujete celé tělo, protože póry se ucpávají například i na zádech. Pokud si tedy pleť před cvičením vyčistíte, pot póry dokáže hezky pročistit.

Jelikož však spousta žen cvičí s líčením, případně si make-up či alespoň pudr nanesou před a po cvičení, často dochází k ucpávání pórů – a pleť pak nevypadá hezky a ani zdravě. Pohyb na sluníčku pleť bez make-upu naopak hezky opálí a rozzáří, důležité je ovšem opět myslet na opláchnutí a také na krém proti slunci.

Ačkoli cvičení přináší v mnoha případech pozitivní účinky na pleť, například lidem trpícím rosaceou se může pokožka více zhoršit a zčervenat právě kvůli zvýšenému průtoku krve.