Voda v křehčeném mase neprospívá naší peněžence ani zdraví. Obsahuje totiž velmi škodlivou látku

Voda v křehčeném mase neprospívá naší peněžence ani zdraví. Obsahuje totiž jednu škodlivou látku. stockcreations / Shutterstock.com

Křehčení masa je známým nešvarem výrobců – kromě vody a soli se jím do potravin pašují nezdravé konzervanty a zákazníci ve výsledku platí mnohem více než za čisté suroviny. Netýká se to ovšem pouze masa jako takového. Mnoho vody, soli a éček najdete také v šunkách, uzených výrobcích nebo v mletých masech. Proč se do nich voda přidává a jak nám může zdravotně škodit?

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Křehké, šťavnaté a cenově nevýhodné

Křehčení masa je dnes již poměrně medializovaným a známým problémem. Zatímco výrobci slibují u takových produktů jemnější, křehčí a šťavnatější chuť, zákazníci přeplácí za vodu se solí a fosfáty.

Ty se do masa vstřikují spolu se solným roztokem právě pro jejich schopnost vázat a zadržovat vodu. A samozřejmě také proto, že jsou levnější než maso samotné a snižují výrobní náklady daných produktů.

  • Fosfáty najdete ve složení potravin pod označením E450, E451 a E452 nebo pod názvem difosforečnany.

Kromě šizení váhy masa je u křehčeného kuřecího nebo vepřového problém v tom, že se vám paradoxně může doma na pánvičce srazit a ztuhnout, protože z něho všechna uměle napuštěná voda vyteče.

  • Tip: Pokud si doma chcete pochutnat na křehkém, šťavnatém mase bez přidané vody, skvělou vychytávkou je tzv. tenderizér neboli změkčovač masa. Tento nástroj obsahuje několik nerezových jehliček, kterými maso po celé ploše propícháte.
  • Je šetrnější než klasická palička, podporuje zachování šťávy v mase a jeho rovnoměrné propékání a pomocí jehliček můžete koření dávkovat přímo do něj. Pořídíte ho zhruba za cenu 200 Kč.

Nadměrný příjem fosfátů škodí zdraví

Záměrné ovlivňování hmotnosti masa (a peněženek spotřebitelů) však není jediným problémem. Fosfáty mají negativní vliv na naše zdraví – pokud je člověk konzumuje ve velké míře, mohou zapříčiňovat onemocnění srdeční soustavy (mimo jiné podporují ukládání cholesterolu ve stěnách tepen), odvápňování zubů a kostí a snižují také schopnost vstřebávat železo z potravy.

  • Vysoký obsah fosfátů můžete najít také v tavených sýrech, sušenkách a sladkém pečivu (přidávají se do prášku do pečiva), zmrzlinách, instantních pokrmech a všeobecně v uzeninách.

A co voda v šunce nebo uzeném mase?

Pokud si přečtete složení většiny běžných druhů šunek, pravděpodobně hned na druhém místě ve složení najdete pitnou vodu následovanou solí (někdy uvedenou jako „dusitanová solící směs“). Podobně jsou na tom i kupované uzené masné výrobky. Důvodem, proč se do těchto potravin solné roztoky přidávají, je žádoucí změkčení uzenin. Sůl se spolu s fosfáty vstřikuje přímo do masa, aby se zajistilo jeho rovnoměrné prosolení.

Množství obsažené vody se z obalů výrobků nedočtete. V tomto případě platí jediné – kupovat uzeniny s co nejvyšším podílem masa. Zejména u uzených produktů, jako jsou různé rolované plece nebo krkovice, se vyplatí číst složení i z jiných důvodů. Často v nich totiž kromě fosfátů najdete řadu dalších konzervantů.

I šunky a uzené výrobky obsahují solné směsi s fosfáty, které mohou při zvýšené konzumaci škodit našemu zdraví. Canva

Když je mleté maso koktejlem éček

Pozor si dávejte i na různé výrobky z mělněného masa, které kromě kořenících směsí a konzervantů mohou taktéž obsahovat přidanou vodu a sůl. U mletého masa by mělo složení čítat pouze jednu ingredienci: maso. Dvě, pokud se jedná o mix. Jakékoliv další suroviny jsou do něj přidávány zbytečně.

U uzenin se bohužel vody se solí a fosfáty jen tak nezbavíme a je důležité orientovat se podle složení výrobku a vybírat ty, které mají nejvyšší podíl masa a co nejméně éček. Křehčená masa jako taková naštěstí díky četným kauzám z pultů obchodů již téměř vymizela, vždy je ovšem lepší překontrolovat informace na obalech.