Éterické oleje nejen jako vůně. Pavouky odpuzuje eukalyptus, komáry levandule, klíšťata rozmarýn i tymián

Éterické oleje poslouží nejen coby aroma prostředek, ale i pohlcovač pachu nebo třeba dezinfekce. Canva

Výjimečné vůně a účinky na psychiku éterických olejů nemusíte využívat jen tak, že je nakapete do aroma lampy. Přinášíme 5 jednoduchých tipů, na co se vám doma ještě hodí. Tak co provoníte jako první? Osvěžíte textil, šatník nebo toaletu?

Přečtěte si také

Šest nejšpinavějších míst v kuchyni, na která se při úklidu zapomíná. Jak často je čistíte vy?

Voňavý pomocník

Éterický olej je 100% přírodní produkt. Tekutá esence se totiž získává přímo z rostlin – destilací nebo lisováním za studena.

Bývá součástí aromaterapie – nauky, podle které mají přírodní vůně určitý vliv na lidský organismus a psychiku. A jaký vliv mají vůně na vás? Stačí si přivonět a vybrat si tu, která vám vykouzlí úsměv na rtech – a obklopit se jí pak můžete i doma.

Éterický olej už máte vybrán, co teď? Nejen aroma lampa a svíčka vám pomohou obklopit se příjemnou vůní. Pokud máte při ruce vysokoprocentní, čistý alkohol (nebo například Alpu), můžete si snadno a rychle vyrobit vysoce účinný domácí osvěžovač vzduchu. Příjemný a netoxický! Jak na to? Do lahve s rozprašovačem stačí přidat převařenou vodu, dvě lžičky Alpy a množství éterické oleje podle požadované intenzity. Osvěžovač vzduchu používejte dle potřeby.

Dejte sbohem otravnému hmyzu

Trápí vás nevítaní hmyzí návštěvníci? Víme, jak na ně! Sezóna se blíží, proto je čas pozvat si na pomoc bojovníky proti hmyzí říši – ano, tušíte správně, i tady pomohou éterické oleje! Pavouky odpuzuje eukalyptus, komáry levandule, klíšťata třeba takový rozmarýn či tymián.

Pokud chcete bojovat proti zástupům komárů, můžete si vytvořit levandulový osvěžovač vzduchu podle návodu výše. Když zvolíte správné aroma a o něco větší množství alkoholu, vznikne i vysoce účinný repelent. V tom případě volte levanduli, rozmarýn či citronelu.

A jak odpuzovat pavouky, pokud vám nahánějí hrůzu? Pár kapek eukalyptového a mátového oleje nakapejte na kuličku vaty nebo vatový tampon a takto vytvořené odpuzovače pavouků umístěte v domácnosti do oken a blízkosti dveří.

Zbavte se nežádoucího zápachu

Jak se jednoduše zbavit nepříjemného zápachu? Nasypte do menší misky jedlou sodu a přidejte několik kapek esenciálního oleje, bude účinkovat jako pohlcovač pachů. Pokud chcete kromě eliminace pachů docílit i příjemného provonění prostoru, pak může být množství éterického oleje o něco větší. Jediná miska dokáže provonět koupelnu nebo třeba šatník.

A jak zbavit pachů koberce či čalouněný nábytek? Sodu s olejem důkladně promíchejte a směsí pak místo poprašte. Pohlcovač nechte působit alespoň hodinu, následně zbytky sody důkladně vysajte. Zůstane jen příjemná vůně.

Tip: Jak na domácí osvěžovač textilií, který pohlcuje zápach? Převařenou vodu smíchejte s trochou jedlé sody a esencí. Používejte pro osvěžení bytového textilu.

Difuzér je jednou z cest, jak využít sílu esenciálních olejů. Canva

Kouzlo domova? Voňavý úklid

Milujete vůni čistého domova? Tak to je ten pravý čas na úklid! I tady si k ruce přizvěte éterické oleje, které váš domov protkají vůní čistoty. Nemusíte totiž používat pouze úklidové přípravky se syntetickou parfemací. Přidejte jednoduše několik kapek vašeho oblíbence do vody na vytírání – podlahy budou čisté a váš domov zůstane příjemně provoněný. A když už jsme u toho úklidu, kapku esenciálního olejíčku snese také hadřík na úklid – stačí s ním přejet toaletu nebo umyvadlo, aby se místností linula příjemná vůně. Hotovo!

Blesková přírodní dezinfekce

Jak rychle vydezinfikovat povrchy? Třeba pomocí domácí dezinfekce s tea trea olejem. Kvalitní tea tree olejíček má totiž dezinfekční, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Smíchejte jej s převařenou vodou a aplikujte na povrchy – domácnost bude perfektně čistá a voňavá. Vůně má navíc pozitivní vliv na ucpaný nos nebo nachlazení – vydezinfikujte domácnost a zatočte s bacily. Vyzkoušíte to?

Tip: Pokud na vás skočil bacil, zbavíte se ho a ulevíte si právě pomocí tea tree oleje. Několik kapek přidejte do vody v hrnci a zahřívejte. Poté s utěrkou přes hlavu opatrně inhalujte.