Grilujte v kuchyni. Kontaktní grily jsou k tomu stvořené

Chutný hamburger si díky kontaktnímu grilu můžete vychutnat i doma nebo na terase. Canva

Žijete ve městě, rádi grilujete, ale jste omezeni prostorem? V takovém případě si nepořizujte plynový gril nebo ten na dřevěné uhlí, ale sáhněte po elektrickém kontaktním grilu. Je skladný, neprodukuje kouř a můžete na něm grilovat jak doma, tak na balkóně, terase nebo na zahradě. Jak vybrat ten správný a co vše na něm dokážete připravit?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Co je to kontaktní gril?

Kontaktní gril je druh elektrického grilu, který je svou velikostí vhodný do bytů či domů. Ráno si budete moci připravit toasty nebo palačinky, odpoledne zapéct tortillu a večer třeba ugrilovat maso.

Jediným úskalím je, že ho potřebujete mít blízko elektrické zásuvky. To nejspíš nebude problém, pokud budete grilovat doma, jakmile se však přemístíte ven, může to už být pěkný oříšek. Můžete si nicméně pomoci prodlužkou.

Výhody kontaktních grilů

  1. U grilů s volným horním poklopem můžete grilovat (přiklopíte obě desky na sebe), zapékat (horní deska netlačí na pokrm, ale je umístěna nad ním) i opékat (rozložení do dlouhé plochy sloužící ke grilování).
  2. Můžete regulovat teplotu. U grilů s nastavitelným poklopem lze navíc mít jinou teplotu na dolní a jinou na horní desce.
  3. Aby vám gril neklouzal, je zpravidla vybaven protiskluzovými nožičkami.
  4. Díky časovači se vám gril vypne přesně tehdy, kdy chcete.
  5. Pokud disponuje světelnou nebo zvukovou signalizací, budete vědět, kdy jsou desky nahřáté, respektive kdy už je jídlo hotové.
Kontaktní gril je skladný, neprodukuje kouř a připravíte na něm různé pokrmy. Canva

Co na kontaktních grilech připravovat?

Výhoda kontaktních grilů je, že na nich připravíte různorodé jídlo. Pokud máte chuť na palačinku, dejte si palačinku. Nehoní vás mlsná a jste spíše na slané? Rozhodně vám udělá radost grilovaný hermelín nebo třeba toasty. A tím to rozhodně nekončí – je tu totiž ještě maso!

Kontaktní grily vám tak skvěle poslouží na přípravu hamburgerů, špízů, grilovaných sýrů, panini, grilované zeleniny a spousty dalšího.

Z jakých druhů si můžete vybírat?

Kontaktní grily mohou mít různou konstrukci:

  • Véčkový – Horní a spodní deska jsou napevno spojeny. Není možné nastavit výšku, kvůli čemuž nemusí dojít k ideálnímu propečení.
  • Gril s volným horním poklopem – desky nejsou napevno spojeny. Lze jim nastavit výšku, případně je lze rozložit, čímž rozšíříte plochu, na které se dá grilovat (svým způsobem si uděláte domácí BBQ). Kvůli těmto výhodám je tento typ grilů dražší.

Tip: Pokud chcete začít opravdu zážitkové grilování, sáhněte po raclette grilu. Kromě horní desky určené na grilování masa je vybaven i malými pánvičkami, které se zasunou přímo pod topnou spirálu a lze na nich ugrilovat sýr či jiné pochoutky jako ovoce a zeleninu.

Raclette gril je ideální pro dlouhou společnou večeři v kruhu nejbližších. Canva

Různý povrch grilovacích desek

Hladký povrch – je vhodný například na přípravu menších kusů jídla, lívanců, palačinek nebo menší zeleniny.

Žebrovaný povrch – lépe propéká, takže po něm sáhněte, pokud jste milovníkem steaků nebo třeba panini. Výhodou je, že po žebrech stéká tuk, takže nebudete jíst mastný pokrm.

Jak se pohybují ceny?

  • Jedny z nejlevnějších grilů na trhu nabízí třeba Lidl. Silvercrest SKG 1700 B3 je vhodný na přípravu zeleniny, toastů i na grilování masa. Stojí 1 199 Kč.
  • Dražší variantou je například gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34, jehož cena se pohybuje zhruba od 3 800 Kč.
  • Catler GR 7010 Smart se ovládá pomocí dotykového displeje a koupit jej můžete od 5 990 Kč.