Nafouklé břicho a nadýmání není nic příjemného. Proč nás trápí nafouklé břicho a jaké může mít příčiny? Podívejte se, jaké jsou nejčastější důvody nafouklého břicha.
Nafouklé břicho a nadýmání mohou způsobovat různé potraviny. Ty je třeba vysledovat. U luštěnin, které obsahují mnoho živin i bílkovin a zasytí vás na dlouhou dobu, je třeba dodržet správnou přípravu. Namočit je do vody, tu před vařením vyměnit a přidat kmín, majoránku, bobkový list nebo mořské řasy. Tělo si také na konzumaci potravin časem zvykne.
Alergické reakce na potraviny způsobují nadýmání. Konkrétní potravina nás sice nenadýmá, ale vyvolává v těle alergickou reakci. Potraviny je třeba z jídelníčku vyloučit. Potvrdit nám to může i alergolog, který provede testy. Nejčastěji to způsobuje:
Dehydratace souvisí s celou řadou zdravotních problémů. Nedostatek tekutin může mít za následek i nafouknuté břicho a nadýmání. Pokud nemáte dlouhou dobu dostatek tekutin, tělo začne vodu zadržovat na horší časy a máme nafouklé břicho. Pijte čistou, neperlivou vodu pro zajištění hydratace.
Pokud chodíte spát pozdě a naopak brzy vstáváte, trpíte nedostatkem spánku a vystavujete se riziku únavy a také nadýmání. Při nedostatku spánku se vylučuje hormon kortizol. Pak dojde k rozhození trávení a zažívání, zácpě a nafouknutí břicha. Navíc se k tomu přidává i výraznější pocit hladu.
Hormonální změny u žen jsou spojeny s nadýmáním, které často neovlivníme. Nadýmání se objevuje s příchodem i koncem menstruace. Pomůže vhodná kombinace stravy, bylinek a potravinových doplňků, které pomohou nadýmání zmírnit. Pomáhá i dostatek pohybu nebo nahřát břicho.
Žijeme v uspěchané době, stále nic nestíháme a jsme ve stresu. Stres může mít velmi negativní vliv na fungování těla. Dlouhodobý stres způsobuje i nadýmání. Je třeba odpočívat, umět dostatečně vysadit, neřešit vše a umět si říct o pomoc. Stres je pro zažívání velký problém.
Za nadměrné nadýmání a plynatost může i nadměrné polykání vzduchu při jídle. Možná moc hltáte, rychle jíte a u jídla mluvíte. Může také jít o nedostatek trávicích enzymů, které dodá třeba zelený ječmen nebo pšenice. Dále je to nedostatek žluči. Může jít o choroby žlučníku, žlučových cest a slinivky. Dále jde o poruchy jícnového svěrače, motility žaludku a dvanácterníku či dvanáctníku, syndrom dráždivého tračníku, funkční poruchy činnosti konečníku, nádory a chronické záněty.
Přidejte do jídla kmín, rozmarýn, šalvěj, fenykl a majoránku. Pravidelně zařazujte probiotika, jezte častěji menší porce, dejte si pozor na kouření, žvýkačky, zmrzlinu, kávu s mlékem a sladkosti. Zkuste čaj na trávení, třeba z máty, fenyklu, heřmánku, kmínu a hořce žlutého. Jezte pomalu a pořádně žvýkejte se zavřenou pusou. Prevence spočívá ve správné životosprávě a dostatku pohybu.