Nejlepší hot dog na grilu i v kuchyni! Máme 7 tipů, jak ho bohatě i netradičně obložit

Připravte si ten nejlepší hot dog! Máme 7 tipů, jak ho bohatě i netradičně obložit. Canva

Povyšte obyčejný párek v rohlíku na gurmánský zážitek! Popularita hot dogů na americký způsob už pronikla i do naší gastronomie a vedle populárních hamburgerů se stávají oblíbenou součástí grilovaček. A nejen těch. Hlavní pravidlo přípravy zní: s oblohou nešetřete a nebojte se zkoušet nové chutě. Inspirujte se našimi 7 způsoby, jak hot dogy ozdobit, i užitečnými tipy k jejich dokonalé přípravě.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Kvalitní uzenina je základ

Ať už zvolíte párek vídeňský, debrecínský nebo sýrový, vždy vybírejte kvalitní uzeniny s co nejvyšším podílem masa. Výborné jsou i různé klobásky.

  • Jak ohřát párek ve vodě: aby vám párky nepraskly, dejte je do vroucí vody a tu ihned odstavte z plamene. Nechte je ponořené v horké vodě asi 10 minut, aby se postupně prohřály.
  • Jak připravit párek na grilu: nejprve je dělejte na krajní části grilu, kde není takový žár. Pravidelně je otáčejte a nechte z každé strany asi minutu prohřát. Poté je ještě na chvíli přesuňte do žhavé části grilu, kde se zprudka opečou dohněda.

Pečivo kupte v obchodech, nebo upečte

Můžete samozřejmě použít klasické rohlíky nebo bagetky, té pravé autentické chuti ovšem dosáhnete přímo s hotdogovým pečivem. Jedná se o měkké, lehce nasládlé, podlouhlé houstičky, které dnes koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů (bývají balené po více kusech). Pečivo si zvládnete upéct i doma – použijte například těsto na briošky nebo hamburgerové housky, pouze zvolte podlouhlý tvar.

Tip na přípravu: Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, pamatujte na důležitou zásadu – pečivo by mělo být vždy teplé, ideálně lehce dokřupava. Podélně rozkrojené ho opečte na pánvičce nebo na grilu, případně nechte rozpéct v troubě.

Základem dobrého hot dogu je kvalitní párek a opečené pečivo, při zdobení se fantazii meze nekladou. Canva

Obloha: Vyhrajte si se surovinami

Tady začíná prostor pro tu skutečnou zábavu. Při zdobení se fantazii (a chuťovým kombinacím) meze nekladou. Jako oblohu použijte jakoukoliv čerstvou nebo nakládanou zeleninu, kysané zelí, karamelizovanou a dokřupava smaženou cibulku, čerstvé nebo nakládané chilli papričky (ideálně jalapeňo), strouhaný sýr, salát coleslaw apod.

Úplně na závěr přichází omáčka: kečup, hořčice, BBQ, sýrová nebo jakákoliv majonézová. Skvěle se hodí také rajčatová salsa a pokud máte rádi sladko-slanou kombinaci, pak doporučujeme ovocné chutney nebo švestkovou či brusinkovou omáčku.

  • Tip na přípravu: „nepořádnou“ zeleninu (nakládané kousky, zelí, trhaný salát, coleslaw apod.) dejte pod párek, nebo skládejte po boku rozkrojeného pečiva. Po prvním kousnutí vám nic nespadne.
  • Pokud budete hot dogy podávat při grilování, nachystejte všechny možné ingredience a oblohy do samostatných mističek a nechte ostatní, aby si své párky zdobili podle vlastní chuti. Uvidíte, že takové servírování nadchne dospělé i děti.

7 způsobů, jak hot dogy ozdobit

Základem každého receptu je párek a hotdogové pečivo. Poté už vše závisí na poskládání surovin, které si zvolíte. Pro inspiraci uvádíme sedm různých kombinací – některé vychází z tradičních amerických receptur, jiné z osvědčených a oblíbených chuťových kombinací. Jejich množství volte vždy podle vlastní chuti a nebojte se experimentovat.

1. Newyorský hot dog

Obsahuje: kysané zelí, karamelizovanou cibulku, ostrou hořčici. Pro výraznější a zajímavější chuť přidejte špetku skořice nebo chilli.

2. Chicagský hot dog

Obsahuje: plátky rajčat, okurkový relish (případně plátky kyselých okurek), kousky syrové cibule, naložené chilli papričky a pikantní hořčici.

3. Čedarovo-slaninový hot dog

Obsahuje: strouhaný čedar, dokřupava opečené kousky slaniny, smaženou cibulku, trochu trhaného ledového salátu a hořčici. Dozdobit můžete také plátky kyselých okurek nebo kolečky červené cibule.

4. Hot dog s coleslawem

Obsahuje: salát coleslaw (nakrouhané zelí s mrkví a cibulí, zalité majonézou s trochou cukru, soli, pepře a octa), kečup nebo hořčici.

5. Mexický hot dog

Obsahuje: rajčata, kousky červené cibule, čerstvé nebo nakládané chilli papričky (jalapeňo), koriandr a sýrovou „nachos“ omáčku.

6. Avokádový hot dog

Obsahuje: guacamole (rozmixované avokádo s drobnými kousky cibule, česneku, rajčat, chilli papriček s kapkou citronové šťávy, solí a pepřem), hořčici nebo kečup. Lze přidat také tenké cibulové klíčky.

7. Hot dog s modrým sýrem a brusinkami

Obsahuje: kousky nivy nebo jiného modrého sýru, sušené brusinky nebo sušené švestky (případně brusinkovou omáčku), karamelizovanou cibulku a hořčici.

Zajímavost na závěr: Hot dog s popcornem či ananasem

Pokud milujete opravdu extravagantní kombinace, pak se můžete inspirovat i dalšími zajímavými oblohami, které se na hot dogy ve světě dávají. Například v Americe nejsou vedle tradičních surovin výjimkou ani párky zasypané bramborovými chipsy, hranolky, ananasem, mangovou salsou, popcornem, mořskými plody, pečenými fazolemi nebo praženými arašídy. V asijských zemích jsou zase oblíbené hot dogy s rybí omáčkou nebo pikantním kimchi.