Nejčastější chyby, které děláme při grilování. Proč se maso nesmí solit

Steak a zelenina na grilu Alexander Raths / Shutterstock.com

Teplé počasí nabízí řadu potěšení. Jedním z nich je bezesporu grilování. Víte, co všechno lze ugrilovat? A jak zabezpečit, aby bylo maso šťavnaté a měkoučké? Stačí k tomu pár triků a my vám je prozradíme.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

1. Žádné odbíhání

Může se zdát, že grilování začíná až „zapálením“ grilu. Jenže zkušení ví, že příprava je stejně důležitá jako samotné grilování. Vše potřebné si uložte ve svém dosahu - jídlo, olej, sůl a koření na dochucení, grilovací náčiní a pokud grilujete na dřevěném uhlí, i dostatečnou zásobu paliva. Od grilu byste totiž neměli odcházet. Po třetím odchodu už byste si nepamatovali, kdy jste maso otáčeli a zda vůbec. Grilovací brikety 2,5 kg v aktuálních akcích získáte levně například v obchodě BILLA za 54,90 Kč.

2. Čistota je základ chuti

Ujistěte se, že je gril čistý. Nemyslí se tím utřený od prachu z garáže, ale že jsou z roštu odstraněny veškeré napečeniny, které by mohly chuť nového výtvoru zbytečně znehodnotit. Nejlepší je k tomu pevný drátěný kartáč, kterým tyto nečistoty před, během i po grilování očistíte. Pro mnohé bude jistě překvapením, že se tak činí u rozpálené mřížky. A že nemáte kartáč? Použijte kouli z alobalu. V tomto případě jen pozor na prsty.

Tip: marináda z whisky pro chlapy

Marináda se skvěle hodí na přípravu žeber!

Ingredience

  • 100 ml whisky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce hrubozrnná hořčice
  • sůl a pepř na dochucení

V míse smíchejte whisky, olivový olej a sójovou omáčku. Přidejte nasekané chilli papričky, česnek a hrubozrnnou hořčici. Dochuťte solí a pepřem.

Pánové a co takhle vyzkoušet sladkou, kořeněnou omáčku oblíbeného výrobce whisky Jack Daniel´s ? Je ideální pro přidání autentické vůně BBQ na vše, co grilujete. Vynikající také jako marináda! V Albertu ji koupíte buď hotovou ve skleničce, nebo jako koření.

Špízy a koření YARUNIV Studio / Shutterstock.com

3. Odpočinek dodá masu na intenzitě

Pokud toužíte mít maso dokonalé chuti, naučte se pár základních triků. Základem je vysoká teplota grilu, doslova žár, na který maso položíte. Chcete vytvořit estetickou mřížku? Pomažte rozžhavený gril olejem (někdo doporučuje i maso). Nejen, že tím zamezíte přichytávání masa, zároveň jej „ozdobíte“. Nikdy maso nepropichujte, došlo by k vytečení šťávy. Otáčejte ho vždy kleštičkami. Zavírejte víko grilu. Udržíte tak vysokou teplotu po celé ploše masa, nedojde k ochlazování v horní části. Celý proces dotáhnete k dokonalosti, pokud hotové maso necháte pár minut odpočinout (ideálně zabalené v alobalu).

4. Co všechno hodit na gril?

Z masa se vrhněte nejen na plátky, ale zkuste i hamburgery (měly by být z hovězího masa, aby se nelepily), ryby, mořské plody, špízy či grilovací klobásky všeho druhu. Grilování ale není „jen“ o mase? Víte, co všechno ještě můžete ogrilovat? Mezi oblíbené stálice patří tofu nebo hermelín, ty se dají koupit v supermarketu ve výhodném balení a jako dárek k nim máte přibaleno i koření. Rozřízněte jej, dovnitř přidejte pár kapek oleje, cibuli, česnek, papriku a nějakou tu bylinku, zabalte do alobalu a nechte jej na grilu prohřát. Nezapomeňte, že budete potřebovat přihodit při nákupu do košíku i alobal, protože hermelíny jsou zabalené v obalu, který sice připomíná svou stříbrnou barvou alobal, ale nedá se s ním jít na oheň. Jídelníček zpestříte, pokud se vrhnete i na zeleninu - v zásadě lze ugrilovat vše, jen je potřeba ji nakrájet na větší kousky a též potřít olejem, jinak se spálí. Sáhněte po rajčeti, paprice, cuketě či cibuli. Nebojte se experimentovat. Své místo má na grilu i ovoce - zkuste ananas, jablko, hrušku a nebo mango.

5. Využijte kouzlo příloh

Pokud to chcete pojmout originálně, zkuste místo klasického chleba naservírovat jako přílohu čerstvý salát s dresinkem nebo třeba grilované měsíčky či lupínky z brambor, dýně, mrkve či červené řepy. Nebojte se ani žampionů. Chutě můžete zpestřit i servírováním různých omáček a dipů.

6. Vyhněte se nejčastějším chybám

Je pravda, že chybami se člověk učí, ale proč si kazit večer tím, že se budete učit z chyb zrovna při společném grilování. Na co si tedy dát pozor?

  • Maso by mělo mít pokojovou teplotu (nejen před grilováním, ale i marinováním). Studené maso na grilu ztuhne a místo měkké pochoutky budete mít houžev.
  • Cokoli jde na gril, musí být osušeno od vody, jinak dojde ke ztrátě chuti.
  • Tučnější kousky zabalte do alobalu nebo je otáčejte častěji (jinak hrozí odkapávání tuku do uhlí, které se může vznítit).
  • Pokud chcete maso potřít marinádou či grilovacím kořením (ideálně rozpuštěném v oleji) i na grilu, učiňte tak až ke konci grilování, jinak se může začít lepit a napalovat.
  • Maso nenaklepávejte - porušením vláken ztrácíte šťávu a jemnost.
  • Pokud není maso v marinádě, osolte a opepřete jej až po grilování (jinak z něj opět vyteče šťáva).
  • Nespěchejte - nejrychleji se griluje zelenina (od jednotek po cca 10 minut) a ryby (cca 15 minut), maso cca 20-30 minut. Pokud si chcete být jisti, pořiďte si teploměr. Tescoma nabízí digitální teploměr do masa za 319 Kč, je to investice, která se vyplatí - oceníte jeho rychlé měření a přesně zjistíte teplotu uvnitř mas, pokrmů, nápojů, omáček atd. ve °C nebo °F.