Jak na to, aby vaše prádlo vonělo ještě dlouho po vyprání?

Není nad čerstvě vyprané prádlo usušené na čerstvém vzduchu. New Africa / Shutterstock.com

Kdo by nemiloval čerstvě vyprané prádlo, které nádherně voní? Jenže ouha! Stává se vám, že z pračky vytáhnete prádlo, jehož vůně se vám tak úplně nepozdává? Nebo usušené a vyžehlené prádlo vložíte do skříně a ve chvíli, kdy si ho chystáte obléknout, zjistíte, že ho tak akorát můžete dát znovu do pračky? Zjistěte, co možná děláte špatně.

Přečtěte si také

Klasika s maďarskými kořeny: Recept na poctivý hospodský guláš

Zaměřte se na čistotu pračky

Má-li být vaše prádlo po vyprání vždy perfektně vyprané a příjemně vonět, pak musí být v pořádku především vaše pračka. Možná se často zaměřujete na kvalitu a dostatek pracího prášku. Problém ale může být ve skutečnosti v pravidelné údržbě vašeho spotřebiče. Máte pocit, že jste svou pračku čistili nedávno? Nenechte se zmást. Čas rychle utíká a možná vás překvapí, kolik nečistot se za tu dobu ve vaší pračce usadilo. Nezapomeňte také na občasné odvápnění zaneseného topného tělesa a na pravidelné čištění filtrů.

Víte, jak na to?

Způsobů, jak věnovat pračce náležitou péči, existuje celá řada. Nejjednodušší je použití běžného octa, který snadno koupíte v supermarketu a v akci se dá litr pořídit i do 8 Kč. Nalijte celou litrovou láhev přímo do bubnu prázdné pračky, nastavte nejvyšší teplotu a nechejte ji prát celý prací cyklus. Stejně tak vám skvěle poslouží i speciální čistič praček, který zakoupíte levně třeba v Lidlu.

Pračku nepřeplňujte

Další oblastí, ve které často hřešíme a která má podstatný vliv na to, zda je prádlo po vyprání voňavé, je přeplněný buben. Pokud se má prací prášek a aviváž dostat ke každému kousku prádla a dostatečně se rozpustit, pak je potřeba nechat v bubnu dostatek místa. Když proto dáváte prádlo do pračky, mělo by ho být maximálně tolik, aby se vám mezi prádlo a horní část bubnu vlezla ještě otevřená dlaň.

Když na výběru pracího prášku záleží

S vůní prádla je neodmyslitelně spjat i výběr pracího prášku. Na trhu jich existuje celá řada. Můžete si vybrat, zda použijete prací prášek, nebo gel. K dostání jsou ve všech drogeriích i supermarketech. V každém případě by vám měl vonět. Pro intenzivnější vůni můžete použít i aviváž, nebo třeba vonné perličky. Kuličky se dávají přímo do bubnu, kde se z nich během praní uvolňuje vůně. Dávkování je na vás – je to jako s parfémem: někdo si musí stříknout víc, jinému stačí lehký závan. Výrobce většinou doporučuje jeden uzávěr perliček na pračku a asi to nebudete přehánět už jen kvůli docela vysoké ceně. V každém případě vybírejte pouze mezi kvalitními přípravky. Jedině tak vám prádlo vydrží voňavé ještě dlouhou dobu po vyprání.

Dbejte na to, kde prádlo sušíte

Perete přiměřené množství prádla v čisté pračce s použitím pracího prášku, který vám voní? Pak si celý proces nepokazte tím, že byste prádlo pověsili do prostředí, kde by načichlo nepříjemnou vůní. Jste-li zvyklí sušit prádlo na sušáku, dejte ho alespoň na chvíli ven. Používáte-li sušičku, vyzkoušejte speciální přípravky do sušičky, které vaše prádlo provoní. Existují buď gumové vůně, nebo stále více oblíbené vlhčené aroma ubrousky do sušičky. V drogerii dm je seženete za 44, 90 Kč a v balení je 25 ks vlhkých voňavých ubrousků, které jen vložíte do sušičky s prádlem. Navíc na sebe nabalují prach a omezují statickou elektřinu na prádle.

Provoňte svou skříň

Jakmile máte vypráno a usušeno, nastává proces ukládání prádla do skříně. Jak na to, aby i tam zůstalo dlouho voňavé a nemuseli jste ho po pár dnech zase znovu prát? Přidejte do skříně obyčejné tuhé mýdlo nebo pytlíčky s pracím práškem. Vyzkoušet můžete i jiné zlepšováky. Určitě přijdete na celou řadu způsobů, jak svou skříň provonět právě takovou vůní, kterou nejvíc milujete. Pro ty z vás, kteří nechtějí experimentovat, ale rádi koupí hotovou věc, doporučujeme v drogerii zakoupit vůni do skříně, například Coccolino vonný polštářek vás v akci vyjde na 12 Kč a svou práci odvede po několik týdnů skvěle. Vaše prádlo se vám pak odmění dlouhotrvající svěžestí a příjemnou vůní ještě dlouho poté, co jste ho vyprali.